Szuper közös program lehet kisebb-nagyobb társasággal is, ha a sima sörözés helyett egy 21. századi „játékbarlangot” választunk a találkához. A társasjátékozás az elmúlt években észrevehetően újra felkapott lett, és ma már olyan kínálattal találkozunk, a félnapos stratégiai játékoktól a könnyed bulijátékokig, amiben avatatlanként könnyen elveszhetünk. A különböző társasjáték klubok és cafék nem csak abban segítenek, megtaláljuk a tökéletes játékot, de annyit próbálhatunk ki, amennyit csak szeretnénk, miközben profik segítenek a szabályokban való kiigazodásban is. 5+1 helyet ajánlunk, ha bábut, kártyát táblát ragadnánk.

1/7

Board Game Café

Az újhullámos társasjáték-őrület egyre népszerűbbé válását jól mutatta, amikor kilépve a klubok és az otthoni nappalik világából 2015-ben megnyitott a Board Game Café, amely a Ferenc körútra költözve nem is olyan régen megújult. Már a kezdéskor is legalább 400 játék közül lehetett válogatni és a paletta azóta csak bővült. A régi nagy klasszikusokat is megtaláljuk, de az újabb stratégiai vagy asszosziációs, bulis játékokig rengeteg opciónk van.

Az örök klasszis Scrabble, a Cluedo vagy a Ticket to Ride mellett a Star Wars-os Rebellion vagy a játékkészítést forradalmasító Pandemic is csak ránk vár. A belépő fejenként 500 Ft-ba kerül, ami 3 órányi játékidőt takar, ha tovább maradnánk, az összeget ismét be kell fizetnünk. Játékmesterek segítenek – nem csak a megfelelő társas kiválasztásában, de jó eséllyel a szabályokat is ismerik, így megspóroljuk a vaskos leírások böngészését. És ha két játék között megéheznénk vagy szomjaznánk, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen többféle panini, kávék, sütemények és még borok is szerepelnek a kínálatban.

2/7

GameUp Pub

A Zichy Jenő utcai pubban tényleg a kocsmahangulat keveredik a társasozós klub légkörével. Itt is közel 300 társas közül választhatunk, a teljes listát is meg lehet nézni előre. Gondolva azokra, akiket játék közben elragad a hév, két szobát alakítottak ki, egyiket a „bulisabb” játékoknak, a másikat pedig a bonyolultabb, gondolkodósabbaknak, mert nem biztos, hogy kellemes, ha az Imagine közbeni kiabálás mellett valaki épp a Mars terraformálásán ügyködik, és azt számolgatja mi is a legjobb stratégia.

 A beugró játékdíj itt 300 forint 3 órára, de ha a fogyasztása valakinek 2000 forint fölé megy, akkor a játékdíjat elengedik. Az étel-ital választék bőséges, ha pedig szülinapot szerveznénk ide, előzetes egyeztetéssel még tortát is lehet hozni.

3/7

Társa's Játék Bár

Az újlipótvárosi klasszis helyet is már régóta nézegettük, a dominókból kitett felirat már távolról hirdette, mi is vár ránk. Ha megérkezve tanácstalanok lennénk, a több mint 210 darabos kínálatból játékmesterek segítenek kiválasztani azt, amihez éppen kedvünk lenne.

A belépő 800 forint egy alkalomra, ennek a fele lefogyasztható aznap. Ezzel 3 órányi játékra vagyunk jogosultak, ha foglalással érkeznénk, akkor pedig 4, de 5 és 10 alkalmas bérletet is lehet váltani. Sőt itt kialakítottak egy olyan rendszert is, amivel tudjuk jelezni, ha szívesen csatlakoznánk más társasághoz játszani a bárban. Étel, ital itt is van a kínálatban, ha a nagy akcióban megéheznénk.

4/7

Ráday Gémklub

A Ráday utcai társasjátékboltban működik a Ráday Gémklub – társasjátékklub is. Mindennap nyitvatartási időben, sőt péntekenként éjfélig kipróbálhatjuk a társast, mielőtt megvennénk, de több száz játék közül is válogathatunk, ha bizonytalanok lennénk. A belépő ide 400 forint, ami azonban egész napra szól, és az asztalok, valamint a bontott játékok használatára jogosít fel.

Ha pedig valami nagyobb volumenű dologban gondolkodnák, előzetes egyeztetés alapján lehetőség van privát játszóházat, zárt körű versenyeket vagy céges csapatépítő társasozást szervezni is, ahol játékmesterek segítenek minket.

5/7

Játszóház Projekt

A 2013-ban indult programsorozat törzshelye sokáig a jó öreg Müszi volt, annak bezárása óta pedig a Dürer Kertbe kell elzarándokolnunk hétfő esténként, ha a fehér nyúl nyomába erednénk. A Játszóház estek szó szerint egy nappaliból nőtt ki, az alapítók ötlete nyomán nagyon hamar nagyon népszerűvé váló kezdeményezés meghódította a pesti éjszakát, és ma már egy alkalommal akár több százan is játszhatnak velük.

Játékmesterek segítenek mindenben, a választástól kezdve a szabályok megtanulásán át a tábla felállításáig, ha szükséges. Itt főként az újhullámos, kreatív, izgalmas játékokkal találkozunk, a kezdőket általában a Dixittel rántják be, de pörgethetjük a Lego Activityt, a Ticket to Ride-ot vagy a Dobble-t is, meg még pár száz egyéb társast.

6/7

+ 1 HammerTime Cafe

Az előbbiektől kissé különbőző típusú hely a HammerTime, ami a szerepjátékos, cosplay-es, társasjátékokra koncentrál, valamint kiemelten a wargame-es közösség számára nyitott, és ahol Terepasztalos Stratégiai Társasjátékokat játszhatunk. Itt napi, havi és éves tagságot válthatunk ki, ha játszani szeretnénk, de arra készüljünk fel, hogy ez nem feltétlenül az a klub, ahol az utcáról beesve pár óra könnyed bulitársasra számíthatunk. Magukat leginkább úgy aposztrofálják, hogy egy geek kávézó-söröző, amely magában foglal egy terepasztalos játékokkal, szerepjátékokkal és társasjátékokkal foglalkozó szakboltot is, ahol klub is működik, évente számos versenyt, klubnapot is tartanak.