Amíg várjuk az igazi tavaszt és hogy extra rétegek nélkül lehessen kiszabadulni a természetbe, megnéztük, hogy milyen különlegesebb beltéri mozgásformákat kínál Budapest. A falmászástól a légtornáig 5 sportot mutatunk, amik mind függetlenek az időjárás szeszélyeitől, ráadásul kezdőként is végezhetők. Szintén közös bennük, hogy élményközpontúak, vagyis jó eséllyel úgy mozgatnak át, hogy a másnapi izomlázig észre se vesszük a befektetett kemény munkát.

1/5

Falmászás

A falmászás tipikusan az a sport, ahol az adrenalinlöket mellett eleinte talán észre sem vesszük, mennyire igénybe van véve az izomzatunk. Egy olyan mentális és fizikai kihívás, aminek a leküzdése azonnali sikerélményt hoz. Februárban ezt mi is megtapasztaltuk, amikor megismertük a Boulder Academy Budapestet. Ez jelenleg a főváros legújabb és egyik legnagyobb boulderterme; egyszerre körülbelül 150-200 út van felépítve (ami havonta 80-100 új úttal bővül, hogy mindig találhassunk magunknak kihívást a teremben). A falak feketék, a fogások színesek, és a terem tele van színes megvilágítással, így péntek esténként UV-fényben is kipróbálhatjuk a mászást. Kortól és gyakorlattól függetlenül lehet jönni, sőt akár gyerekekkel, barátokkal vagy a kollégákkal is élvezetes közös program lehet.

2/5

Trambulin

A trambulinozás egy másik olyan mozgásforma, ami nem fukarkodik az adrenalinnal. Az élmény kimaxolására egy trambulinparkot ajánlunk, ahol ügyességi pályák, trambulinra átültetett labdajátékok, színes szivacsmedence és óriási területen kialakított pályák szabadítják fel a gyermeki energiákat. Apropó, gyerekek: kicsiknek szuper választás az Elevenpark, de ha az egész család részt venne a kalandban, a Cyberjumpot vagy a Superfly Air Sportsot vegyük célba!

A trambulinozásnak meg kell említenünk egy másik, fitneszesebb formáját is; az edzőtermekben is végezhető trambulin jumpot. Itt ugyan a beugrálható terület mérete jóval szerényebb, cserébe a felszabadító öröm mellett egy edző irányításával mozgathatjuk át minden procikánkat, ráadásként pedig zsírt is égethetünk. Ezt az órát például a csepeli CoolFitben vagy a Sugár Fitnessben próbálhatjátok ki.

3/5

Légtorna

Elegáns mozdulatok, kecses pózok, csupa könnyedség. Kívülről. Belülről egy kicsit kevesebb könnyedség és több izommunka. A légtorna az egyik legszebb, ugyanakkor legerőpróbálóbb mozgásforma, amit eddig próbáltunk, ennek ellenére alig várjuk, hogy visszatérjünk. Az Aerial Yoga Hungary stúdiójában például egészen az alapoktól sajátíthatjuk el a fortélyokat (például hogy hogyan kell helyesen beletekerni a lábfejet az anyagba), hogy aztán újra és újra meglepjük saját magunkat, hogy sikerült megugrani a feladatokat. Ez a rész elsősorban fejben dől el, így bátran ki merjük jelenteni, hogy a kőkemény izommunkán túl a légtorna egy mentális gyakorlat is. Ha ez egy kicsit mégis nagy falatnak tűnik elsőre, kezdhetünk a légjógával is, ahol egy hammock segítségével szintén hamar a levegőben találjuk magunkat, miközben fizikai és mentális határokat lépünk át. Erről részletesebben itt számoltunk be.

4/5

Squash

Ezennel leereszkedünk a földre, és egy sokak számára ismerős sporttal folytatjuk a sort. A squash, vagyis a fallabda többek között azért jó, mert párban kell játszani. Ergo biztosan van valaki, aki motivál a megjelenésre, ha önmagunktól nehezen vesszük is rá magunkat a mozgásra. A játékban intenzív küzdelmeket lehet vívni (akár négyen is), miközben jól szórakozik az ember, és (haladóbb szinteken) még beszélgetni is tud. Budapesten rengeteg helyen lehet koptatni a squashütőket (például a Marczibányi téren, a Récsei Centerben, a Rózsadombon vagy Angyalföldön), a pályákat érdemes előre lefoglalni.

5/5

Spinning

Nem kertelünk: a spinning egy intenzív, de hatékony mozgásforma. A csoportos kardioórán egy edző vezetésével tekerhetünk, együttes erőkkel, a zene lüktetésére. Álló és ülő pózok váltják egymást, de a megpróbáltatásainkat általában jól rejti a hangulatvilágítás. Az izzasztó és kemény munka az állóképesség fejlesztésén és a kalóriaégetésen túl stresszlevezetésre is tökéletes, és tapasztalataink szerint felér egy péntek esti bulival. Spinninget már a legtöbb edzőteremben tartanak (mint a Lite Fitness vagy akár az erre az edzésformára szakosodott MyRide), mi kifejezetten szerettük a több helyszínen is megtalálható Life1 óráit.

Címkék