Július 16-tól csak akkor használhatjuk az e-rollerünket bizonyos teljesítmény felett, ha biztosítva van.

Egy májusi törvénymódosítás értelmében július 16-tól csak akkor használhatjuk az e-rollerünket, ha van rajta biztosítás. Közúti ellenőrzés esetén be is kell mutatnunk az erről szóló dokumentumot vagy igazolást. Az új szabály nemcsak a tulajdonosokat érinti – bérlés esetén is a használónak kell meggyőződnie arról, hogy az e-rolleren van-e érvényes biztosítás. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) sajtóközleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a szabály minden 14 km/óra tervezett sebesség feletti, 25 kilogrammnál nehezebb rollerre vonatkozik, 25 km/óra tervezett sebesség felett viszont tömegtől függetlenül mindegyikre érvényes. 

Az FBAMSZ eddigi tapasztalatai szerint a rolleresek többsége évi 10 ezer forint alatt is találhat megfelelő kötelező biztosítást. A díjak mértéke jelentős mértékben eltér, mert vannak olyan biztosítók, amelyek nyilvánvalóan azért hirdetnek meg több százezer forintot elérő éves összegeket, mert nem szeretnének rolleres ügyfeleket. Ennek is megvan az oka: az FBAMSZ szerint amíg a rollerek használata nincs szabályozva a KRESZ-ben, nehéz belőni a kockázat valódi mértékét.

„Évi tízezer forint körüli összeget mindenképpen érdemes kifizetni az elektromos rollerek kötelező biztosítására. Nem csupán a büntetés elkerülése érdekében (az ellenőrzés várható gyakorlatáról még nem rendelkezünk információval), hanem azért is, mert ezekkel a járművekkel is könnyen lehet akár milliós károkat is okozni” – emelte ki Cselovszki Zsolt, az FBAMSZ elnökségi tagja. – „A kis méretű kerekek és a sok helyen rossz útburkolat szinte bizonyossá teszi, hogy előbb-utóbb mindenki átél kisebb-nagyobb balesetet ezzel a járművel. A kötelező biztosítás azonban csak a másoknak okozott károkat téríti, így a rollereseknek érdemes balesetbiztosítás megkötésével a saját biztosítási védelmükről is gondoskodni.”

Arra egyelőre nincs kidolgozott terv, hogy az ellenőrzés során hogyan fogják megállapítani, hogy a jármű a teljesítménye alapján melyik kategóriába sorolandó.

Címkék