Többek között az írek aktuális kultfilmjét és a cannes-i nagydíjas iráni társadalmi drámát is láthatjuk az október végén induló BIFF – Budapest International Film Festivalon.

Október 29. és november 3. között rendezik meg a BIFF – Budapest International Film Festivalt, ami hat napon keresztül, húsz nemzetközi filmmel várja a nézőket a Corvin Moziban. A fesztiválra neves rendezők díjnyertes új filmjeit, a legizgalmasabb friss alkotók munkáit, kísérleti filmeket és egy retrospektív válogatást is elhoznak a szervezők.

Láthatjátok többek között a Cannes-ban a zsűri különdíját elnyert The Seed of the Sacred Fig alkotást, amit a hazájából elűzött iráni filmrendező, Mohammad Rasoulof rendezett. A film egy társadalmi dráma, amely egy végletekig kiélezett macska-egér harccá alakul állam és individuum, privát és közszféra találkozásának töréspontján egy elnyomó rendszerben.

Az írek aktuális nagy kedvencét, a belfasti hiphoptrió felemelkedését bemutató, Kneecap című filmet is láthatjátok majd, amelyben az önmagukat játszó bandatagok mellett Michael Fassbender is feltűnik. A drogmámorban úszó fiatalok egyébként nagyon is fontos témával foglalkoznak: globális kiáltványt fogalmaznak a nyelvi autonómia örökségének védelmében. 

A BIFF retrospektív sorozata idén Buster Keaton Ifjabb Sherlock detektív című filmjének 100. évfordulója alkalmából a mozgókép örök alakváltó figurájánák, a detektív karakterének történetét meséli el a filmnyelvi formák állandó változásában és reinkarnációiban összesen négy film keretében, a klasszikustól közel napjainkig. 

„Budapest nagyon megérdemli, hogy ismét legyen egy rangos játékfilmfesztiválja – a Corvin mozit egy évszázaddal ezelőtt éppen az olyan nagyszabású események helyszínének álmodták meg, mint a most útjára induló BIFF, melynek mostantól büszke házigazdái lehetünk” – mondta Liszka Tamás, a Budapest Film vezetője.

A teljes programot szeptember második felében jelentik be a szervezők, ekkortól indul majd a jegyértékesítés is. Minden további infó a fesztivál hivatalos weboldalán érhető el.

Látnivalók és kultúra

Corvin mozi

Nem lehet elvéteni a Corvin negyed élénksárga házát, a Corvin mozit, ami Budapesten ma az egyetlen önálló épületben működő multiplex.

(Borítókép: Budapest International Film Festival)

Címkék