December 6-a a Mikulás napja. Ez az apropó pedig sok programot ihletett meg városszerte, melyekből összegyűjtöttünk néhányat.

1/5

Koncert

Annak, aki járt már a Margitutcakilencben, valószínűleg nem szükséges különösebb indok ahhoz, hogy újra ellátogasson. Annak viszont, aki még nem fedezte fel ezt a hangulatos terepet, jól jöhet a bemutatás: a névben megjelölt cím alatt található hely egy budai titkos kert. Ez most télen fedelet és fűtést kapott, na meg forralt bort. December 6-án pedig 'Mikulás-napi mulatozás' címszó alatt jön az extra: a Dynamite Dudes fog koncertet adni, a Facebook-esemény szerint 19:12-től kezdődően. A háromtagú country-rockabilly zenekar a korai blues-t ötvözi modern dalokkal, és állítólag, amit játszanak, az az örömzene fogalmával írható le.

2/5

Adakozás

Érdemes egy kicsit a saját kipucolt csizmánkon túl máséval is foglalkozni, és erre ad lehetőséget a Budapest Bike Maffia és a Szakállasember közös kezdeményezése, a Hétköznapi Mikulások. Az esemény tulajdonképpen egy cipős doboz akció, olyan programokkal, mint szakáll szépségverseny, bringás felvonulás (a critical mass Mikulás-napi különkiadása), bográcsozás, koncertek és a MyBudapestPhotoProject kiállítás.

Részletek ITT.

3/5

Biciklizőknek

Az I bike Budapest és a Magyar Kerékpárosklub közös projektjével már lehet, hogy találkoztatok: tavasszal és ősszel is tartottak bringás reggeliket. Most Mikulás apropóján készülnek egy nagy adag figyelmességgel a biciklisták számára: kedd reggel (7 és 9 között) forró italokkal, pogácsával, brownie-val, szaloncukorral kedveskednek az Erzsébet tér és Andrássy út sarkán áttekerőkenek. És hogy a bringáknak is járjon valami: a Strike Bike pop up szervize alapvető téli beállításokat végez a kerékpárokon.

Részletek ITT.

4/5

Találkozó a Mikulással

Persze egy tisztességes Mikulás-napi ajánlóból nem maradhat ki maga a Mikulás sem, főleg, ha a lappföldi látogat el hozzánk. A Vörösmarty téren délután 4 órától lehet találkozni majd Joulupukkival, előtte, ha pedig már ott vagyunk, érdemes a vásárban is körülnézni. Minden bizonnyal nagy tömegre számíthatunk, de cserébe egy blues és boogie-koncertbe is bekapcsolódhatunk 7 órától: a san francisco-i énekes és zongorista Wendy DeWitt és a Norton Buffalo együttes dobosa, Kirk Harwood készül egy közös zenéléssel.

5/5

Sütizés

Úgy tűnik, az ünnepek komoly inspirációt jelentenek a cukrászoknak, a város több pontján tűntek már fel rénszarvasos vagy télapós fánkok. Ha szeretnénk ilyet beszerezni, mehetünk például a Donut Librarybe vagy a Szimpla Háztájiba. Ha esetleg sütéshez támad kedvünk, a Március 15-e térhez közeli Kuglófot kell célba venni, ahol Mikulás napjára közös mézeskalácssütő partyt hirdettek. 4 órától jöhetünk, hogy együtt alkossunk Méziket és nem Méziket, de a programra érdemes Facebookon bejelentkezni.