Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Pesten az 1820-as években német mintára honosodott meg a karácsonyfaállítás szokása, ám kiépített Dunakorzó, szilárd burkolatú utcák és tágas terek híján kezdetben csupán a befagyott Duna jegén árulták az örökzöldeket, a háziasszonyok pedig a pesti Fő téren vásárolták meg a dísznek szánt almát és diót a karácsonyfára, továbbá a karácsonyi menü alapanyagait. Az ekkor még luxusnak számító mézeskalácsot, emlékkönyvet vagy hintalovat csak a módosabb szülők voltak képesek megvásárolni gyermekeiknek a Belvárosi Plébániatemplom tőszomszédságában felállított, gyertyákkal és mécsesekkel megvilágított fabódékban.

Néhány évtized elteltével azonban Pestből igazi világváros lett. Adventi böjt és szigorú önmegtartóztatás helyett immár vidám utcai evés-ivásnak kezdett hódolni a pestiek többsége, a karácsonyvárás klasszikus elemei – adventi koszorútól a gyertyákig – pedig a templom helyett/mellett a karácsonyi vásárok állandó kellékévé váltak.

A Korzózz Velünk múltidéző sétája – részben korabeli beszámolókat is segítségül hívva – a pesti advent történetét göngyölíti fel az egykori Színház (Vörösmarty) tértől a régi pesti Fő (Váci) utcán át a Belvárosi Plébániatemplom mellett létesült egykori Fő térig haladva. A túra végén látogatást tehetünk Pest legrégibb templomában, mely ma is e nagyszabású kulturális változások néma tanúja.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

365 Oldtimer Kiállítás

December elsején nyílt meg a különleges járműkiállítás, a 365 Oldtimer. Az egész évben látogatható rendezvény gazdag és változatos gyűjteményt kínál, az autóipar sokszínűségét megvilágítva, és kiemelt figyelmet szán az oktatásra is. A 365 Oldtimer Kiállítás büszkélkedhet három olyan autóval, amelyek közül csak egy-egy létezik a világon. A legkorosabb jármű a gyűjteményben, a Renault Skiff Labourdette Carrose éppen most 110 éves. Megtekinthető a Galambos József alkotta Ford T modell truck (1926) is, amivel régen még jeget árultak Amerikában, és ami idővel az autóipar egyik alapkövévé vált.

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Látnivalók és kultúra

Dante Casino x Z Paradigma–Füge Produkció: Tyúkdráma

December 8-án és 9-én nézhetjük meg Georgita Máté Dezső rendezésében a Tyúkdrámát, a Jurányi Házban.

Neked ajánlott

A