Rejtélyes plakátok, Sziszi.Yoga-stúdióavató, skandináv könyvklub, kutyás kirándulás és népzenei vizsgakoncertek – ezek a kedvenc ingyenes programjaink januárban.

Meditáció

Az évkezdés gyakran szól (az újévi fogadalmak megszegésén túl) a befelé figyelésről és mérlegelésről, amiben segíthet, hogy januárban 4 alkalommal is ingyenesen tanulhatunk meditálni a Wesselényi utcában. A közös csoportos foglalkozásokba bárki bekapcsolódhat, attól függetlenül, hogy kezdő vagy haladó szinten áll. Különféle meditációs technikákkal, légzőgyakorlatokkal és relaxációs gyakorlatokkal ismerkedhetünk meg, és Sri Chinmoy spirituális mester életéről is hallhatunk.

További részletek itt.

Rejtélyes plakátlelet – A titokzatos magyar Warhol

Egy lebontásra ítélt borsodi nyaraló tetőszerkezetéből igazi kincsek kerültek elő: 1971 környékén készült plakátok. Mégpedig akkora mennyiségben, hogy a Marczibányi Téri Művelődési Központban most egy kiállítást nézhetünk meg belőlük január 5. és 26. között. Az ismeretlen művész, aki azóta megkapta a borsodi Warhol becenevet, magyar és külföldi filmekhez készített beharangozó plakátokat meglepő és erős színekkel. A plakátok egyediek, mert kézzel és komoly rajztudás birtokában készültek, vastag papírra.

További részletek itt.

Buda felfedezése kutyákkal

Egy közösségi kutyás kirándulás, ahol sokadmagunkkal bejárhatjuk a Citadellát, a Filozófusok kertjét és a Buda királyfi és a Pest királykisasszony-szobor környékét. A január 6-i sétába ügyességi vetélkedőt is csempésznek a szervezők (csak semmi pánik, a kutyáknak!), valamint fotók is készülnek majd a kis kedvencekkel.

További részletek itt.

Csengeri Viktorina kiállításmegnyitója

Egy újabb megrajzolt kiállítás, de teljesen más stílusban: Csengeri Viktorina személyesen átélt, olykor szürreális történeteket, álmokat jelenít meg tűfilccel készült rajzain. Az elmúlt egy év munkáit január 6-tól közel egy hónapon át nézhetjük meg az újonnan nyílt Crafty Bar kávézóban, a Tompa utcában. Közben pedig egy Crafty Lagert is felkaphatunk, melynek címkéjét a művész alkotása díszíti.

További részletek itt.

Felolvasás Krasznahorkai László Zsömle odavan című új regényéből

A Kossuth- és Man Booker-díjas Krasznahorkai László (akiről itt olvashattok bővebben) új könyve a 91 éves Kada Józsi bácsiról szól, aki „hiába tett meg sok mindent azért, hogy eltűnjön a világ szeme elől, egy meg nem nevezett magyarországi faluban mégis megtalálják követői”. A Zsömle odavan című regényből Máté Gábor olvas fel január 9-én a Magvető Caféban.

További részletek itt.

Open Mic a Lámpásban

Az Open Mic műfaját valószínűleg nem kell bemutatni (ha mégis: egy este, ahol bárki – legyen profi vagy amatőr – színpadra léphet és zenélhet), és ebben a hónapban több alkalommal is részt vehetünk a garantáltan változatos, izgalmas műsorban. A Dob utcai Lámpásban például január 7-től vasárnaponként lesz eladó a mikrofon.

További részletek itt.

Intercultural Board Game Night

Januárban minden csütörtök este nemzetközi társasestbe csatlakozhatunk be az újonnan nyílt Almássy utcai Open Doors Hungary közösségi térben. A cél, hogy ismerkedjünk más nemzetekkel és az ő játékaikkal, meg persze, hogy jól érezzük magunkat együtt. Az már csak bónusz, hogy még nyelvet is lehet gyakorolni.

További részletek itt.

Skandináv könyvklub

A Skandináv Ház szuper eseménysorozatba kezdett: könyvklubot indított (persze skandináv tematikával). Január 10-én már másodjára gyűlhetünk össze, hogy többek között Faár Tamarával (Faltól falig könyvesvlog) és Varga Veronikával (Skandináv Ház) kibeszéljük az elolvasott regényt, ami most a svéd Hjalmar Bergman Nagymama és az Úristen című könyve lesz. A regény nemrég jelent meg az Ampersand kiadó gondozásában, és mivel csak 288 oldal, még bőven van idő beszerezni és elolvasni a könyvklubig. A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, amit a regisztracio@skandinavhaz.hu e-mail-címen tehettek meg.

További részletek itt.

Sziszi.Yoga & Friends – yogastudio opening party

Aki jógázik, jó eséllyel hallott már a Sziszi.Yogáról, sőt az is lehet, hogy gyakorolt már Sziszivel például a Kolorádón vagy a Santsaton. A Karinthy Frigyes út 26. szám alatt most új otthonra találnak az órák, és január 12-én az urbánus jógastúdió megnyitójára bárki csatlakozhat, akár jógázik, akár nem. Most kivételesen nem a lecsendesülésé, hanem a nyüzsgésé lesz a főszerep: zenél minden DJ, akivel Sziszi eddig kollaborált (Galactic Jackson, Kelemen Kristóf, MANKIND).

További részletek itt.

Népzenei koncertek a Hagyományok Házában

Azaz: a Népzene Tanszék nyilvános kamarazene-vizsgája. A Zeneakadémia hallgatói minden szemeszter végén koncert formájában adnak számot tudásukról, az eseményt pedig már-már hagyományszerűen megnyitják a közönség előtt is. Vagyis január 19-én reggeltől kezdve közel hatórányi népzenés műsorba hallgathatunk bele, amelyben minden szakirány bemutatkozik.

További részletek itt.

(Borítókép: Csudai Sándor - We Love Budapest)

Címkék