szabadidő

szerkesztés

Városi Séták x Othernity: Külső-Kelenföldi Református Templom

Program adatai

Rövidesen újraindul a Kortárs Építészeti Központ Városi Séták című sorozata, melynek első állomása a Külső-Kelenföldi Református Templom lesz, június 12-én.

A Külső-Kelenföldi Református Egyházközség temploma 1979-1981 között épült az Ybl-díjas Szabó István tervei alapján. A Corvin Áruház második világháború utáni felújítását, a farkasréti Mindenszentek Plébániatemplomot, valamint a Szervita téri parkoló- és irodaházat is jegyző építész meglehetősen formabontó szakrális létesítményt álmodott meg. A helyi legendák szerint a környékbeli lakosok látva a furcsa vázszerkezetet, eleinte rakétakilövő-állomásnak vélték. A geodézikus kupolákból álló szerkezet alapvetően a pavilon- és csarnoképítészetben elterjedt formaképzés, amelyet Szabó különleges módon új kontextusba emelt. Az alumínium-lemezekkel borított templomhoz egy, a Szentháromságot ábrázoló, hajlított acélcsövekből készült, Bartha Zsuzsa keze nyomát viselő térplasztika is tartozik, mintegy helyettesítve egy valódi harangtornyot. A templomba belsejében a fehér fémszerkezet tekintetünket az épület mennyezetén található, hatalmas hatszögű nyílásra irányítja. Az égre nyitott, óriási ablak a szerkezet indusztriális jellege ellenére szakralitást kölcsönöz a térnek. 

Sétavezetők: Juhász István építész, belsőépítész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója és Hartmann Gergely, építészmérnök, kutató, építészeti szakíró 

Hasonló tartalmak

Admin mode