Egyre gyorsabb tempót diktál a divatipar, s ma már akár hetek alatt válhat egy-egy darab „elavulttá”. A vásárlás szinte kényszeres tevékenységgé vált. Jó néhány hazai divat- és kiegészítőtervező viszont inkább egyedi és kortalan stílus megteremtésére törekszik, olyan ruhákat, cipőket, táskákat és ékszereket kínál, amelyektől nem szívesen válunk meg, még évekkel később sem. Íme a kedvenceink!

1/5

AWARE by Printa 

Majoros Zita, akinek a márkája nagyon is karakteres, több szezonon keresztül hordható öltözékeket tervez és kivitelez, amelyekhez kizárólag kiselejtezett ruhákat hasznosít és gondol újra. Legfrissebb, kifejezetten hétköznapi viseletre szánt, laza és könnyed darabjaihoz alapvetően pamuthulladékot, régi háztartási textileket, vitorlavásznat és régi csipkéket használ, idén mégis a férfiingek és farmerek kapták a főszerepet. A sorozatban ruhák, mellényruhák, topok, patchwork tunikák, ingkimonók, nyers ujjas farmer kiskabátok, uniszex halásznadrágok és bő szárú farmernadrágok szerepelnek, amelyeket olyan részletmegoldások tesznek izgalmassá, mint a derékban ingujjal megköthető ruha, a farmerből készített kendők vagy éppen az ingujjból varrt nadrágszár. A kollekciót régi bőrkabátokból készülő táskák teszik teljessé.

Web: AWARE by Printa
Kapható: Printa
Árak: 15.000-20.000 forint között

2/5

INQ concept

Ha csupán néhány szóval szeretnénk jellemezni a brandet, elsőre a friss és fiatalos, ugyanakkor átgondolt, egymással jól kombinálható, és szuperpraktikus jelzők jutnak eszünkbe. A márka kínálatában blúzok, szoknyák, ruhák, nadrágok és dzsekik szerepelnek friss és üde stílben. Az alapanyagok jellemzően egyszínűek, de sosem unalmasak, az összeállítások karakterét pedig az egymásra rétegezett darabok izgalmas arányrendszere adja. Az INQ-t idén nyáron a modernizmus belsőépítészete ejtette rabul: a korszak máig ható progresszivitása, a puritán geometriára és tökéletes funkcionalitásra való törekvés a ruhák színvilágán és sziluettjein egyaránt megjelenik. Dominánsak a világoskékek, a katonás zöldek, de az elmaradhatatlan fehér, némi rózsaszín és persze a szürke is megjelenik. A szögletes szabású felsők és ruhák, a bő nadrágok és kényelmes pulcsik mellett a sorozathoz textiltáskák is készültek, amelyek szinte észrevétlenül simulnak bele egy-egy szettbe.

Web: INQ concept
Facebook
Kapható: wonderLAB , EVA'S ROOM
Árak: kabátok 36.500 Ft-tól, felsők 15.500 Ft-tól, szoknyák 25.500 Ft-tól, sortok 25.500 Ft-tól, ruhák 28.500 Ft-tól

3/5

Anna Amélie

Oláh Anna az egyik legtermékenyebb hazai táskatervező, akit nem először ihlettek meg az utazásai során átélt élmények. Nemrégiben Portóban járt, ahol a város jellegzetes helyi építészete és a világhírű Alvaro Siza Vieira egyedi architektúrája egyaránt lenyűgözte. Az eredmény pedig a már nevében is visszafogott, natúr és növényi cserzésű bőrökből készült NAKED sorozat, amelyet az épített környezet mellett a női test is inspirált. Az építészeti attitűd a szigorú formákban és a kapcsolódási pontokon használt fémcsavaros megoldásokban köszön vissza, míg a színvilág a csupasz bőr ezernyi árnyalatára utal. A sorozatban négy olyan alapfazon található, amelyek bármilyen hétköznapi szituációban és öltözékkel tökéletesen mutatnak, ezeket pedig csodaszép hátizsákok, bucket bag-ek és nagy alakú tote bag-ek egészítik ki, amelyek hosszú évek alatt valóban hozzánk nőhetnek.

Web: Anna Amelie
Facebook: https://www.facebook.com/Anna.Amelie.label/
Kapható: saját showroom, bejelentkezés szükséges +36303859092

4/5

NES Shoes

Etikus márkaként definiálja brandjét Szilányi Andrea tervező. Az utolsó cérnaszálig természetes anyagokból, újrahasznosított marha- és kecskebőrökből készülő mokaszinok, papucsok különlegességét nem csupán a fazonoknak, de a különleges festési eljárásoknak is köszönhetik. Kemendy Ági a növényi festés szakértőjeként idén vízkékekkel és zöldekkel, mályvával és bodzával színezte a hihetetlenül kényelmes modelleket. A NES cipők fenntartható módon, egy aprócska hazai üzemben, kizárólag kézi munkával készülnek, ahol arra is figyelmet fordítanak, hogy milyen és mennyi energiát fogyasztanak. A cipők sok-sok évig hűségesen szolgálnak, a bőrök felülete idővel még teltebbé és gazdagabbá válik, a hordást követően pedig, mivel 100%-ban káros anyagmentesek, tökéletesen le is bomlanak. A márka nem csupán kész modelleket, de személyre szabott darabokat is szívesen készít, sőt életre szóló garanciát és javítást is vállal, ezzel is a fogyasztás csökkentésére sarkallva.

Web: Nesshoes
Kapható: saját online shop
Árak: kérésre

5/5

The Mama Kin

Modern, olykor robusztus, sokszor izgalmasan strukturált felületek jellemzik a Mama Kin ékszereket. A rézből, olykor aranyozott kivitelben készülő darabok egyre komolyabb rajongótáborral bírnak, ami nem is véletlen, hiszen szinte bármilyen öltözéket egyedivé, izgalmassá tesznek. A márka legújabb sorozata a Q nevet kapta, s a tervező a '70-es, '80-as évek amerikai krimijeinek hangulatát fogalmazta meg személyes módon. „Egy lány (nevezzük Q-nak), aki többet gondolkodik, mint beszél, óvatosan félrehúzza a kávészínű függönyt a motelszoba ablakán, hogy kinézzen a parkolóba, a délutáni fényben porszemek lebegnek a válla felett. Ha létezne ilyen jelenet egy filmben, a lány biztosan szoros övet viselne a derekán, nagy kerek csattal, és feltűnő fülbevalót. Az ékszerek tervezésekor elsősorban a korszakra jellemző belső terek formai elemeiből indultam ki, ezeket redukáltam és variáltam, így vált a kör és az egyenes találkozása a kollekció origójává.”

Web: the Mama Kin Kapható: AlapdarabFlatlabMagma+MonofashionThe Garden Studio
Árak: 
hajtű karikával 14.900 fülbevalók 10.900 - 11.900 nyakpánt 15.900 hosszú nyaklánc 10.900 karperec 10900 - 15.900 gyűrűk 8.900 - 9.900