Több mint 35 millió évvel ezelőtt már virágoztak, 30 ezer fajtájuk ismert, 5000 évvel ezelőtt kezdték termeszteni őket Ázsiában. Azóta pedig Ázsiától Amerikáig gyönyörködtetnek bennünket, miközben illóolajok, parfümök alapanyagai, az egyik legszebb dísznövény, és gyógyászati célokra is használják. Júniusban pedig éppen virágzik, illatával és színével elkápráztat bennünket a gyönyörű rózsa, a legszebb budapesti parkokban is.

1/8

Török kert

A Vár felújítása során az épületek mellett a kertek és a szökőkutak is újjászületnek, ennek köszönhetjük a tavaly óta teljes szépségében pompázó eldugott Török kertet is, amit a Stöckl-lépcsőn lesétálva találunk. Egy csepp Keletet ad a csodás környékhez, a falak árnyékában, a szökőkutak között pedig füge érik és gyönyörű rózsák pompáznak. 

2/8

Rózsakert a Margitszigeten

Ha Budapest és rózsák, akkor valószínűleg a Margitsziget rózsakertje az első, ami eszünkbe jut. A város egyik legkedveltebb zöldövezetének matuzsálemi korú fái közül nem egyet József nádor idejében ültettek, a terület ugyanis az ő birtoka volt. Neki köszönhetjük a sziget első rózsakertjét is, így a csodás növényeknek már 200 éves hagyománya van ezen a környéken. A jelenlegi rózsakert kellemes sétatávolságra van a terület mindkét bejáratától, de a környék most annyira szép és üde, hogy nem fogunk megbánni egy kis gyaloglást. 

3/8

Budatétényi rózsakert

Néhány évvel ezelőtt újult meg Budatétény rózsakertje, ahol 2,5 hektáron mintegy 1200 rózsafajta illatozik. A különböző fantázianevű, Cinka Pannának, Hugonnai Vilmának vagy éppen Sophia Lorennek keresztelt virágcsodák változatos színei és formái segítségével csodálkozhatunk rá a gyönyörű virág sokféleségére. 

4/8

Rózsakert a Millennium Házánál

A Liget Projekt keretében az épületek és az azokat körülvevő csodás park isújjászülethetett. Így az egykori Olof Palme Ház Millennium Háza néven kelt új életre, az épület bejáratához pedig 1500 tő rózsával díszített kertet is ültettek. Nehéz eldönteni, hogy melyik a szebb, a Zsolnay kerámiás épület vagy az azt körülvevő virágok, szerencsére nem is kell választanunk, mindkettőben egyszerre gyönyörködhetünk. A régi és a modern fajtákat, a félárnyékot és a tűző napot kedvelő rózsákat pedig mostantól vezetett séta keretében is megismerhetjük. 

5/8

Gül baba türbéje

Budapest egyik legromantikusabb randihelyszíne, ahol már az odavezető út is olyan, mintha megállt volna az idő, a török kori türbéhez érkezve pedig mintha hirtelen egy mesés keleti utazásba csöppentünk volna. Ezt az érzésünket még jobban erősítik a csodás virágzó rózsák, amelyek a helyszín 2018-as felújítása alkalmával kipofozott kert legszebb díszei. 

6/8

Várkert Bazár

A Várkert Bazárba megújulása óta visszatért az élet, kiállítások, finom falatok, menő titkos lépcsők és lélegzetelállító panoráma vár bennünket az év minden szakában. Május-júniusban pedig a parkban illatozó rózsafácskák látványa teszi még varázslatosabbá a hangulatot. 

7/8

Rózsák tere

A Rózsák tere nevét az itt található templom névadója, Árpád-házi Szent Erzsébet legendája kapcsán kapta, hiszen a szent történetében szintén nagy szerep jut a virágnak. A róla elnevezett szakrális épületben is gazdagon burjánzanak a rózsamotívumok, az épület körüli park pedig tökéletes összhangot alkot a helyszínnel, itt is főszerepet kaptak a gazdagon illatozó, csodás színű rózsák. 

8/8

+1 Kemotaxonómiai Botanikus Kert, Budakalász

A város egyik legcsodálatosabb helye a budakalászi Kemotaxonómiai Botanikus Kert (bejelentkezéssel látogatható), ahol különleges rendszer szerint osztályozva találjuk meg a világ legkülönbözőbb gyógynövényeit, de génbank, labor és gyógyszergyár is van a területen. A hatalmas kertben láthatunk néhányat azokból a csodás, kifejezetten gyógyászati célra nemesített rózsákból, amelyek a napégésre, kisebb égési sérülésekre használt, szinte minden háztartásban megtalálható Irix szpré egyik hatóanyagát adják. Ékes bizonyítékai annak, hogy ezek a virágok nemcsak csodaszépek, hanem komoly segítséget is nyújthatnak nekünk.

Címkék