Megfontoltan ajándékot keresni és választani, majd alig várni, hogy odaadhassuk az ajándékozónak: ez sokkal nagyobb örömet szerez, mintha az utolsó pillanatban keresnénk valamit kétségbeesve. Ezért most összegyűjtöttük azokat a kisebb-nagyobb budapesti dizájboltokat, ahol ha még nincs is kiforrott ötletünk, jó eséllyel rátalálunk a tökéletes ajándékra. És nem utolsó szempont, hogy ezek a termékek vagy magyar tervezők munkái, vagy olyan külföldi márkák, amelyek a fenntarthatóságot kiemelten fontosnak tartják, legyen szó ékszerről, ötletes táskákról, ruháról, játékokról vagy csodaszép papír- és írószerekről.

1/10

Prezent

Tabánnál található Prezentben a különböző termékek nemcsak kívülről mutatósak, hanem „belülről” is szépek, vagyis megvásárlásukkal jó ügyeket is támogathatunk. Ugyanis itt a fair trade szellemében körülbelül 20 magyar tervező, kisvállalkozás, dizájner és kistermelő termékeit találjuk, amelyek fenntartható célokat szolgálnak, bio- és újrahasznosított anyagból, vagy környezetkímélő módszerekkel készülnek.

Ha valakinek tudjuk a pontos méreteit, a Touch Me Not férfi vagy női pulóverei, fejpántjai tökéletes ajándékok lehetnek, amely sok télen át tartják majd melegen a viselőjüket, de ha valami apróságot keresünk, a teakeverékektől kezdve az illóolajokon át a kozmetikai termékekig és különböző színes printekig találunk csodaszép dolgokat, ahogy különleges gyerekjátékok közül is válogathatunk, mint a pilisi parkerdők sérült fáiból készült Eperfa kockajátékok.

2/10

Printa

A Printa már akkor hatalmas hangsúlyt fektetett nem csak az öko-tudatos életmódra, de a fenntarthatóságra is, amikor itthon a legtöbben azt sem tudták, eszik-e vagy isszák ezt. A hozzáállásuk azóta változatlan, a Rumbach Sebestyén utcai multifunkciós üzletükben egyszerre működnek mint dizájnüzlet, galéria, szitanyomó stúdió és kávézó.

Ami a dizájn részét illeti, a kínálatban válogatott, limitált szériás ökodizájncuccok, használati tárgyak, ruhák és egyéb kiegészítők találhatóak. A különböző Budapesthez köthető grafikákkal ellátott táskák, pólók, plakátok ideális ajándékok lehetnek akár külföldi barátainknak is. 

3/10

Sisko Studio

A SISKO Studio, ahol öt lány négy márkája közül válogathatunk, és amely egyszerre közös showroom, műhely és közösségi tér is, igazi kincsesbánya azoknak, akik a hazai dizájnvilág legfrissebb, alternatív vonaláért rajonganak.

A Müskinn letisztult, de játékos táskái – akár hátizsákok, vagy újrahasznosított zacskókból vasalt szuperszínes tárcáik –, nandi szuperharmonikus színeivel és vonalaival díszített pólók, pulcsik, SAPI ezüst ékszerekbe öntött természeti formái és virágéknál nyersen őszinte pinjei, grafikái és kerámiái biztos, hogy hálás ajándékok is, ha olyannak adjuk, akit jól ismerünk.

4/10

wonderLAB

A kis Veres Pálné utcai üzletben legalább 30 hazai tervező és designer márkái közül válogathatunk, ahol minden tervezői áron kapható. Ékszer vonalon nagyon erősek, a játékosabb b_o_r_b_a_l_a_, IKIIKI, mellett a the Mama Kin vagy a SO by doraszonja kifinomult ékszerei minden korosztály számára tökéletes ajándék lehetnek.

De válogathatunk az INQ concept ruhái és kiegészítői és széles táskaválaszték közül is, mint a The Shortlist újrahasznosított bőr táskái vagy Vengru ezerarcú kreációi. 

5/10

Buborék - Buda (Bezárt)

A Buborék pesti boltjával már évek óta a megbízható ajándékboltos szcéna megkerülhetetlen eleme. Ideális vadászterep, ha barátnőknek, vagy anyukáknak keresünk kisebb, de kedves és ötletes ajándékot, a színes felhozatalban több magyar tervezőt is megtalálunk, főleg ékszerekkel, printekkel, de táskákat, ruhákat, pénztárcákat, füzeteket is nézegethetünk. 

6/10

Szia+

Színesen kaotikus kínálata hamar a fiatalabb korosztály kedvenc dizájboltjává tette, és azóta is egyre szélesebb a választék a hazai, főleg kisebb, induló márkákból, táskák, ruhák és ékszerek terén is, mindez nagyon baráti árakon. A kínálat mindig változik, de a Pop Portré főként írós-költős vászontáskáit minden irodalomrajongó örömmel hordaná, ahogy a Pest Side Story, vagy a Pracli ötletes vászonszatyrokat is. 

De a vicces pinek, felvarrók, szatirikus és ironikus képeslapok és pólók is az állandó kínálat részei – karót nyelt ismerőseinknek ne itt keressük a tökéletes meglepetést, de másoknak biztos okozunk jópár vidám percet ha itt akadunk rá a tökéletes ajándékra. 

7/10

Stilshop (Bezárt)

Kicsi de erős, mondhatnánk a Bálnában található, méretre ugyan nem túl hatalmas, ám annál átgondoltabb kínálattal rendelkező Stilshopra.

A szép és minőségi termékek között rengeteg hazai tervező munkájával találkozhatunk, füzetek, naptárak (Malinovka, notess.co, DOT for You, Nuuna) táskák mellett Kezemura kerámiákat, Zador szappanokat, Greenway candle gyertyákat, játékos pineket és ideiglenes tetoválásokat is találunk. 

8/10

Fiók

A Szent Gellért tértől csak egy szempillantásra található bolt hihetetlen széles kínálattal várja nem csak a közeli BME-seket, de minden grafománt és/vagy füzetrajongót is. Amellett, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek azokra a termékekre, amelyek környezetbarát és fenntartható életmódot támogatják, számos magyar tervezőtől is találunk nálunk csodás portékákat.

Például a 24 Bottles kulacsai és termoszai férfiaknak is tökéletes ajándékok lehetnek, vagy az elegáns Kaweco tollak, Miomojo környezettudatos és vegán táskák vagy LOQI színes táskáival minden művészetrajongó barátunkat boldoggá tehetünk, de az ismert külföldi márkák mellett számos magyar tervező termékeit is megtaláljuk, mint a DOT for you, Malinovka, Papetri Paperworks, Urban Sidewalker vagy az Absoloot.

9/10

Lúd Labor

A Klauzál téri bolt papír- és dizájntermékei között is hosszú időre el lehet veszni, ha ajándékot keresünk, itt találjuk a Papetri márka legszélesebb kínálatát, de megtaláljuk a Manufaktor Műterem nosztalgikus, sokszor az érzéki csalódásokhoz, a színház varázslatos világához kapcsolódó játékos papírmaséit, de vannak kártya- és memóriajátékaik is, mint az Angelo Soliman emlékét megidéző pakk.

De itt sorakoznak a polcokon a fenntartható táskákat és kiegészítőket készítő Malinko bőrtermékek, az Artistamp bélyegzők, Nebouxii zoknik, régi kedvenceink a Verkstaden táskák és pólók ironikusan vicces szövegeikkel, a Pest Side Story grafikus táskái, melyekkel a városba szőtt szerelmeket kaphatjuk a vállunkra, HipHip színes nyomatai is táskákon és pólókon is visszaköszönnek, és instant szerelem volt Madzagdog kutyás táskája is. Tökéletes „vadászterep” ha vannak az igényes papírtermékekért rajongó ismerőseink és rokonaink. 

10/10

Bomo Art

A nagy klasszis, a Bomo Art sem maradhat ki a válogatásból – immár három boltjukban (Régiposta utcában, a Síp utcában, valamint Budán, a Várkert Bazárnál) várják azokat, akik vagy maguk is megrögzött papírrajongók, vagy tudják, hogy a családjukban barátaik között van valaki, akinek bár a polcán ott sorakoznak a jegyzetfüzetek, de mindig készek arra, hogy egy újabbat teleírjanak és rajzoljanak.

A papíráruk mellett olyan apróságokat is találunk itt, mint a különleges dizájnú kitűzők, fotóalbumok, ex librisek, levélpapírszettek.