Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kodály és a kamarazene – akár ez is lehetne az idei emlékhangverseny címe, hiszen két zongoradarab kivételével csupa hangszeres vagy énekes kamaraművet szólaltnak meg az este neves előadói. A német romantika hatása alatt született 1905-ös Adagiót a szerző eredetileg hegedűre és zongorára írta, majd öt évvel később áthangszerelte a hegedű szólamát brácsára és csellóra is. Kodály pont a mű keletkezésének évében járt először népdalgyűjtő úton, majd 1906-07-ben külföldi tanulmányútra utazott Berlinbe és Párizsba, ahol megismerte Debussy zenéjét – ez a két élmény döntő hatással volt zeneszerzői kibontakozására. Az útkeresés időszakában, 1907 és 1910 között született az Énekszó című dalciklus, a Debussy vonósnégyesének nyitótémáját feldolgozó Meditáció és a Cselló-zongora szonáta, melynek első tétele eredetileg az 1922-es Szonatina első változata lett volna. A Háry János népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az 1926-os bemutató után egy évvel Kodály hattételes zenekari szvitet állított össze a daljáték legjellegzetesebb dallamaiból. A szvit három részletét Földes Andor bő évtizeddel később átdolgozta zongorára, melyből a legismertebb tétel szólal meg. Az előadást a Zeneakadémia élőben közvetíti.

Műsor:

  • Kodály: Adagio
  • Kodály: Szonatina
  • Kodály: Cselló-zongora szonáta, op. 4
  • Kodály: Meditáció Debussy egy motívuma fölött
  • Kodály-Földes: Háry János-szvit – Intermezzo
  • Kodály: Énekszó, op. 1
Közreműködik: Bretz Gábor (ének), Fenyő László (cselló), Gráf Zsuzsanna, Farkas Gábor (zongora)

Cimkék

Hasonló tartalmak

Shopping

ReClaim Vintage – Advent Night Shopping

December 3-án, advent első vasárnapján hosszabbított nyitvatartással, este 23:00-ig várnak a Király utca új vintage boltjában, a ReClaimben. Lesz süti, karácsonyi zene, és 15% kedvezmény jár minden teljes árú termékre, amennyiben a kasszánál bemondjuk a Rudolf jeligét.

Kultúra

Pulpbrother (US): Sorry I forgot the pizza I was supposed to deliver

November végén amerikai kultművész érkezik a budai minigalériába, a Start Galéria Budapestbe, amit érdemes megnézni a pop-art kedvelőinek. Ha Pulpbrother sikerének titkát boncolgatjuk, olyan címkék kerülnek elő, mint a humor, olykor a fekete humor is. Rendkívül profán, szarkasztikus, csípős és mindig flegma – mégis áthatja az életigenlés.

Shopping Kultúra

PANEL Contemporary: Karácsonyi képzőművészeti kiállítás és vásár

A Faur Zsófi Galéria karácsonyi képzőművészeti kiállítással és vásárral könnyíti meg az ünnepek előtti ajándékhajszát: december 22-ig minden hétköznap 12:00-től 18 óráig nézelődhetünk a galéria művészeinek alkotásai között.

Gasztró Szponzorált

Adventi brunch az InterContinental Budapestben

Az adventi időszak a lelassulásról szól, arról, hogy megpróbálunk minél több minőségi időt eltölteni a szeretteink körében. Ebből indult ki az InterContinental Budapest is, ahol december 3-án, 10-én és 17-én ünnepi brunchra invitálnak bennünket. Ezeken a ráérős vasárnap délelőttökön a finom falatok mellett élő zene fog gondoskodni a hangulatról.

Neked ajánlott

A