Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Uprooted – The Olympic Tribe (premier és buli)

Borneón, a világ harmadik legnagyobb szigetén terül el a Föld legmagasabb biodiverzitású őserdeje. Alig hatvan éve majdnem az egész szigetet érintetlen erdő borította, ami számos őslakos csoportnak biztosított élőhelyet és megélhetést. Ez a sok ezer éves környezet egyre gyorsuló ütemben pusztul ki, ahogy fakitermelő cégek készítik elő a területet pálmaolaj termesztésre és más monokultúrák létrehozására.

Az alkotók, Révész Bálint, Angus MacInnes és Jamie Wolfeld éveken keresztül dolgoztak egy Dayak-Bahao faluval Kalimantánban, ahol az őslakosokkal együtt figyelték és kutatták, hogyan tűnnek el rejtélyes módon a közösség ősi földjei. A falu három küldöttje végül útnak indul, hogy kiderítse, kik állnak a gyanús szerződések és a mértéktelen természetpusztítás mögött. A lopott fák útvonala mentén a Dayak trió szembesül a rombolás méreteivel, a pálmaolaj-ültetvények és a nagyipari feldolgozóüzemek látványával. Végül nyilvánvalóvá válik, hogy a fák többsége a tokiói olimpia építkezéseken landol. A dokumentumfilm így világít rá a nagyvállalatok által globálisan alkalmazott greenwashing gyakorlatára, amivel környezetszennyező tevékenységüket zöldként tüntetik fel. A történet felkavaró képekkel és intim közelségből mutatja be az őslakosok és a borneói őserdő különleges kapcsolatát és ezt a hanyatlóban lévő vidéket.
 
A film premierjét július 31-én tartják a Szeszgyár kertjében, ahol a vetítés előtt tradicionális indonéz vacsorával, utána pedig bulival is készülnek a szervezők. Eső esetén az eseményt a Gólyában tartják meg.

Fellépők:

  • 22.00–23.00 – Győrfi Dóra és Győrfi Ági (tradicionális jávai zene)
  • 23.00–24.00 – Gosheven (DJ set)
  • 24.00–01.00 – Stant

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Neked ajánlott

A