Milyen jó, hogy az elmúlt években rengeteg köztéri fitneszpark épült Budapesten, mert így a járvány alatt sem kell nélkülöznünk a kondizást. Ezek már csak azért is rendkívül hasznosak, mert használatuk nem kerül pénzbe, és a zárt konditerem helyett a szabad levegőn dolgozhatsz velük. Noha itt a tél és a hideg, de jól beöltözve ezek is használhatók. Megnéztünk az egyébként igen tartalmas fővárosi kínálatból néhányat, melyek segítségével építheted az izmaidat.

Mindenekelőtt tisztázzuk: a kondiparkoknak gyakorlatilag kétféle változata van. Az egyikben a konditeremben lévőkhöz hasonló, ám jóval puritánabb gépeken dolgozhatsz, míg a másikban klasszikus értelemben vett street workout edzéseket tarthatsz lényegében egy tornapályán

Tévhit, hogy a legtöbb budapesti kültéri fitneszparkban csak nyugdíjasok „gyakorlatoznak”, mondván, ezek a gépek nem feltétlenül a fiatalok komolyabb igényeihez igazodnak. Több budapesti parkban igazi közösségek alakultak ki a fiatalabbak körében, akik saját edzéstervvel és időbeosztással készülnek. Többek között az alábbi helyeken.

1/9

II. János Pál pápa tér

Ha a Keleti pályaudvar vagy a Blaha környékén lakunk, érdemes ellátogatni a II. János Pál pápa térre, hiszen a forgalomtól távol vár minket egy street workout park. Az Erkel Színház felőli oldalon van, úgyhogy ha villamossal vagy a 4-es metróval érkezünk, át kell vágnunk a park másik végébe – kicsit eldugott, de pont ez a jó benne. Az izomerősítő gyakorlatokban 9 gép segít, köztük a sífutó-, a has- és hátizomerősítő vagy a dupla lábtológép – utóbbi kiváló arra, hogy akár a párunkkal közösen eddzünk.

2/9

Nehru part

A 2016-os rekonstrukció során nemcsak növényeket, színes ülőalkalmatosságokat, játszóteret és mosdókat helyeztek el a Nehru parton, de a sportolókra is gondoltak. Ha a Duna közelében szeretnénk sportolni, már nem csak a futás az egyetlen opció, hiszen bringa- és gördeszkapályát, kosárlabdapályát és fitneszparkot szintén találunk a park területén. Dunára néző haspad-, láblengető- és gyaloglógép segít karban tartani az izmokat a karantén idején is.

3/9

Goldmann György tér

A híd BME felőli oldalán berendezett fitneszparkban kis túlzással akár a tornászválogatott is tréningezhetne, ugyanis többek között a testnevelésórákon látott gyűrűn lehet itt gyakorlatozni. A deszkásoknak kialakított pálya szomszédságában akad még hasazópad a magyar tervezésű Hard Body Hang eszközökön, illetve igény és megfelelő edzettségi állapot esetén a kötélmászás iskolai emlékeit is felelevenítheted.

4/9

Bikás Park

Bikás park sportos történetét többször méltattuk már. Itt pezseg leginkább Budapest streetballélete, illetve népszerű és kedvelt futócélpont a rekortánpálya. A kondigépállomány szintén csak dicsérhető: színvonalas eszközökön edzhetsz, a szobabiciklitől kezdve a vállprésig, ráadásul minden géphez használati utasítást és edzői tanácsokat is mellékeltek, ami egy kezdőnek cseppet sem elhanyagolható segítség.

5/9

Feneketlen-tó

A környezet a tópartnak köszönhetően Újbuda ezen részén is motiváló. A kondipark igényesen és – ami szintén fontos – kiváló minőségű és állapotú szerkezetekkel felszerelt. Minden géphez leírás nyújt segítséget, például a rajtuk végezhető gyakorlatok nehézségi fokáról. Eveznitaposnilábizmot erősíteni és hasat préselni lehet rajtuk többek között.

6/9

Népliget

Budapest legnagyobb közparkjában, a Népligetben is találunk szabadtéri kondiparkot, a Vajda Péter utcához közeli Soó Miksa sétányon. Sokan talán azért nem merik kipróbálni ezeket az eszközöket, mert a parkokban, a köztereken feszélyezve érezhetik magukat a járókelők árgus figyelmétől, de a Népligetben ez a veszély nem fenyeget. Itt akár teljesen egyedül is edzhetünk a fák között, forgalomtól és zajoktól távol. 

7/9

Városmajor

Ha villamossal közelítjük meg a helyet, a Nyúl utcai megállónál érdemes leszállni, és máris egy hangulatos minisportközpontban találjuk magunkat. A parkban minden évszakban aktív a sportélet: van itt futó-, kosárlabda- és focipálya, míg a modern mozgásformák kedvelői a parkourpályán, illetve kültéri fitneszeszközökön tesztelhetik állóképességüket. Akinek pedig mindez ismeretlen terep, annak egy tájékoztató segít, hogy milyen gyakorlattal érdemes először kínozni a testünket. A kondiparkban hét gép segít az izmok karbantartásában, köztük lábizom-erősítő vagy taposómasina, de lehet húzódzkodni és kardio jellegű edzéseket végezni, míg a modern vagy inkább futurisztikus kinézetű részlegen saját testsúlyos edzéseket tarthatsz.

8/9

Városliget

A kültéri kondiparkok listájából kihagyhatatlan a Városliget. A Liget Budapest Projekt során megújultak a kültéri sportpályák, melyeket elsősorban a környékbeli iskolák használnak, de a jelen helyzetben a sportolni vágyók egyik kedvelt választása a park. Ha erősíteni, húzódzkodni szeretnénk, akkor a kültéri fitneszeszközöket a Stefánia út és az Ajtósi Dürer sor kereszteződésétől nem messze találjuk.


További információ a budapesti és az országos kondiparkokról ezen az oldalon található.  

Címkék