Noha a hó még hiányzik, és a Vörösmarty tér adventi forgataga is elmarad idén, a főváros karácsonyi fényei már jelzik az ünnep közeledtét, egyben emlékeztetnek arra is, hogy itt az ideje beszerezni az ajándékokat! Ajándékozni és ajándékot kapni mindig jó, de szerintünk még jobb, ha olyan tárgyakat adunk, amik a környezettudatos szemlélet és a fenntarthatóság jegyében készültek. Már csak azért is, mert ha a környezetbarát életmódot segítő ajándékkal kedveskedünk, akkor másokat is inspirálhatunk a fenntartható életmódra. Mutatunk nektek öt olyan boltot, ahol beszerezhetitek az ökotudatos ajándékokat, legyen szó újrahasznosított táskáról, kézzel készült kiegészítőkről vagy környezetkímélő módszerekről.

1/5

Printa

Ha olyan ajándékot keresünk, ami egyszerre gyönyörű, egyedi és a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal jár, akkor a Printa jó választás. Ez egy igazi multifunkciós hely a Rumbach Sebestyén utcában, ami nem járványhelyzetben dizájnüzlet, galéria, szitanyomó stúdió és kávézó is. Kiegészítőket, lakberendezési tárgyakat és stílusos ruhadarabokat egyaránt találunk, legtöbbjük kézzel készül, organikus ökodizájn-alapanyagokból. A karácsony szerelmeseit pedig kifejezetten az ünnepekre készült kollekcióval várják az üzletben.

2/5

Prezent

Magyar tervezők, kisvállalkozók és designerek termékeit találjuk a Tabán aljában lévő Prezent boltocskájában. Karácsonyi ajándékbeszerző-körutunkba erősen ajánlott bevenni ezt a boltot, hiszen a termékek megvásárlásával nemcsak egy tárgyat veszünk, hanem jó ügyeket is támogatunk. Itt minden tárgy a környezettudatosság és a fenntarthatóság szemléletét tükrözi: bio- és újrahasznosított anyagokból, illetve környezetkímélő módszerekkel készültek. A bolt picinek tűnhet, de dizájnholmi-választéka hatalmas, találunk natúrkozmetikai termékeket, táskákat, ruhákat, játékokat egyaránt.

3/5

Medence Csoport

Hátizsák vitorlavászonból, pénztárca reklámponyvából? Miért ne! A Medence Csoport leginkább a re+concept táskakészítő workshopjaik révén lehet ismerős, ami most éppen szünetel, de ettől függetlenül is érdemes elnézni a Ménesi úti műhelyükbe, ahol az újrahasznosítás jegyében készült táskákat vehetjük meg. Ha a fast fashion termékek alternatíváját keresed, akkor jó helyen jársz.

4/5

CikkCakk Studio

A CikkCakk Studio egy izgalmas belvárosi közösségi alkotótér és bemutatóterem, amit a környezettudatos design és divat, a minimális környezeti terhelés, a zero waste és a természetes alapanyagok használatának szellemisége jár át. A Botanika, a Shamo bags, a Studio reta, az Evuska és a PLANTETHICS közös otthonaként funkcionáló stúdióban megvásárolható termékek segítenek elérni egy fenntarthatóbb világot.

5/5

Zöldbolt

Bár a Zöldbolt egy kicsit kilóg a sorból, hiszen nem dizájnüzletről van szó, a zöld, környezettudatos karácsonyi ajándékötletek listájáról elmaradhatatlan. Itt olyan termékeket találunk, melyek nemcsak megkönnyítik a hétköznapokat, de segítenek a környezettudatos életben is. Magyar termékeket, újrafeldolgozott és újrahasznosított alapanyagokból készült alapanyagokat vagy ökologikus gazdálkodásból származó termékeket egyaránt beszerezhetünk a budapesti üzletükben. Elsősorban az ökoszisztémával harmóniában előállítható és használható termékeket árulnak, de emellett nagy hangsúlyt fektetnek az edukációra is.

Cikkünk a GreenGoval együttműködésben készült. 
Ha még többet szeretnél tenni a környezetedért, válaszd te is Budapest e-carsharing szolgáltatóját, pattanj be a 300 elektromos autó egyikébe, és tegyél a jobb levegőért Budapesten! A GreenGoról bővebb információt itt találsz.

Címkék