Kukában végzett sátrak? Na nem! A kolorádósok tényleg csak annyit vesznek el a környezetből, amennyit vissza is tudnak adni, és onnantól, hogy a fesztivál területén mindenféle ember megfordul, felelősségük, hogy ezt a gondolatot mások is elsajátítsák. A cél, hogy minél kisebb lábnyomot hagyjunk – lehetőleg kollektíven –, hiszen ez mindannyiunk közös érdeke. A kolorádósok tehát fogták magukat, és a nyolcadik alkalommal érkező fesztiválra még környezetbarátabb megoldásokkal álltak elő. Idén olyan vagány megmozdulásokkal lepnek meg minket, mint például a tejmentesség, és mi lehetne menőbb, mint kidobott sátrakból merchet készíteni?

1. Extent x Kolorádó – kidobott sátrakból készült övtáskákkal droppol az idei Kolorádó-merch

Ha belegondolunk, hogy mennyi sátrat hagynak hátra a fesztiválozók a legtöbb fesztivál végén, akkor nem csodálkozunk azon, hogy valaki ez ellen (végre) fellépett. Méghozzá nem is akárhogy! A Kolorádó fesztivál és Sara Fraschini, Sarita – az Extent Project alapítója – kollaborációjából született egy különleges, limitált kapszulakollekció: a Fusion fesztiválon hátrahagyott, sérült sátrak ponyváiból egyedi övtáskákat alkottak, amelyeket a Kolorádó merchrészlegén csekkolhatunk és vásárolhatunk meg.

Sőt, ha inkább saját kezünkkel gyártanánk használt sátorponyvából táskát vagy szatyrot, de akár partizászlót is, akkor a fesztivál alatt ezt megtehetjük egy táskakészítő workshop keretében!

2. Alpro x Kolorádó – tejmentesség a fesztiválon

Kolorádóban idén először nem tudod állati tejjel kérni a kávéd, kizárólag növényi alternatívák lesznek helyette az Alpro jóvoltából. Azt, hogy erre jutottak, nem is kell ragozni, hiszen a legtöbben tudjuk, hogy bizony minden, amit megeszünk, az hatással van a bolygónkra. A növényi alapú termékek arányának növelése pedig segít közelíteni az egyensúlyhoz. Érdekesség, hogy egy idei, a flexitáriánus táplálkozási szokásokat felmérő kutatásából kirajzolódott, hogy egyre többen választanak növényi alternatívát. Például a 18–24 éves korosztály 77%-a fogyaszt növényi alapú termékeket. A kutatásból az is kiderül, hogy a tejet helyettesítik a leggyakrabban. Ezért a fesztiválon zabból, mandulából, kókuszból és más növényi eredetű alapanyagokból készülő alternatív italok kerülnek a plédre, asztalra a reggeli alkalmával. Kolorádóban a kávéztató pontokon és a közösségi reggeli alatt találhatjuk meg az Alpro termékeket.

3. Szelektívhulladék-szállítás – minden hulladékot a megfelelő szemetesbe!

A budai hegyekben, távol a várostól megrendezett Kolorádó a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet a környezet védelmének hangsúlyozására. Ezért külön megkérik a fesztiválozókat a csodás természeti környezet kiemelt védelmére. Figyeljünk oda, hogy minden hulladék lehetőleg a megfelelő szemetesbe kerüljön, és arra, hogy a fákra, bokrokra és virágokra – meg úgy en bloc az egész környezetünkre – legjobb barátainkként tekintsünk.

4. Amit csak lehet, komposztálnak

A Kolorádó csapata tényleg mindent, amit elvesz, visszaad a természetnek: a helyszínen komposztálnak, vagyis a vendéglátásból hátramaradt organikus hulladékot visszaforgatják a cserkészpark termékeny talajába. Ezenkívül a kommunális szemét kiválogatására is nagy gondot fordítanak.

5. A zöldtörekvésekhez zöldmenü dukál!

Kolorádóban könnyen túlpöröghetünk, ezért a megfelelő tápanyagbevitel nagyon fontos, így a csapat olyan ételszolgáltatókat is hoz a fesztivál területére, amelyek számtalan vega és vegán falattal készülnek. Itt valóban páratlan a növényi eredetű ételkínálat a hazai fesztiválviszonylatban!

6. Képző.art x Kolorádó – a terület regenerációja éppoly fontos!

Kolorádó nem csak 4 napig létezik. Kolorádó él és mozog a fesztivál előtt és után is, hiszen a kolorádósok egész évben foglalkoznak a park élővilágával, részt vesznek a terület regenerációjának elősegítésében is. Ebben az évben például a @kepzo.art csapatával vadvirágokat is telepítettek a parkba.

7. Minden, ami lebomló és újrahasznosítható!

Ez a fenti mondat akár a „cserkészjeligéjük″ is lehetne, de komolyra fordítva a szót, ahhoz, hogy több ezer ember bulizhasson a nagykovácsi Sztrilich Pál Cserkészparkban, rengeteg eszközre van szükség. A terület felépítéséhez pedig lebomló és újrahasznosítható alapanyagokkal dolgoznak, amit pedig felhasználnak, az kizárólag fa, lebomló vagy újrahasznosítható lehet!

8. Biotisztálkodás – azaz tiszta udvar, rendes ház!

Nemcsak a technó színtiszta Kolorádóban, hanem az „udvar” rendben tartására is ügyelnek. A fertőtlenítés létfontosságú ennyi ember többnapos együttlétében, a higiéniát pedig biotermékekkel biztosítják.

9. Útjelző fatáblák, hogy ne tévedjünk el!

Kolorádó kis fesztiválból már egy közepessé nőtte ki magát, így az elején, főleg, ha először járunk ott, könnyű lehet eltévedni. A fesztivál jelzőtáblái ezt azonban nem hagyják, és külön kiemelendő, hogy jelentős részük újrahasznosított, amiket alapból is igyekeznek minden évben újrahasználni. A lényeg, hogy járjunk nyitott szemmel, lehetőleg ne térjünk le az útról, és ami még fontosabb, amihez érünk ott, azzal tisztelettel bánjunk, és főként: ne hagyjunk magunk után szemetet!

10. Sok kicsi sokra megy!

A csapat a fentiek szellemében tényleg mindent megtesz, hogy Kolorádó, amely otthonra lelt az erdőben, még nagyon sokáig egészségesnek láthassa a területét. Nélkülünk ez lehetetlen lenne! Így ha minden egyes fesztiválozó csak egy kicsit is odafigyel a környezetére, akkor még sokáig élvezhetjük ezt a csodálatos, budai hegyek között rejlő zöld menedékhelyet.

Örülhetünk, hogy van egy ilyen fesztivál a fővárostól nem messze, ahol amikor a telefon „kikapcs” (térerő hiányában ugyebár), akkor a Kolorádó csapata által biztosított zöld és kényelmes körülményeknek köszönhetően 4 teljes napon át eggyé válhatunk a természettel, programozhatunk, bulizhatunk és pihenhetünk is, például egy szimpatikus fa árnyékában. Kolorádó a tudatunkban az a hely, ahova visszavágyunk, ahova nyaranta egyszer eljöhetünk, és kizárhatunk mindent, ami nem szolgál minket, tanulhatunk másoktól, új dolgokat tapasztalhatunk, és szorosabban kapcsolódhatunk a környezettel, egymással és nem utolsósorban önmagunkkal!

Cikkünk a Kolorádó fesztivállal együttműködésben készült.

(Borítókép: Emese Tothova – Kolorádó)

Címkék