Mostanában ugyan rájár a rúd a dohányzókra, a csípős téli hideg mégis fokozottan előcsalogatja még az alkalmi füstélvezőkből is a vágyat, hogy rágyújtsanak – különösen, ha egy jó félórás szivarról, vagy egy kiadós tömet, illatos pipáról van szó! Korántsem mindegy hát, hogy a melengető, sűrű füst milyen dohányból száll fel, ezért most összegyűjtöttük Budapest legjobb szaküzleteit, ahol ezekben a változó időkben még mindig változatlan minőséget és profi kiszolgálást kaphatunk.

1/4

CigarTower Kempinski

A Belváros szívében, az található nagy, szürke torony valóban a szivarozás műfajának szentelt, már-már rituális hely. Az ajtón belépve az eladótérben találjuk magunkat, a lényeg azonban nem itt van: ahhoz meg kell mászni a szűk csigalépcsőt, míg a torony tetejébe érve egy szobányi humidorba érkezzünk. Az íves falak mentén sűrű sorokba rendeződnek az értékes rudacskák az agyonsztárolt kubai Cohibától az aromás dominikai, vagy az izgalmasan istállószagú nicaraguai darabokig. A profi segítséget pedig mindig érdemes igénybe venni, hacsak nincsen egészen konkrét elképzelésünk, így igazán nagy meglepetések is érhetnek bennünket. Például akkor, ha kísértésbe esünk egy teljesen kézzel készített, páratlan élményt adó, prémium szivarral – s váratlanul kiderül, hogy kétezer forint alatt megkaphatjuk! A CigarTowerben természetesen jelen van a csillagos eget súroló árkategória, ám emellett roppant figyelemre méltóak az egészen elérhető áron kínált darabjaik is.

2/4

Gallwitz Pipa & Gyöngy

A Régiposta utcai kis belső udvarban található üzlet gyakorlatilag a századfordulóról maradt itt az utókornak, s ennek megfelelően beteljesít minden laikus elképzelést és alátámasztja az összes pozitív előítéletet, amelyet a pipázásról, vagy az ennek a szenvedélynek hódoló, idős bölcsészprofesszorokról táplálunk. A meleg árnyalatok, antik hatású, tömörfa bútorok és a levegőben terjengő aromás dohányillat békebeli hangulatot kölcsönöz a pipázás e szentélyének. A Gallwitz család tulajdonában lévő üzlet és szerviz a műfaj luxuskategóriáját képviseli hazánkban, ez pedig nem csupán a külsőségekben, hanem a több mint száz év alatt felhalmozott szakértelemben is tükröződik. A közismert Szabó pipák széles választéka mellett igazi kuriózumokat is találhatunk, ezért ha antik, faragott tajték-, vagy netán cseréppipát keresünk, első utunk Gallwitzékhoz vezessen! Ha pedig valaki még ezen túl is fokozná a nosztalgikus élvezeteket, az egyedi készítésű ékszereket és sétabotot is talál az üzletben.

Cím: V. Régi posta u. 7-9.

3/4

Pipatórium

Az ugyancsak családi vállalkozásként működő, sallangmentesen egyszerű és a lényegre szorítkozó, nagykörúti szaküzlet rendelkezik Magyarországon a legszélesebb dohányválasztékkal, úgyhogy ha valami különlegességgel tömnénk a pipánkat, a Pipatóriumban a legjobb helyen járunk. Az erőteljes ízek és illatok rajongóinak a jellegzetesen füstös Latakia dohányokat mindenképpen itt érdemes keresniük! Bő választékkal rendelkeznek magyar és különféle külföldi pipákból, valamint kiegészítőkből. Ha valaki még ismerkedik ezzel a világgal, s most szerezné be első saját darabját, itt kimondottan megfizethető, mégis megbízható pipák közül válogathat, ha a korai kísérletek mellé pedig némi lexikális tudást is szívna magában, akkor a szóbeli jótanácson túl erre a célra szakkönyvet is beszerezhet a Pipatóriumban.

Cím: VIII. József krt. 38.