éjszakai élet

szerkesztés

A technó már túl mainstream, vagy még mindig egy underground menedék? – 8 hely, ahol a BPM-szám nem mindegy

Szerzők

  • Szolga Gordana

2023. 03. 31. 14:41

A címben szereplő kérdést mindenki döntse el maga! Egy biztos, ha az underground bulikultúrát nézzük, akkor Budapestet nem véletlenül szokták Berlinhez hasonlítani kicsiben, ugyanis nem egy hely akad a városban, ahol elektronikus zenére lehet pörögni. A Flashback bezárása után sokaknak nehéz felocsúdni, épp ezért összegyűjtöttük azokat a helyeket, amelyek még mindig odafigyelnek, hogy megfelelő BPM-számok között mozogjon a testünk. A cikk végén pedig egy amatőr analógfotó-sorozatot is láthattok a lelkes technós szerző jóvoltából.

Fotó: Cinema Hall

Cinema Hall

1/9

1101 Budapest, Népligeti út 2.

Címkék

Nem is olyan régen a budapesti diszkók egyik meghatározó szereplője volt a több mint 50 évig működő népligeti E-Klub. Nagy csapásként ért mindenkit, amikor a Covid ledöntötte a lábáról, és be kellett zárnia. A hely azonban ezután sem maradt kihasználatlan, ma Cinema Hall néven az elektronikus zene és annak sokféle válfaja tölti meg a korszerű épületet. Sok nagy nemzetközi DJ fordult már meg a lemezpult mögött, és játszott már itt a house-tól kezdve a trance-en vagy a progresszíven át az egészen könnyed, populáris elektronikáig. A Cinema Hall nagy terében sok jó ember elfér, kiváló zenére pedig így a legjobb vibe-olni, táncolni és kapcsolódni egymással! 

Fotó: AETHER

AETHER

2/9

1072 Budapest, Király utca 13. (Gozsdu-udvar)

Több Infó

Címkék

Legjobb hangszerelés Function-One hangrendszeren? Hol máshol, mint az AETHER-ben! A hely a Gozsdu-udvarban lelhető fel, már ha valaki elég szemfüles, mivel sokan budapestiként sem tudnak róla, hogy egy szó szerint underground klub található lenn a mélyben! Egy igazi technós arc ráadásul szkeptikus is lehet a Gozsduval kapcsolatban, de ha egyszer lemerészkedik a pinceklubba, akkor minden fenntartása szertefoszlik, hiszen az egyedi vizuális élmény, a tökéletes hangtechnika az időtlenségbe kalauzol bennünket itt, a belváros alatt.

Fotó: ENTER - Facebook

ENTER

3/9

1211 Budapest, Duna-lejáró utca 8.

Címkék

Meglehetősen nehéz követni, hogy mi minden történt az elmúlt két évben Csepelen. Volt egyszer egy 2-ES BUNKER, majd belőle lett az ENTER, amihez nyilván akkor már egy EXIT is társult a Duna menti kerületben. Ha az EXIT nem is maradt meg, még mindig volt hol kicsekkolni, hiszen a helyére költözött a Playground, amely már régóta kereste új és állandó bázisát. A többnyire elhagyatott Csepel Művek sűrűjében ott lapul az ENTER, teljes mértékben az underground elektronikus zenére összpontosítva, ahova tényleg csak azok mennek ki, akik a legnagyobb szerelmesei a műfajnak!

Fotó: Playground - Facebook

Playground

4/9

1211 Budapest, Színesfém utca 7.

Címkék

A szubkultúrklub méltó helyszínre talált a csepeli Színesfém utcában, a Playground egy igazi zenei játszótér, ami már sok éve hiányzott a budapesti partiéletből. A belvárostól távol, nyugodt és indusztriális környezetben engedhetjük ki a gőzt, és nívós nemzetközi DJ-k trackjeire, Function-One hangrendszer által biztosított ütemekre válhat eggyé a testünk a zenével. Sőt, itt van lehetőség maratoni hosszúságú eseményeket tartani, akárcsak a 90-es években. A helyszín egy rendkívül jó atmoszférájú, teraszos csepeli warehouse, ahol minőségi zenei és közösségi élményből aligha van hiány!

Fotó: BLACK HALL - Facebook

Black Hall

5/9

1075 Budapest, Kazinczy utca 21.

Címkék

Mit is takar az, hogy Black Hall? Nem, még véletlenül sem egy fekete lyukat, de sötétnek mindenképpen sötét, annál pedig még inkább egy proper underground bulihely a belvárosi Kazinczy utcában. Valljuk be, hogy mindig is hiányoztak a bulinegyedből az igazi veretős, sötétebb technó- és rave-klubok, és talán a Flashback bezárásának tudhatjuk be, hogy ez a hézag most betöltődött. Ha egy kapu bezárul, egy másik kinyílik: így lett ez a Flashback után és alatt, hiszen még be sem zárt végleg, máris az ex Tesla LOFT terét kezdték elfoglalni a raverek, amely részben a Flashback mögötti crew-nak is köszönhető. Bár a bemenetel a MADAM-on keresztül vezet, nincs ebben semmi meglepő, mivel a Bogdáni út 1. alatt megszeretett és elengedhetetlen indusztriális környezet itt is megmaradt, ugyanis egy rooftopra fellépcsőzve vethetjük bele magunkat a fővárosi éjszakába!

Fotó: D9 DARK NINE - Facebook

D9 DARK NINE

6/9

1097 Budapest, Zombori utca 16.

Címkék

A Népligettől negyedóra sétára sötétülhetünk el az ipari környezetben elhelyezkedő D9 DARK NINE tánc- és éjszakai klubban, amely kb. 1 éve nyílt a Zombori utcában. Több tematikus eseményt szerveztek már ide, például már 10 alkalommal rendezték meg a Dark Maratont, amely egy olyan házi sorozat, amely eddig kizárólag hazai artistokból épült fel, az itthoni technó nagyjai mellett lehetőséget adva a fiatalabb tehetségeknek. Ezenkívül rendszeresen hívnak külföldi előadókat is, hogy színesítsék a repertoárt, és hogy mindig becsempésszenek egy kis multikulturalitást is a műfajskálába. A klub elég nagy, több terme is van, amelyeket teljesen megtölthet az elektronika, és aki nem vigyáz, az egy itthon még nem igazán elterjedt, Berlin jellegű dark roomba is betévedhet... 

Fotó: Arzenál - Facebook

Arzenál

7/9

1095 Budapest, Soroksári út 158/C

Címkék

A Soroksári úti gyártelepen már nem egy ember erősíti meg technóhitvallását hétvégente! Az Arzenál nyitása még 2019-re tehető, de hamar az elektronikus szcéna egyik központi klubjává vált, annak ellenére, hogy a városközponton kívül esik. Ez nem hátráltat egy technóst sem, ráadásul az utóbbi néhány évben az a tendencia figyelhető meg, hogy a partikultúra újra a külvárosra helyeződik át, és ma már senkit sem rettent el, ha egy órát kell utaznia, hogy masszív ütemekre mozogjon egészen napfelkeltéig. Nincs is hangulatosabb annál, mint áttáncolni az éjszakát az utolsó DJ megtapsolásáig, utána chillezni a napfelkeltében a gyárépületek között, majd hazaszállingózni az első (vagy sokadik) nappali buszjáraton.

Fotó: Fabrika - Facebook

Фабрика/Fabrika

8/9

1033 Budapest, Bogdáni út 1.

Címkék

Kevesen ismerik azt a zárt körű klubot, amely a volt Flashback mellett, Фабрика/Fabrika néven fut. A hely valójában az egyik legkisebb underground fóruma a városnak, pont ezért nagyon barátságos és családias légkör tud itt létrejönni egy-egy buli alkalmával. Volt már példa arra is, hogy egy random vasárnap délelőtt jelentették be, hogy este megőrülésrave várható. Vannak nyílt eseményeik is, amelyek a Facebookon láthatók, de legtöbbször meghívás szükséges ahhoz, hogy csatlakozzunk egy jó hangulatú kattogáshoz!

Fotó: Szolga Gordana - We Love Budapest

+ Analógfotó-galéria

9/9

Címkék

Ravers heart be like – analógfotó-galéria kedves emberekről és élményekről. Igazi technófanatikusként nem egy kattogásban volt részem, és sokféle technóbuliban fordultam meg a barátaimmal – a nappali buliktól kezdve a reggelig nyúlókba –, így igazán különleges tapasztalatokat szereztünk, amelyeket amatőr módon meg is örökítettem, és amelyeket a mellékelt galériában pörgethettek végig.

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode