1950. május 22-én nyílt meg a Vidámpark, ám a Városliget jól ismert szegletében már közel 200 éves hagyománya van a szórakoztatás legfurcsább formáinak. Madárfejű Lajcsika szerencsére már nem, ám Európa egyik legrégibb körhintája még vár bennünket, és reméljük, hogy hamarosan újra utazhatunk Európa leghosszabb favázas hullámvasútjával is. Bár az intézmény 2013-ban bezárt, és a terület az Állatkert gondozásába került, a legrégebbi játékok még ma is megvannak, az új, izgalmas funkciók mellett pedig igyekeznek megőrizni a régi hagyományokat is.

1/7

Wexlehner Sebestyéntől a madárfejű Lajcsikáig

A Vidámpark helyén működött, ám elődnek hivatalosan nem tekinthető egykori Vurstli igazi freak show volt a maga nemében. Az első, 1838-ban engedélyezett állandó mutatványosbódé gazdája Wexlehner Sebestyén volt, az intézmény tűznyelője pedig különösen ismert lett. A Vurstliban a későbbiekben is fura szerzeteket és még furább produkciókat szemlélhetett a város szegényebb rétegeiből álló publikum. A furcsa kavalkád folyamatosan változó változatlanságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az 1890-es évek legnagyobb szenzációja „Dobosi Jani, a madárfejű gyerek” (képünkön), az 1930-as éveké pedig „madárfejű Lajcsika” volt. A környéken azonban ezzel párhuzamosan megépült az Ős-Budavára, majd az Angol Park, amelyek már a jobb módú, igényesebb szórakozásra vágyó közönséget várták. 

2/7

„A szocialista szellem vasútja”

Ki gondolta volna, hogy A tanú című film ikonikus jelenete, amelyben a szocializmus győzelmét hirdető kisvasút okoz némi fejtörést, majdnem valóság volt? A háború után a Vurstli és az Angol Park sem kerülhette el az államosítást, így nyílt meg 1950. május 22-én a Vidámpark, amely a legszélesebb közönséget, elsősorban a gyerekeket szólította meg. Itt sem lehetett elkerülni egy kis népnevelést, ennek köszönhető, hogy néhány mutatványt ideológiailag megfelelőbbre szabtak át. Az 1934-ben már biztosan működő Mesecsónak díszlete például a kínai nép felszabadító harcát hirdette ekkoriban. Szerencsére az attrakció hamarosan gyerekbarátabb díszletet kapott, 1960-ban már klasszikus mesék hősei várták a legkisebbeket.

3/7

Éjszakai fények

Izgalmas lehetett a Vidámpark esti fénynél is a kivilágított játékokról, például a sötétben robogó hullámvasútról csodás látványt nyújthatott a fényben úszó főváros. Sajnos Budapesten nem sokáig élvezhettünk ilyesmit, ugyanis az 1960-as évek fénykorának hosszú nyitvatartásait hamarosan rövidíteni kellett költséghatékonysági okokból. A parkban később is próbálkoztak azzal, hogy visszahozzák a szó szerinti fénykort, legutoljára 2015-ben, amikor már az Állatkert kezelésében volt a terület, de több régi játék még működött.

4/7

Felgyújtotta, leégett, kiugrott

A Vidámparkhoz fennállásának 63 éve alatt sajnos nem csak öröm és boldogság fűződött, hiszen az intézményben a háborús károkon túl több tűzeset is történt, sőt néhány baleset is előfordult. Ezek közül az egyik legismertebb, amikor 1963-ban meghibásodott az óriáskerék egyik alkatrésze, amitől két látogató megijedt, és kiugrott a szerkezetből. Szerencsére könnyebb sérülésekkel megúszták az esést. Nem túl jelentős tűzeset a hullámvasúton is történt, 1972-ben viszont teljesen leégett a Robogó, az első, favázas Elvarázsolt kastély pedig 1979-ben, gyújtogatás következtében vált a lángok martalékává. 

5/7

A Schäftner-féle körhinta

Az 1906 és 1908 között készült körhinta igazi matuzsálem, ami nemcsak az egykori Vidámparkból megmaradt legrégebbi mutatvány, de Európa-szerte párját ritkítja. A szerkezetet korábban lovak segítségével működtették, és annak idején még a Városliget Vurstlijában is szolgált, innen vette át a később megalakult Vidámpark. A körhintát 1997-ben felújították, ekkor derült ki, hogy 17 réteg festék került az elmúlt majdnem száz évben a díszes lovakra és kocsikra. 2018-ban újra felújították, jelenleg régi fényében ragyog, és bárki tehet rajta egy kört, ha ellátogat az Állatkert megfelelő részébe.

6/7

Hullámvasút

A későbbi Vidámpark területén épült Európa leghosszabb favázas hullámvasútja. Az 1920-ban épült mutatvány nemcsak kora miatt különleges, hanem működési elve miatt is, csak tíz hasonló elven készült hullámvasút van a világon. Budapest legirigyeltebb munkái közé tartozhatott, hogy az egykori Vidámparkban volt valaki, akinek az volt a feladata, hogy egész nap hullámvasutazzon, ugyanis a szerelvények középső részén különleges munkás, egy fékező ült, akinek a kanyarokban, lassításnál volt fontos szerepe. A különleges gépezet jelenleg az Állatkert építkezései miatt nem működik, maga is felújításra vár, az alatta lévő Mesecsónakkal együtt nem látogatható. 

7/7

Lézerdodzsem a Skanzenben

A régóta veszteségesen működő Vidámpark területe hivatalosan 2013-ban került az Állatkerthez. Az intézményben nagy átalakítások kezdődtek, amelyek során több régi gépezetnek, játéknak is új gazdája lett. Ekkor került a műemlék Lézerdodzsem tetőszerkezete a szentendrei Skanzenbe, a Robogónak nevezett játék egyik kocsiját pedig a felújított Budai Parkszínpad gyerekjátszójában állították ki. Az átvétel alkalmával megtalálták a régi, műemlék céllövölde darabjait, amit újra helyreállítottak. 

Címkék