szabadidő

szerkesztés

Istállókastély és modern művésztelep – 5 hely, amit látni kell Gödöllőn

Szerzők

  • Urbán Cintia

2018. 09. 07. 12:46

Lássuk be, hiába esik földrajzilag olyan közel Gödöllő Budapesthez (kb. 30 kilométer), a mentális térképünkön mégsem jelenik meg gyakran, hacsak nem éppen a vonzáskörzetében lakunk. Pedig annyi szép hely van itt - múzeumtól kezdve arborétumon át a híres Szent István Egyetemig -, amik akár egy teljes hétvégére is ellátnak programmal. Tippeket adunk.

Rögtön három útvonalat is tudunk ajánlani arra az esetre, ha valaki tematikusan járná be a Pest-közeli várost, lentebb pedig részletesebben is kifejtjük, mit miért érdemes megnézni.

1.A Monarchia-beli

Egykor csak Ferenc József és Sisi, de ma már bárki bejárhatja a Grassalkovich-kastélyt és a selyemtapétás Királyi Várót. Mellé jó gasztronómiai kiegészítő az Erzsébet Királyné Étterem és a Rétesház.

2. A művészi 1901-ben Körösfői-Kriesch Aladár itt hozta létre az ország egyetlen szecessziós művésztelepét. A művészkolónia munkáit a Városi Múzeumban, egykori otthonaikat a róla elnevezett utcában nézhetjük meg.

3. A természetjáró

Mivel a Gödöllői-dombságban járunk, sokfelé lehet jó kis kirándulóhelyre bukkanni, jelentse ez Babatpusztát, Máriabesnyőt vagy Szilasligetet. Ha pedig a városon belül maradnánk, irány az arborétum!

Hétvégi kalandok Pest-közelben – Gödöllő

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Fotó: Gödöllői Királyi Kastély

Gödöllői Királyi Kastély

1/5

2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély 5852.

Címkék

Ferenc József és Sisi, majd Horthy Miklós is töltött időt az ország legnagyobb barokk kastélyában. A korhű szobákban ma kiállítást és előadásokat nézhetünk meg, de érdemes a kertet is bejárni.

Tipp: Érdemes figyelni a Gödöllői Királyi Kastély honlapját, ahol rendszeresen hírt adnak az aktuális programokról. 2018 őszi szezonjában többek között a Gödöllői Szimfonikus Zenekar és a Talamba Ütőegyüttes koncertjére vagy a Hárfa Fesztiválra jöhetünk.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Gödöllői Iparművészeti Műhely – GIM

2/5

2100 Gödöllő, Körösfői Kriesch Aladár utca 15-17.

Címkék

Idén 20 éves az a bohém, befogadó képző- és iparművészeti tér, amely az egykori művésztelep szellemiségében (és környezetében) művészetet oktat, alkot, kiállít. A kert különösen inspiráló.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Gödöllői Erdészeti Arborétum

3/5

2100 Gödöllő, Isaszegi út 164.

Címkék

Rengeteg délceg fa, nagy (de sík) terep, játszóterek, pihenők és friss levegő fogadja azt, aki a Pilisi Parkerdő délkelet-gödöllői szegletébe jön kirándulni. A program ingyenes, gyerek- és állatbarát.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Babatpuszta

4/5

2100 Gödöllő,

Címkék

Ha valamiért, akkor Babatpuszta 3000 hektárnyi zöldjéért érdemes kicsit elhagyni Gödöllőt. Az ok: hullámzó táj, erdők, tavak, istállókastély, lovasközpont, biokertészet és egy nagy kirándulás.

Tipp: Babatpusztán működik a Babatvölgyi Lovarda, ahova bejelentkezhetünk lovas oktatásra, de terep- és túralovaglásra is. Utóbbiak esetében lóháton járhatjuk be a környéket, ami egy Erdőkertes, Domonyvölgy és Vácegres által határolt, több ezer hektáros területet jelent, különleges természeti értékekkel tarkítva.

Fotó: Szent István Egyetem

Szent István Egyetem

5/5

2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1.

Címkék

A gödöllői SZIE nemcsak három kar és aktív campusélet, de botanikus kert és mezőgazdasági szakmúzeum otthona is. Épületei között szocreál stílusút és barokk kastélyra emlékeztetőt is találunk.

Hasonló tartalmak

Admin mode