Jön a karácsony, és ugyan ontjuk arról a cikkeket, hogy inkább lassuljunk és koncentráljunk az ünnep lelki részére, vásárolni azért kell. Az embernek néha arra is van igénye, hogy megélje az ajándékozás örömét, azt az izgalmat, amikor úgy érezzük, hogy sikerült valami igazán szépet, személyeset venni a másiknak. A tömeg, a tülekedés, a bevásárlóközpontokban való izzadás, miközben szatyrok húzzák a karunkat, tényleg nem esik jól, viszont vásárlásunkkal kisebb hazai vállalkozásokat támogatni és közben szeretteink örömére gondolni egy pohár tea mellett, remek érzés. Karácsonyi sétaútvonalat ajánlunk, amelynek segítségével a szükséges rossz helyett élménnyé tehetjük a bevásárlást.

1/11

Látomás

Kezdjük az utunkat a Dohány utcai Látomásban, ahol szuper áron vásárolhatunk divatos, de azért közérthető ruhadarabokat, amelyek ráadásul magyar családi vállalkozástól származnak. Néha ugyan figyelnünk kell a minőségre, viszont az árazás remek, a szabásvonalak kiválóak, ráadásul szép számmal tartanak sapkákat, kiegészítőket is, így hölgyismerőseinknek, barátnőinknek biztosan találunk egy szép ajándékot karácsony alkalmából. 

2/11

Laoni

Míg a hölgyek szinte mindennek örülnek, a férfiaknak sokkal nehezebb vásárolni. A Klauzál téri Laoni Design Store segítségével viszont könnyedén megoldhatjuk ezt a problémát, hiszen éppen az ünnep előtt mutatták be egyedi, férfiak számára készülő notebooktáskáikat, amikhez bankkártyatartót is választhatunk. De mandzsettagombokkal, csokornyakkendőkkel és szép bőrkesztyűkkel is várnak mindenkit, aki férfiak számára keres ajándékokat. A hölgyek pedig csodálatos táskák és bőráru közül választhatnak. Különösen szép és környezettudatos darabokat találunk például az új, bőrhulladék felhasználásával készülő REMAKE-kollekcióban.

3/11

Lúd

Nincs semmi ötletünk? Vagy azt a kolléganőt húztuk a munkahelyi ajándékozáskor, akivel tulajdonképpen még nem is beszélgettünk? Akkor a Lúd Laborban a helyünk! Az üzlet papír- és dizájnboltként határozza meg magát, de annyi kedves és ötletes apróságot találhatunk a tollakon, ceruzákon és füzeteken túl, hogy húsvétig el tudnánk itt vásárolgatni. Papetri képeslap, ArtiStamp pecsételők, helyes grafikával ellátott Virágos Pagony virágmagok, Szolnoki Ági memóriakártyái, matricák, cuki pinek, összerakható papírbogarak és -pillangók. Az ünnepi időszak alatt még többször válogathatunk közülük, az üzlet ugyanis meghosszabbított nyitvatartással, vasárnap is vár bennünket.

4/11

Massol

Egy városi legenda szerint a Klauzál térre az ember csak úgy ráakad, nem pedig célirányosan indul ide, ezért az itt álló kis boltok üdítő oázist jelenthetnek a karácsonyi bevásárlóforgatagban. Ha azonban elfáradtunk volna a nagy nézelődésben, kössük össze a kellemest a hasznossal, és üljünk be egy kávéra, teára és sütire a Massolitbe, ahol izgalmas angol nyelvű könyveket olvasgathatunk eközben, illetve az ünnepekre való tekintettel, ha szerencsénk van, megszerezhetünk egyet különleges ajándékcsomagjaik közül is.

5/11

Café Ana

Kis kitérőnk után forduljunk be a Kazinczy utcába, haladjunk a Király utca felé, miközben élvezzük a sokarcú és mozgalmas zsidó negyedet, ahol a hideg ellenére is általában pezseg az élet. Ha már kellőképpen elmerültünk a hangulatban, forduljunk be a Café Analóghoz. Ha még nem tettük volna, itt is ihatunk egy kávét, ám alapvetően nem ezért jöttünk, hanem sokkal inkább azért, mert szeretnénk valakit megajándékozni a mostanában újra egyre divatosabbá váló analóg fotózás élményével, ez a különleges ajándék ugyanis bárkit rákényszeríthet arra, hogy a nyakában lógó kamerával fotótémát keresve másképp nézze a várost, merjen szelektálni és elgondolkozni azon, hogy mi az, ami megéri, hogy lekattintsák. Ehhez amúgy most a készlet erejéig különleges ünnepi ajándékcsomagot is vásárolhatunk az üzletben.

6/11

Plante

Haladjunk a Király utcán végig, esetleg tegyünk egy kanyart a Lollipop Factoryba. Majd a Rumbach Sebestyén utcára bekanyarodva a különleges turkálók szuper kínálatát látva próbáljuk meg erősen mantrázni magunknak, hogy nem, most nem magunknak keresünk valami teljesen egyedi, személyre szabott holmit, hanem karácsonyra vásárolunk. Térjünk be inkább a Plante Budapestbe, hiszen szobanövények ajándékozásával nem lehet túl nagyot hibázni, egy szép virágnak mindenki örül. A téli szezon különlegességeit, a karácsonyias mandulafenyőt vagy a fehér virágú hunyort most akár kézzel készült, Magyarországon gyártott kaspókban is megvehetjük, ajándékunkat pedig gyertyatartókkal, szobaillatosítókkal és egyéb lakásdekorációval is kiegészíthetjük.

7/11

Printa

Haladjunk innen tovább a Printa felé, ahol környezettudatos magyar dizájndarabokat vásárolhatunk szeretteinknek, a ruháktól a lakáskiegészítőkön át a printekig. Karácsony alkalmával utóbbiak miatt különösen érdemes lesz betérni a boltba, hiszen most két print vásárlása esetén a harmadikat ingyen kapjuk. A mi kedvenceink a legújabb kollekcióban található, budapesti csatornafedeleket ábrázoló darabok.

8/11

Poster Urban Outfit

Majdnem kimaradt a felsorolásunkból ez az üzlet, hiszen alapvetően vintage bolt, ahol sokszor a legszuperebb márkák preloved darabjait lehet megvásárolni, ami, valljuk be, jó dolog, csak nem éppen karácsonykor szoktunk ilyesmit csinálni. Azonban nem olyan rég eléggé felpimpelték a kitűzőállományukat, így vegánságot hirdető darabtól Andy Warholon át a kis hercegig elég sok dolgot tűzhetünk náluk a mellkasunkra, a kitűző pedig szuper ajándék is lehet. De akkor is érdemes betérni, ha a karácsony + nem tudom, mit vegyek = zokni ökölszabályba szeretnénk néhány színes és igazán jópofa darabbal új életet lehelni.

9/11

Dobrum

...és el is érkeztünk a Dohány utca végére. Hiába a szép ajándékok és a hangulatos boltok, szemünk előtt azért villódznak a különböző ötletek, és nagyon éhesek is vagyunk. Még szerencse, hogy pont itt van a sarkon a Dobrumba, szusszanjunk is itt egyet egy színes, melengető, egészséges és finom fogás mellett. Földközi-tengeri ízek és kötetlen, kutyás-gyerekes-haveros környezet nagymamától unokáig adventkor is.

10/11

Rodo

Ha jól megebédeltünk és kipihentük az eddigi fáradalmakat, előfordulhat, hogy riadtan ocsúdunk fel: valakit elfelejtettünk, valakinek még nincs ajándéka. Mivel a mi kezünk is kicsit magunk felé hajlik, azt tanácsoljuk, hogy menjünk át Károly körút másik oldalára, ahonnan kis sétával könnyen megtalálhatjuk a Rododendron Art & Design Shopot, ahol egyedi We Love Budapest ajándékokat, felvarrókat, bevásárlószatyrokat is találhatunk, de sok egyéb dizájnajándék, illetve előre összekészített karácsonyi csomag közül is választhatunk.

11/11

Magvető

Innen pedig visszasétálhatunk az Astoria felé a Dohány utcához, ahol több könyvesboltot is találunk. Ezek közül egyik kedvencünk a Magvető Café, ahol most, karácsonykor is lassulhatunk egy jót, és a lépcsős terében, puha párnákon, bekuckózva, egy pohár forró itallal a kezünkben válogathatunk könyvet szeretteinknek.

Címkék