A Bocuse d’Or egy világszínvonalú főzőverseny, melyen 24 ország legkiválóbb séfje mutatja be tudását. Idén a magyar csapat kétszeres sikerrel térhetett haza Lyonból. Mi kaptuk a legjobb plakátért járó különdíjat, és Molnár Gábor csapata a 13. helyen végzett.

A főzés Oscarjaként is emlegetett verseny döntőjét január 27-én és 28-án tartották Lyonban a SIRHA szakkiállítás keretében. A stockholmi regionális döntőt követően a magyar csapatnak is sikerült bejutnia a világ 24 gasztronómiai nagyhatalma közé, ahol bebizonyították, hogy hazánknak is van keresnivalója a fine dining területén. A dobogó tetején Norvégia végzett, őket követte az USA és Svédország.

Molnár Gábor és segítője, Pohner Ádám a 13. helyet szerezte meg, ami fontos elismerés a hazai gasztronómia területén. Hamvas Zoltán a Bocuse d’Or Akadémia elnöke szerint ez a teljesítmény bizonyítja, hogy ideje felrajzolni Magyarországot a világ gasztronómiai térképére. A magyar csapat által készített húsétel központi motívuma a Gömböc volt, ami a hazai alkotói szellem és kreativitás jelképeként jelent meg.

A versenyen nem csak a konyhai teljesítményt díjazták, Molnár Gábor bemutatkozó posztere megkapta a „Legjobb Plakát” különdíjat is, melyet közönségszavazat útján ítéltek oda. A plakátot a Hamu és Gyémánt készítette – ugyancsak az ő nevükhöz köthető Széll Tamás 2013-as győztes képe.

A világ legjobbjai legközelebb Budapesten találkoznak (és csapnak össze). A regionális döntőt a SIRHA kiállítással összekötve a Hungexpo rendezi 2016 májusában.