A Sziget második napján is lesz miben elmélyednie annak, aki ki akarja maxolni a koncertélményeket. Ajánlunk ghánai afrobeatet, francia rapet, belga posztmetált, amerikai stadionrockot és arab pszichedéliát is.

1/10

La Perla (CO)

Dél-Amerika és a karibi térség hangulatát hozza magával a Szigetre a kolumbiai La Perla. A trió nemcsak a cumbia, a merengue és a bullerengue műfajokban mozog otthonosan, de dalaikban rendszeresen felszólalnak a társadalmi igazságtalanságok és az erőszak ellen is, arról nem is beszélve, hogy az említett stílusokban meglehetősen alacsony a női zenekarok aránya, így e tekintetben is úttörőnek számítanak.

 • Helyszín: Global Village
 • Időpont: 17.00

2/10

Kings Of Leon (US)

A Kings Of Leon 2015-ben járt először és eddig utoljára nálunk, akkor is a Szigeten. Azóta azonban két új nagylemezük is megjelent, és ugyan népszerűségük csúcsán már túl vannak, továbbra is rengeteg embert vonzanak a koncertjeik. Ez minden bizonnyal most is így lesz, az pedig legutóbb is libabőrös pillanatokat okozott, amikor több tízezer emberrel énekeltük együtt a Sex on Fire-t vagy a Use Somebodyt.

 • Helyszín: Nagyszínpad
 • Időpont: 21.15 

3/10

Mezerg (F)

A francia Mezerg egy nem mindennapi jelenség, aki egyszemélyes live actként szinte bármiből, akár még egy dinnyéből is képes hangszert alkotni, de ami mindig vele van, az a szintetizátor, a dobgép és a teremin. Fellépéseiről nehéz eldönteni, hogy elektronikus vagy akusztikus produkciók, de ez talán mindegy is, elég lesz csak hagyni magunkat elmélyedni a hol veretésbe, hol virtuozitásba csapó koncerten.

 • Helyszín: FreeDome
 • Időpont: 01.30

4/10

John Talabot (E)

Oriol Riverola, vagyis John Talabot house producer és DJ ugyan eddig csupán egyetlen szólóalbummal jelentkezett (Fin – 2012), azt viszont azóta is a műfaj klasszikusai között tartják számon. Idehaza is többször táncolhattunk már a szettjeire, azonban most hosszabb, közel tízéves kihagyást követően tér vissza hozzánk. Bár a saját anyagait tekintve nem árasztja el rajongóit, Axel Bomannal is készített közös albumot, Talaboman néven, valamint remixei is folyamatosan jelennek meg.

 • Helyszín: Colosseum
 • Időpont: 01.00 

5/10

Luidji (F)

A francia rap viszonylag friss kedvence Luidji, aki R&B-s, soulos, olykor trapes hangzásával hamar nagy népszerűségre tett szert a frankofón országokban, de többek között az alább látható A Colors Show-s videónak is köszönhetően máshol is egyre népszerűbb. Első magyarországi koncertjét a szintén debütáló színpadon, a dropYardon adja majd.

 • Helyszín: dropYard
 • Időpont: 23.00

6/10

Meskerem Mees (B)

A belga Meskerem Mees alig múlt 20 éves, tavaly jelent meg az első lemeze, mégis elmondhatja magáról, hogy már olyan helyeken játszhatott, mint például a Montreux-i Jazz Fesztivál. Az észak-amerikai folkból merítő dalaiban felfedezhetjük Bob Dylan és Joni Mitchell hatásait is, melyeket barátja, Febe Lazou csellójátéka egészít ki. Januárban a holland Eurosonic Festivalon Meskerem Meesnek ítélte a zsűri a Music Moves Europe Awards nagydíját, amellyel az Európai Bizottság támogatja a legtehetségesebb új előadókat.

 • Helyszín: Music Box
 • Időpont: 20.00

7/10

Santrofi (GH)

A Ghánából érkező Santrofi olyan legendás ghánai előadók nyomdokában lépked, mint Ebo Taylor vagy Pat Thomas, de már jóval modernebb hangzást kölcsönözve az afrobeates, jazzes, funkos és törzsi jegyeket is magában hordozó highlife műfajnak, amely a múlt században az ország fővárosában alakult ki. A remek hangulat és a tánc garantált!

 • Helyszín: Global Village
 • Időpont: 20.00

8/10

Stake (B)

Való igaz, hogy sosem volt a figyelem középpontjában, Belgium mégis számos remek rock- és metálzenekart termelt ki az elmúlt két évtizedben, közéjük tartozik a Stake is (korábban Steak Number Eight). Sokan biztosan csodálkoznak, hogy mit keres a Szigeten egy posztrockot és sludge metalt ötvöző banda, azonban ha külön metálszínpad már régóta nincs is, az Európa Színpadon rendszeresen felbukkannak súlyosabb zenét játszó csapatok. A Stake turnézott már együtt a Mastodonnal, a The Dillinger Escape Plannel, a Deftonesszal, a Szigetre pedig olyan fesztiválok után jutnak el augusztus 11-én, mint a Wacken vagy a Hellfest.

 • Helyszín: Európa Színpad
 • Időpont: 17.10

9/10

Bab L' Bluz (F/MO)

A második napra is jut egy érdekes francia-marokkói formáció. A Bab L' Bluz a marokkói „nayda” ifjúsági mozgalom egyik legismertebb képviselőjeként folyamatosan új utakat keres és tapos ki az észak-afrikai kultúrában, ugyanakkor zenéjük a hagyományos környékbeli blueson és gnawán alapszik. Ebbe emelik be a psych-rock, a jazz és a funk elemeit, harsány politikai kiállásokkal a dalszövegeikben, amik az énekesnő, Yousra Mansour tolmácsolásában különösen erősen hatnak, hiszen ezen a környéken nem éppen megszokottak a női frontemberek.

 • Helyszín: Global Village
 • Időpont: 23.15

10/10

Surma (P)

A portugál multiinstrumentalista Débora Umbelino, vagyis Surma koncertje inkább a lazulásról és az intimitásról fog szólni. Az egyszemélyes projektben ötvöződik az ambient, a posztrock és a jazz, a végeredmény pedig egy meglehetősen egyedi keverék, ami még az igazán vájt fülű zenerajongók számára is csemege lehet, de mindenki másnak is ajánljuk, aki lassítana egy kicsit a rengeteg inger és pörgés közepette.

 • Helyszín: Európa Színpad
 • Időpont: 18.40 

Címkék