Élmény

Ilyen lesz az idei Tavaszi Fesztivál

Fotó : We Love Budapest
Erzsébet tér

A jó idővel együtt érkezik minden évben a Tavaszi Fesztivál. Az egész várost meghódító és ezúttal már megújult rendezvény idén új színt hoz Budapest kulturális életébe március 21. és április 6. között: a zene mellett a szín- és táncművészet, a képzőművészet, a fotográfia, a film és az újcirkusz is fontos eleme lesz. Szemezgettünk egy kicsit a nem gyenge kínálatból, amely, hozva az eddigi szintet, 2014-ben is világhírű előadókat vonultat fel. 

Hagyományok és meghökkentő újdonságok – Megújult a Tavaszi Fesztivál

A megújult Tavaszi Fesztivál nem titkolt célja, hogy egyrészt újraértelmezze a fesztiválokat, másrészt pedig bekapcsolja Budapestet Európa kulturális vérkeringésébe. Ennek eredményeként mostantól több lesz  a saját produkció, a performanszok nem korlátozódnak csak a fesztivál idejére, valamint közel 50 helyen történnek majd az előadások, amelyek már kihasználják a felújított Zeneakadémiában, az Erkel Színházban és a Budapest Music Centerben rejlő új lehetőségeket. Emellett Budapest színházai és múzeumok is kiemelt helyszínek lesznek. Szerencsére van miből válogatni. 

 

A szabadtéri és ingyenes rendezvényekkel együtt nagyjából 170 esemény kap majd helyet a fesztivál keretein belül. A jegyárak 1000 Ft és 19 900 Ft között váltakoznak. A pénzünkért cserébe idén 6 világpremiert, 18 hazai bemutatót, illetve 3 színházi premiert láthatunk, és rengeteg olyan társulat is Budapestre jön, amelyek először mutatkoznak be nálunk. Őket már nagyon várjuk. 

Sok lesz a kihagyhatatlan program

Már a megnyitó koncertje is olyan lesz, amire nehéz nem felfigyelni: a zene és tánc e különleges keveréke a Szegedi Kortárs Balett és a Pannon Filharmonikus Zenekar együttműködésével jön létre, amelynek keretein belül Bartók Béla népszerű koncertdarabjait hallhatjuk, ezúttal viszont balettzeneként. Ez a színvonal a továbbiakban is megmarad majd: a 20 éves Bozsik Yvette Társulat és a németországi székhelyű orosz vizuális színház, a DEREVO közös ősbemutatója is helyet kap a színpadon Pokoli bál címmel, amelyet Alfred Schnittke zenéje, Chagall álomszerű rajzai és Gogol különös figurái tesznek majd katartikussá. A nagyzenekari hangversenyeken jól ismert karmester-sztárok vezényelnek majd: a Bécsi Filharmonikusokat például Zubin Mehta irányítja, a műsoron pedig Brahms, Saint-Saëns és Schönberg művei szerepelnek. Táncban szintén erősnek ígérkezik még az izraeli kortárs táncegyüttes, a Vertigo Vertigo20 című előadás, amely reális és szürreális elemeket kombinál a színpadon. 

A fesztivál során egészen érdekes fúziós megoldásokat is láthatunk majd, például egy, a film és az opera határán megalkotott darabot a Philip Glass féle, A Szépség és a szörnyeteget. Az 1940-es évek kultikus filmjének remakeje ez tulajdonképpen, amelyet négy énekes és a Philip Glass Ensemble élőben szólaltat meg.

Természetesen operából sem lesz hiány: a bőséges listában olyan kincsekre bukkanhatunk, mint Jean-Christophe Spinosi és az Ensemble Matheus Händel Orlando című darabja, vagy Jean-Philippe Rameau Polümnia ünnepei (Les fêtes de Polymnie) című operája, amely a Versailles-i Barokk Zenei Központtal együttműködve jön el Budapestre. 

A Tavaszi Fesztiválon olyan nevek is felbukkanak majd idén, mint William Shakespeare, aki a Magyarországon először fellépő énekes-dalszerző, Rufus Wainwrighton keresztül látogat Budapestre: a művész a zongora mellől Shakespeare-szonetteket énekel majd. De Shakespeare más kontextusokban is népszerű lesz az idei Tavaszi Fesztiválon: az Örkény Színház a Shakespeare-év tiszteletére a Hamletet mutatja be Bagossy László rendezésében.

A fesztivál összművészeti jellegéhez illően az újcirkusz műfaja is teret kap: a legtehetségesebb fiatal cirkuszművészeiből megalakult magyar újcirkusz-társulat, a Recirquelegy új performansszal készül a fesztiválra.. A Meztelen Bohóc című előadás ősbemutatója azt a kérdést feszegeti, hogy vajon hány álarcot kell levennünk magunkról ahhoz, hogy felfedjük, kik is vagyunk valójában. 

Részletes programot a fesztivál honlapján találunk.