Apró, finomra csiszolt, anyagában festett fülbevalók, izgalmas lámpatestek, a mindennapi használatot remekül tűrő konyhai kiegészítők, hónak és fagynak ellenálló kültéri bútorok. Csupán néhány példa arra, hogy mi is készülhet ebből az egykor lenézett anyagból hozzáértő dizájnerek kezében. Hat olyan márkát mutatunk, amelyek a beton kreatív felhasználási területit kutatják, s „nyakig merültek” a témában.

1/7

-

A betont már a rómaiak is használták, s a cement- és kavicsalapú kevercs idővel az építészek legkedveltebb anyagává vált. Az olcsó, szinte elpusztíthatatlan és sajátos nyers esztétikát hozó matéria a minimalista trendek elterjedésével párhuzamosan először csupán illesztésmentes burkolatok, öntött mosdók, a gravitációnak látszólag ellentmondó lépcsők, kandallók és más beépített elemek formájában szivárgott be a belsőépítészek eszköztárába, s így az enteriőrökbe is. Az öntéses technológia hatalmas tervezői szabadságot kínál, így csupán idő kérdése volt, hogy kisebb léptékben, a tárgyi környezetünkben is megjelenjen. A folyamatosan fejlődő speciális adalékoknak, színezési eljárásoknak és csiszolási metódusoknak köszönhetően a beton megítélése alapjaiban változott meg, s ma már sokszor csupán sokadik pillantásra derül ki, hogy milyen anyaggal is van dolgunk.

A dizájnercsapat néhány év alatt elég komoly ismertségre tett szert. Alapítói szívesen kísérleteznek különféle – hol rusztikusan porózus, hol finomra csiszolt – felületek létrehozásával, s sokszor használnak a beton mellett fémet, textilt, sőt olykor fát is. Saját tervezésű és kivitelezésű tárgyaik között többféle óra, nyaklánckollekció, boros üvegekhez készült praktikus dugók és egy függőlámpa is megtalálható. Nagy kedvencünk a kivételesen szép vonalú, sárgaréz nyakrésszel készülő Blump lámpa, amelyet környezettudatos LED-izzóval és többféle színű és textúrájú textilkábellel kínálnak. Másik favoritunk a nagyméretű Polygon néven futó óra, amelynek számlapján a poligonálisan kidomborodó felület, amellett, hogy az időegységeket jelzi, karakteressé is teszi a tárgyat.

Boldog Anita 2012-ben döntött úgy, hogy önálló brandet alapít. Bár porcelántervezőként diplomázott, egy workshop során megismerkedett a betonnal, s olyannyira beleszeretett, hogy azóta kizárólag ezzel dolgozik. Az eltelt évek alatt folyamatosan fejleszti tudását és magát a márkát is, célja a betonról kialakult sztereotípiák megcáfolása. Portfóliójában aprócska mandzsettagombok, asztali fényképtartók, mécsesek, polcok, felfújható párnaként ható fogasok, kaspók, sőt több száz kilós betonobjektek egyaránt megtalálhatók. A tervező már egy professzionális gyártócsapatot is felépített, így a saját fejlesztésű termékek mellett egyedi megrendeléseket is szívesen vállal, sőt, céges együttműködésekre speciális, személyre szabott ajándéktárgyak tervezésére is nyitott.

Konkrétan neked. Így szól Weidinger Zsófia szlogenje, aki alig egy éve vágott bele az ékszerkészítésbe. A beton iránti vonzalma azonban egészen kisgyerekkoráig nyúlik vissza, édesapja az építőiparban dolgozott. Ékszerei visszafogott darabok, egyszerű alapformákkal, körökkel téglalapokkal, négyzetekkel, háromszögekkel dolgozik, amelyeket speciális arany- vagy ezüstfestékkel meghúzott aszimmetrikus sávokkal, felületekkel tesz egyedivé. Kifejezetten szereti a beton nyers szépségét, ezért ékszereit nem is csiszolja tükörsimára, inkább hagyja érvényesülni az anyag porózus, sőt néha egyenetlen felületét, amely így még erősebb kontrasztot alkot a fémfestékekkel. A márka március elején Monochrome néven új kollekcióval jelentkezik.

5/7

Monge

A két építész hallgató – Jakab Zsófia és Horváth Attila – inkább technológiai aspeketusból közelít a betonhoz. Munkamódszerük hasonló az építészeti tervezéshez. Komoly hangsúlyt helyeznek a tervezés folyamatára, öntősablonokat, kereteket prototípusokat, sőt gyakran 3D nyomtatott modelleket is készítenek, mire az ötletből létrejövő tárgyra termékként tekintetnének. A Monge legizgalmasabb, jól átgondolt és felhasználóbarát darabja szerintünk az Opticube lámpa, amely optikai szálak segítségével „szállítja” a kocka felületére a fényt. A sötétben a csillagos égbolthoz hasonló látványt a szobába varázsló hangulatlámpa, amit azért szeretünk különösen, mert vizes helyiségekben, sőt a szabadban is használható, ugyanis az elektronikát egy zárt burokba, a kocka belsejébe rejtették.

  • Kapható:
  • Árak: kérésre

Végzettsége szerint Nóri építész, célja pedig nem kevesebb, mint hogy a minket körülvevő teljes tárgyi környezetre saját tervezésű tárgyakkal kínáljon alternatívát. A formatervezés mellett másik szenvedélye a gasztronómia, amelyben bloggerként és pizzázó résztulajdonosként egyaránt tevékenykedik. Számára az étel minősége mellett a tálalás milyensége is legalább ilyen fontos, így egyáltalán nem meglepő, hogy saját étkészlet-kollekciót is tervezett. A kizárólag kézzel készült darabok önmagukban is látványos holmik, de igazán látványossá használat közben válnak. A sokszögletű sötétszürke lapos tálakon és a lépcsőzetesen mélyülő tányérokon a fogások más minőségűvé válnak, szinte életre kelnek, s nincs az a terített asztal, amelyen ne vonzanák a tekintetet.

Rendkívül finom vonalat képvisel a betoncuccok között Zsanett márkája. Kifejezetten finom felületekkel dolgozik, a kezében az anyag szinte légiesen könnyeddé válik. Ékszerei esetében előszeretettel gondolkodik színes tárgyakban, halvány, olykor sötétebb zöld, narancs, rózsaszín és kékes árnyalatok dominálnak, a formák kézbe simulók, szépen kidolgozottak. Az idei nyári kollekció a korábbiaknál is letisztultabb, megjelennek a színátmenetesre festett, úgynevezett ombre változatok, és a fémek használata is erőteljesebb. Visszatértek a terazzo burkolatra emlékeztető kavicsos, visszacsiszolt felületek, illetve néhány új termék is született. Az újdonságoknak a tavaszi pasztellárnyalatok állnak a legjobban, így az elkövetkező hónapok öltözékeivel pofonegyszerű lesz a párosítás.

  • Kapható: Decolabor, ,
  • Árak: ékszerek 2000 - 9000 Ft, tárgyak 4000 - 9000 Ft (forgalmazóként eltérőek lehetnek)