Amikor kimozdul az ember, általában elmegy egy koncertre, majd beül valahova a barátaival, de sokakban merül fel az igény, hogy összekösse a kettőt, és úgy poharazgasson meg beszélgessen a barátaival, hogy mindezt élő zene festi alá. Összeszedtünk pár olyan helyet, ahol ezt gond nélkül teheti meg az ember.

1/11

Szimpla Kert

A Szimpla nemcsak, hogy legenda, hanem fogalom a budapesti éjszakában. Tágas, mindig tele van, jórészt külföldiekkel, szerveznek lemezbörzét és termelői piacot is, és az egyik zugában egy kicsiny színpad is áll. Ha pedig ott áll, akkor koncerteket és DJ-programokat is rendszeresen tartanak rajtuk, ráadásul ingyen, és nem csak hazai előadók lépnek fel. Külön kiemelnénk az Open Stage bulikat, amikor bárki, akiben van mersz, kiállhat a közönség elé zenélni, meg az Önismereti Diszkót, amikor Super8-as családi filmek alá pakolja a meditatív ambientet a lemezlovas. 

2/11

Jedermann Café

A Ráday utcában található kultikus hely éppen 10 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Egy holland zenész, Hans van Vliet alapította a helyet, így nem csoda, hogy aki ide betér, izgalmasabbnál izgalmasabb jazzkoncerteket hallgathat végig. De mivel az egész hely alig nagyobb, mint tenyérnyi, ezért bizonyos fellépésekre érdemes előre helyet foglalni (vagy jegyet venni), ha be is akarunk férni. 

3/11

Pótkulcs

Maradva a klasszikusoknál, térjünk most be a Csengery utcai ősromkocsmába, ahol nemcsak hangulatos kertecske, filmklub és kiállítások várják a vendégsereget, hanem zenei programok is, jórészt jazz meg folk, de azért, ha úgy alakul, a DJ-k előtt sem teszik be az ajtót. Ráadásul itt sem szednek belépőt, és hely is van bőven. Ha még sosem jártál itt, mindenképpen tégy vele egy próbát.

4/11

Mika Tivadar Mulató és Kert (Bezárt)

A bulinegyed kellős közepén, a Kazinczy utca Király utca felőli részén található ez a méltán népszerű szórakoztatóipari komplexum, aminek egy kerthelyiség és egy hostel is a része. Bár a Mika pinceszínpadán vannak különféle beszélgetések, előadások és stand-up estek is, koncertprogramjuk azért jóval több akad, ezeket pedig műfaji sokszínűség jellemzi. Az elektronikától kezdve a hiphopon át az alteros rockzenéig ível a repertoár, sőt, még házibuli-DJ is szokta tiszteletét tenni a hely falai között. 

5/11

Lámpás

A Dob utca klasszikusa 15 éve áll a zenerajongó kocsmázók rendelkezésére. A pincehelység egyszerre idézi meg a romkocsmák és egy külvárosi könyvtár hangulatát. Zeneileg jól körülhatárolható a kínálat, elsősorban rock, blues, jazz és funk szól, ám a hely nyitottságáról sokat elárul az is, hogy időnként a kísérletezőbb elektronikát is beengedik. Plusz örömforrás a pénztárcabarát árak mellett, hogy a zenei programok ingyenesek

6/11

Gólya Presszó

A Gólya tavaly ősszel költözött új helyére, az Orczy tér közelébe. Hivatalosan szövetkezeti presszó és közösségi ház a hely megnevezése, fő célkitűzésük pedig a testvériség, a fenntarthatóság, a szeretet és egymás elfogadásának a népszerűsítése. Mindezek érdekében társasjátékos esteket és kézműves workshopokat éppúgy tartanak itt, mint kerekasztal-beszélgetéseket, a fő csapásirány azonban a koncertek, melyek között rendkívül sok furcsa és izgalmas produkciót találni – az experimentáliáktól kezdve az alter-hiphopon át egészen a szintipunkig, de a KERET blog is tart itt rendszeresen klubesteket. 

7/11

Café Zsivágó

Még le sem ültünk, csupán beléptünk a Paulay Ede utca rövidebb szakaszán található, egy patinásan megkopott, múlt századi szalonra emlékeztető kávézóba, már megérezzük a Zsivágó határozott és erős atmoszféráját. Jó értelembe vett értelmiségi hely, ahol jól esik egy fotelbe süppedve olvasgatni, félhangosan eszmét cserélni a barátainkkal, miközben a háttérben lágy zene duruzsol, ami a legtöbb esetben etnikus és/vagy jazzy, de azért a határokat jobban feszegető kísérleti, kortárs és ún. szabadzenék is fel-felcsendülnek itt.

8/11

Auróra

A közösségi kulturális tér nem az azonos nevű, egykori cirkálóról, hanem arról a józsefvárosi utcáról kapta, ahol található. Tavaly rezgett alattuk a léc, de végül szerencsére megmaradtak, és ahogy mondani szokás ilyenkor: the show must go on. Van itt minden, ami a közösség és kulturális szavak alá befér a jógázástól kezdve a szolidaritási akciókon át a színházig, és zeneileg is épp ilyen színes a felhozatal: rock, jazz, elektronikus vagy komolyzene, édesmindegy. 

9/11

Hunnia Bisztró

Először művészmozi volt a Körúton, majd ugyanitt kocsma és koncerthelyszín. Aztán költöznie kellett, és így került – jó régen már – az Arany János utcához közel, a Bank utcába. A szellemiség azonban költözött tovább a Hunniával, ami egykor emeleti hely volt, most pedig pincehelység. A koncertkínálat nagyjából ugyanaz, mint régen volt, neves előadók side projektjeit és frontemberek akusztikus szólódolgait hallgathatja-nézheti a közönség, miközben az italát kortyolgatja, amihez egészen baráti árakon juthat hozzá annak ellenére, hogy a hely a legbelvárosabb belvárosban található. 

10/11

Ambient

Az Ambient budapesti éjszaka egyik benjaminja, tavalyelőtt nyitott a Múzeum körúton. Elsősorban a finomabb elektronikus zenét kedvelőkre építenek, akik a gigapartikon és a fesztiválokon is inkább a chill out sátrakat és helyszíneket keresik fel előszeretettel. Megijedni azonban annak sem kell, akinek nem elég, hogy valaki laptopról vagy lemezekről zenél, mert nem egyszer előfordul, hogy egy-két hangszeres is beszáll a buliba és ott helyben ráimprovizál az elektronikára. Sőt, koncertek is elő-előfordulnak, de azért időnként némi csapatás is bele szokott férni a repertoárba. 

11/11

Muzikum

A Kálvin térhez közel, a Múzeum utcában találjuk ezt a 2012-ben nyitott helyet, amit elsősorban azoknak ajánljuk, akik a klasszikus rockzene iránt érdeklődnek, de mindenki mást is szívesen várnak, például azokat, akik a bluest, a soult, a funkot, a jazzt, vagy a népzenét szeretik. A hazai klasszikusok mellett előszeretettel lépnek fel itt feldolgozásokban utazó zenekarok is. A hely jelszava simán lehetne az, hogy oldies but goldies, bár ezzel nem akarjuk azt állítani, hogy régen minden jobb volt.