A II. kerületről a legtöbb embernek a gazdagok, a Rózsadomb és a Széll Kálmán tér környéke jut eszébe, pedig rengeteg érdekes dolog található még itt. Ilyen például Gül Baba türbéje, a a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtára, a Gyermekvasút, de itt volt anno a Lipótmezei elmegyógyintézet is. Ezen a környéken kutattunk érdekes utcanevek után.

1/7

Kis Rókus utca

A kis Rókus név tulajdonképpen ferences rendhez kötődő Szent Rókusra vonatkozik, akit a pestises betegek védőszentjeként tartanak számon. Életéről kevés adat áll rendelkezésre. A dél-franciaországi Montpellier-ben, valószínűleg a Delacroix családban született mellkasán egy kereszt alakú folttal, ami alapján nagy jövőt jósoltak neki. Szülei halálát követően, Rókus pénzzé tette örökségét, majd azt szegényeknek ajándékozta, később elzarándokolt Itáliába, ahol pestisbetegeket gyógyított. A betegséget ő maga is elkapta, és hogy ne fertőzzön meg senkit, egy hegyoldalba költözött, ahová, a legenda szerint, egy kutya vitte neki az ételt. Azért éppen ez az utca kapta ezt a nevet, mert itt állt egykor Buda első közkórháza a Margit körút másik oldalán. Érdekesség, hogy eredetileg két Rókus utca volt, a kettő közül pedig ez a kisebbik.

2/7

Lövőház utca

A két Mammut között vezető Lövőház utca egyrészt a bevásárlóközpontról, másrészt pedig az elmúlt években történt sétálóutcává alakulásról híres. Eredetileg ez volt a szomszédos Kis Rókus utcának a párja és Nagy Rókus utca néven futott, viszont a Budapesti Polgári Lövészegylet kérelmére a Marczibányi téren lévő lőtérhez vezető utcát Lövőház utcává keresztelték. A lőtér ma már nem létezik, az épület egy része viszont még ma is áll.

3/7

Pénzről elnevezett utcák

Feltűnő, hogy a környéken sok egymás mellett lévő utca visel egymáshoz kapcsolható nevet. Ilyen többek között a Fillér utca, a Forint utca, Pengő utca és a Garas utca. Az elnevezés mögött nem kell nagy titkokat sejteni: a történet annyi, hogy a Fillér utca volt az első köztük, ami nagy valószínűséggel nem is a pénzről, hanem egy, ma Szlovákiához tartozó Gömör vármegyei településről kapta a nevét. A másik magyarázat szerint az egykor Retek utca sarkán működő “Az utolsó fillérhez” elnevezésű kocsma szolgáltatta az okot a elkereszteléshez. A többi pénzhez köthető utcanevet valószínűleg ez inspirálta. Szerintünk egy legendás vendéglátóipari egység igenis nyomós érv egy utca elnevezése mellett.

4/7

Szpáhi utca

A szpáhi vagy régibb kifejezéssel szpahoglán különleges lovaskatona volt az Oszmán Birodalom hadseregében. A környéken egyébként feltűnően sok török megszállással kapcsolatos utcanév található. Ennek oka az lehetett, hogy a török megszállás ideje alatt is igencsak népszerű volt ez a környék, nem véletlen például, hogy itt található Gül Baba türbéje, ami a legjobban északnyugatra fekvő iszlám zarándokhely.

5/7

Vérhalom tér

Ez a nem túl barátságos nevű helyhez valóban vér tapad, a hagyomány szerint ugyanis itt temették el Hédervári Kontot és társait, akiket a Zsigmond király elleni szervezkedés miatt fejeztek le. De nem ők az egyetlenek, akiket itt helyeztek örök nyugalomra: Hunyadi Lászlót szintén itt temették el, mielőtt végső nyughelyére Gyulafehérvárra vitték, illetve a Martinovics-összeesküvés egyes áldozatai is ide kerültek.

6/7

Vöröstorony utca

A vadregényes hangzású Vöröstorony lejtő sajnos nem azért kapta ezt a nevet, mert egy vörös torony/vár található itt, bár a név eredete valóban erre utal (csak nem itt). Vöröstorony nem más, mint egy vár Erdély és Havasalföld határán. Ez már a XIV. században itt állt és rengeteg török elleni csatának a helyszíne volt. Tehát íme, ismét egy török kapcsolat.