A karácsonyt megelőző hetek az év végi hajtás mellett a közelgő ünnepre való ráhangolódásról is szólnak. Habár az ajándékvásárlás körüli kalamajka és a bevásárlóközponti tömegjelenetek ezt megnehezíthetik, a kulturális különlegességekkel fűszerezett karácsonyi vásárok és az adventi rendezvények kompenzálják a plázaünnep művi hangulatát. Családbarát programok, koncertek, kiállítások, kézműves termékek, korcsolyapályák, forralt borok, magyaros ételek és fényfüzérek ameddig a szem ellát - röviden és tömören adventi körkép Budapestről.

1/5

Óbuda

Óbuda neve sokat elárul. Mielőtt a főváros három része egyesült, Óbuda egy kellemes, apró város volt gazdag történelmi múlttal. A kerület legfontosabb látnivalói mindenképpen az Aquincumi romok, melyek a Római Birodalom Pannónia provinciájának központjaként működtek. Ezentúl a macskaköves utcák és a felújított barokk épületek szintén kötelezőek az idelátogatók számára. A kisvárosi hangulat és az itt élők összetartó közösségének ereje az adventi időszakban még inkább hangsúlyossá válik, úgyhogy, ha régóta tervezünk már egy óbudai délutánt, akkor az évnek ezt az időszakát válasszuk!

Adventkor igazából az egész kerület kiveszi a részét a családbarát programok szervezéséből, így a minden korosztályt megszólító repertoár legalább olyan olyan színes, mint egy karácsonyi égősori. Az egyik óbudai vásáron kézműves workshopokat tartanak majd hétvégente, ingyenesen korcsolyázhatunk a jégpályán, és minden nap lesznek kulturális programok is. A másik adventi helyszín koncertekkel, állatsimogatóval, édességekkel, forralt borral és magyar ételekkel hívogat majd a felhőtlen karácsonyvárás jegyében. Éttermi akciók, adománygyűjtés, rajzverseny és még jó néhány lehetőség garantálja majd, hogy Óbudán gyorsabban ünnepi hangulatba kerüljünk, mint amilyen sebességgel a Télapó lecsusszan a kéményen.

2/5

Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár

Ha volt már valaha ingatlan értékesítéssel foglalkozó magazin vagy budapesti programajánló a kezünkben, akkor valószínűleg hamar ráuntunk a “város szívében” kifejezésre. A Vörösmarty tér esetében azonban ez jellemzés több mint érvényes. A Deák tér, a , a Gerbeaud Cukrászda és a , az itteni éjszakát mozgató trafiq-kal és együtt olyan közel vannak a térhez, mint amennyi esélye Rudolfnak van arra, hogy szerepeljen egy orrcsepp reklámban.

Az adventi időszakban a téren a fa bódék, az étvágygerjesztő illatok és a hagyományos magyar ételek dominálnak, december 6-án pedig maga a finn Télapó is tiszteletét teszi a karácsonyfa és a hatalmas adventi koszorú köré szerveződő vásáron. Az ország minden részéről érkező kézműves ajándékokat kínáló bódékon túl adománygyűjtő sátor, kézműves foglalkozások, délután öt és nyolc óra között pedig koncertek is várják a vásárhangulatra éhezőket.

3/5

Eventuell Galéria Ajándék-Zene Sorozata

A belvárosi Eventuell Galéria a textiltervezőkön, belsőépítészeken kívül ékszertervezők és divattervezők közös munkájának gyümölcse, amit természetesen az adventi Ajándék-Zene sorozatuk is tükröz, méghozzá klasszikus zenével megspékelve. November 24. és december 8. között három külön eseménnyel, de egyik esetben sem megszokott módon várják a karácsonyt. Az első este a táncé és a divaté, a második a textileké, a harmadik pedig az ékszerekre fókuszál. A kezdeményezés lényege, hogy teret engedjen a tehetséges tervezők bemutatkozásának, illetve hogy demonstrálja, miképp képesek a különböző művészeti ágak egymással együttműködni, hogy az eredmény szórakoztató is legyen nem csupán a szakmabeliek, de az idézőjeles laikusok számára is. Mindez már első blikkre sem tűnik hagyományos adventi eseménynek, úgyhogy bátran nézz utána az Eventuell honlapján.

4/5

Adventi Csokoládé Fesztivál

Vállalva a tévedés kockázatát, mi azt valljuk: ne bízz meg senkiben, aki nem szereti a csokit. Ez alapján a 10. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban megrendezésre kerülő csokiünnep minden vendége potenciális barát, hiszen itt nem lesz semmi, aminek ne lenne köze az édességekhez. A hétvégi ünnepen nyalóka-, csokisgolyó- és szaloncukor készítés, kiállítások, forralt bor, csapolt sörök, csokis süti verseny, Lasse Hallström Csokoládé című filmjének vetítése, Adventi koszorú dekorálás és három concert is várja az egész családot. A magyar népzenét játszó Kaláka, az ezúttal filmzenéket prezentáló Tutta Forza Orchestra és Horgas Eszter fuvolaművésznő is azon lesznek majd előadásaikkal, hogy hétköznapi fajdalmainkat, cukoréhségünkkel szinkronban csillapítsák.

5/5

Adventi Vásár a Bazilikánál

A kötelező kellékek – a kézműves termékeket árusító fabódék, a füstös-fahéjas illatok, a forralt bor gőz, a játékos programok és az adományozásra kijelölt standok – a Szent István téren sem keltenek nagy meglepetést. Mindenestre a programok sora legalább olyan hosszú, mint a Mikulás ősz szakálla, és olyan különlegességeket is tartogat majd, mint a Gourmet Hétvége December 14-16. között; vagy épp a fényfestés a Bazilika falára minden nap 17:30-tól, illetve a jégpálya, amin nyitva tartási időn belül addig csúszkálhatunk majd ingyen és bérmentve, amíg a lábunk bírja.