szabadidő

szerkesztés

A titkos kertektől a bunkertúrákig – 7 izgalmas városi séta őszre

Szerzők

  • We Love Budapest

2016. 09. 20. 16:09

Amennyiben szeretnéd megismerni a főváros történelmét, kevésbé ismert helyeit és kulisszatitkait, akkor egy vezetett, városi sétánál nem találsz jobbat. A különféle szervezetek ősszel indulnak be igazán, hogy elvigyenek Budapest rejtett zugaiba. Ajánlunk közülük 7 túrát a következő hónapokra.

Fotó: Bódis Krisztián

Éjszakai bunkertúra a Csepel Művekben

1/7

A program során a varázslatos atmoszférájú ipartelepen sétálva megismerheted a Weiss Manfréd és a Csepel Művek történelmét. Elhaladhatsz számos óvóhely mellett, illetve néhányat belülről is felfedezhetsz. Megnézheted a programgazda és idegenvezető, Somogyi Levente privát légoltalmi gyűjteményét is, láthatod a sok évtizedes, működő légcserélő gépeket, sugárzásmérő berendezéseket, légoltalmi szirénát, megszámlálhatatlanul sokféle orvosi felszerelést, gázálarcok százait, oktató- és propagandaplakátokat, sok évtizedes térképeket. A túra során két bunkert is bejárhatsz.

Mikor? szeptember 23., 30., október 7., 15., 21., 28.
Mennyiért? 3000-4500 Ft
Bővebben

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Titkos kertek és terek a belvárosban

2/7

Az Imagine Budapest két és fél órás túráján olyan magánházak, intézmények kertjeibe is bejuthatsz, amelyeket a nagyközönség számára rendszerint nem nyitnak ki, bepillantást nyerhetsz egy nagyváros emberléptékű térhasználatáról, megismerheted a velünk élő állatokat és növényeket, és közben emberi sorsokról hallasz: padokon szövődött szerelmekről, árnyas fák alatt megélt tragédiákról, ifjúi fogadalmakról és időskori megnyugvásról.

Mikor? szeptember 24., október 1., 8., 15., 29.
Mennyiért? 3200-3900 Ft
Bővebben

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Városmajor anno

3/7

Ma a Városmajor az egyik legforgalmasabb budai csomópontot öleli fel. Szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy a major és környéke a 19. században még kiránduló- és nyaralóhelyként volt ismert. A Budastep túráján során felidézik a kedvelt park hangulatát és bemutatják a szomszédságában épült villák életét. A jómódú polgárság megengedhette magának, hogy nyaranta a Kis-Svábhegy lábánál üdüljön, felfrissüljön a gyógyvízben, borozgasson a szőlőskertekben és vasárnap a “Stadtmérhofban' piknikezzen. Letekinthetsz a Hegyvidékre fentről, megízlelheted a park levegőjét, benézhetsz a villák kerítései mögé. Különleges történetek, nagyszerű építészek keze nyoma, csodálatos kertek és villák, meglepetés helyek a budai forgalmas út közepén.

Mikor? október 2.
Mennyiért? 3000 Ft
Bővebben

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Sercli – a Hungária gőzmalomtól a kézműves pékségekig

4/7

Az Imagine Budapest Sercli sétája legalább annyira friss és ropogós, mint a reggel sütött kenyér, melynek illatától önkéntelenül arra gondol az ember, hogy – jó modor ide vagy oda – de jó lenne még útközben beleharapni a langyos vekni végébe. Ha nem is haraphatsz, de kóstolhatsz a frissen kisült kézműves kenyerekből, megnézheted, hogy ma hol és hogyan készülnek a legjobb pékáruk, miből lehet manapság egyáltalán kenyeret sütni, s közben bebarangolhatod a várost: a régi malomépülettől, az évszázados pékkemencén át a high-tech sütödéig ismerkedhetsz a pékségek és sütödék életével, történetével.

Mikor? október 8., 22., november 5., 26., december 10.
Mennyiért? 4200-4900 Ft
Bővebben

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

A Nyócker málló pompája

5/7

A VIII. kerület különböző arcait helyi gyűjtésű történetekkel, szórakoztató bemutató eszközök segítségével illusztrálják a szervezők. A Beyond Budapest túrája a résztvevők interaktivitására is épít, így a felmerülő kérdésekre, kérésekre őszintén nyitottak. A szocio-kulturális séta végén látogatást/szemináriumot tarthatsz egy helyi cigány muzsikus családnál.

Mikor? október 15.
Mennyiért? 3500 Ft
Bővebben

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

1, 2, 3, 4 – a nagy metróséta

6/7

A föld alatti világ akkor is egy kicsit titokzatos, ha minden nap járunk benne. A metró ma már a nagyvárosi közlekedés nélkülözhetetlen része. Így volt ez száz éve is? Miért épült Budapesten a kontinens első földalatti vasútja? Milyen tervek készültek a metróhálózat kiépítésére? Hány évig épültek a metróvonalaink? Nézd meg a legérdekesebb állomásokat, ismerkedj meg néhány titokkal, nézz meg belülről egy százévesnél öregebb metrókocsit, közben menj át a semmi felett átívelő hídon, és próbálj megfejteni egy portugál és magyar szavakból létrehozott műalkotást! A Hosszúlépés könnyen teljesíthető sétája mind a négy budapesti metróvonalat érinti és áttekintést ad a vonalak építéséről, történetéről.

Mikor? október 22.
Mennyiért? 3300 Ft
Bővebben

Fotó: Fortepan.hu

Tankok és alakok

7/7

Az 1956-os forradalom ellenmondásoktól sem mentes emlékezete máig befolyásolja az életünket. A Hosszúlépés egy másik sétáján a sokáig csak „októberi sajnálatos eseményekként” emlegetett napok történetét új nézőpontból közelítik meg. Korabeli fotók és források alapján utánajárnak, hogy látták külföldi fotóriporterek az itteni eseményeket, és miként használta fel ezeket a képeket a Kádár-rendszer a forradalom eltorzítására. A sétán 1956 történetének emberi oldalát idézik fel, és megtudhatod, kik voltak azok, akik a barikádokra álltak, milyen társadalmi rétegek emelték fel a hangjukat, és honnan szereztek fegyvereket és kötszereket.

Mikor? október 23., 30.
Mennyiért? 3000 Ft
Bővebben

Hasonló tartalmak

Admin mode