Zala György szobrát felavatása óta először emelik le, hogy teljes körűen restaurálják. A közel 5 méter magas bronzszobor állapota drasztikusan leromlott, ezért elkerülhetetlenné vált a felújítása.

A szobrot egészen pontosan 1901. október 24-én avatták fel, azóta azonban csak kisebb esztétikai javításokat végeztek rajta, így nem is csoda, ha kikezdte az idő vasfoga. A belső állapotától függően 6-12 hónapot vesz majd igénybe a restauráció, melynek ideje alatt a Gábriel arkangyalt tartó oszlopfőt is megerősítik, de remélhetőleg 2025 első felében már visszatérhet a helyére a Hősök tere ikonikus szobra.

A Nemzeti Örökség Intézete közleménye szerint a munkálatok július 22-én kezdődnek a Városliget Zrt. koordinálásában. Első körben egy hatalmas állványzatot építenek az alkotás köré, majd 3D-szkenneléssel dokumentálják minden egyes részletét, ezzel a restaurátorok pontos képet kaphatnak az évtizedek alatt a szobron végbement változásokról. Ezt követően a kompozíciót több darabra bontva, egy különleges, nagy teherbírású daruskocsival emelik le. Ezután történik meg a korinthoszi talapzat leemelése, végül szoborelemeket egy speciális nyerges vontatóval, fektetve, közúton szállítják el a részletes felmérés helyszínére.

(Borítókép: Polyák Attila - We Love Budapest)

Címkék