Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Király András, Tranker Kata: Diszkrét végtelen

A Diszkrét végtelen cím a matematikában használatos „diszkrét” – ami a folytonos ellentéte –, valamint a „végtelen” szó összekapcsolásából született. A két fogalom egymással ellentétes viszonyban áll, ám a két művész, Király András és Tranker Kata alkotásaiban ezek szoros szimbiózisa jelenik meg.
 
A diszkrét matematika véges dolgokkal, véges struktúrákkal foglalkozik. Olyan dolgokat tekintünk diszkréteknek, amelyek nincsenek egymáshoz közel, hanem rések vannak közöttük. És bár a matematikában úgy vesszük ezeket, hogy nem érnek össze, valójában mégis közel állhatnak egymáshoz, anélkül, hogy bármilyen ponton is kereszteznék egymás útját. Ez a szemlélet jelenik meg a két művész alkotásait illetően is: elsőre egymástól távolinak tűnik látásmódjuk, ám ha alaposabban beleássuk magunkat, rájövünk, több metszéspontot is találhatunk.
 
A Diszkrét végtelen kapcsán született egy új, közös mű is, amely rávilágít arra, hogy milyen azonosságok húzódnak, és milyen ellentétek feszülnek egymásnak a két művész gondolkodás- és kifejezésmódjában. Az, hogy pontosan mik ezek, csak a művel való szembenézés által nyernek értelmet.

Kurátor: Lépold Zsanett

Cimkék

Hasonló tartalmak

Látnivalók és kultúra

Dante Casino x Z Paradigma–Füge Produkció: Tyúkdráma

December 8-án és 9-én nézhetjük meg Georgita Máté Dezső rendezésében a Tyúkdrámát, a Jurányi Házban.

Látnivalók és kultúra

Jótékonysági felolvasás az Utcajogászért

December 8-án a FUGA-ban jótékonysági felolvasóestet tartanak az Utcajogász Egyesület adománygyűjtő nagykövetei, akik közül többen írók. A decemberi eseményen Garaczi Lászlóval, Czakó Zsófiával, Bakos Gyöngyivel, Vajna Ádámmal, Aradi Péterrel, Puskás Pannival és Rojik Tamással találkozhatunk.

8. Karácsonyi ronda pulcsis futás

Elő a ronda pulcsikat a szekrényből! Az idei lesz a nyolcadik alkalom, hogy a leggiccsesebb felsőnket magunkra öltve futhatunk a jótékonyság jegyében.

Gasztró

Gőzgombócnap a Majorban 2023

December 9-én finomságok várnak a majorban: reggel 8:30-tól bruncholásra számíthatunk, majd 12:00-től nápolyi pizzák és a már jól ismert gőzgombócok közül választhatunk. Lesz klasszikus szilvalekváros és nutellás-mascarponés is.

Neked ajánlott

A