Mennyire ismered Budapestet? Elképzelhető, hogy léteznek olyan tévhitek, amelyeknek te is hitelt adtál? Kérdéssorunk segítségével tesztelheted tudásod a fővároshoz kapcsolódó legendák körében, de a szellemi játékot színesítjük egy nagyon aktuális témával is.

Budapest az otthonunk, szeretjük, kötődünk hozzá, igyekezünk minél jobban megismerni és felfedezni. Milyennek szeretjük vagy szeretnénk fővárosunkat? Annak mindannyian örülnénk, ha tiszta, az egészségre nem káros környezetet jelentene. Sajnos ez nem mindig valósul meg, bár egyre több kezdeményezés és akció segíti, hogy Budapest utcái, közterei, levegője és a Duna vize minél inkább mentes legyen az ártalmas anyagoktól.

Sajnos a dohányzás, ez eldobott cigarettacikkek is súlyosan károsítják a talajt, illetve a vizekbe is bekerülnek a káros vegyületek. A cigaretta nem csak a környezetre, hanem az azt fogyasztó emberre is veszélyes, a dohányzás minden formája károsítja az egészséget. Ezért a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzunk, vagy ha már elkezdtük, akkor minél előbb leszokunk róla. Aki valami miatt mégis máshogy dönt, az mindenképpen tájékozódjon az ártalomcsökkentés lehetőségeiről, a dohányzás füstmentes alternatívairól. Viszont fontos szem előtt tartani, hogy a füstmentes technológiák által elérhető ártalomcsökkentés maradéktalanul csak a cigaretta teljes mellőzésével érhető el. 

A tájékozódás azért is fontos, mert az ártalomcsökkentéssel kapcsolatban rengeteg tévhit kering, ugyanúgy, ahogy fővárosunkról is. Te ismered ezeket a legendákat? Teszteld tudásod kvízünkben, amelyben a fővárossal kapcsolatos tévhitekre kérdezünk rá, hiszen Budapestről rengeteg tévhit, nagyvárosi legenda kering. A kérdések közé belecsempésztünk pár fejtörőt az ártalomcsökkentéssel kapcsolatban is, hiszen az egészség és az egészséges környezet napjaink egyik legfontosabb kérdésköre.

Ha ezt tudod az ártalomcsökkentéssel kapcsolatban, máris jó alapra építkezel:

  1. A tudomány mai állása szerint nem elsősorban a nikotin, hanem a cigaretta égése során felszabaduló füst felelős főként a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért.
  2. Az a legjobb, ha egyáltalán nem dohányzunk. Aki még el sem kezdte, az ne is szokjon rá, aki pedig már dohányzik, az minél hamarabb szokjon le róla, hisz az első cigarettamentes naptól jelentősen csökkenek a megbetegedés kockázatai.
  3. Sokan vannak – a Földön több, mint egy milliárdan, hazánkban 2 millióan – akik valamiért mégsem szoknak le. Azoknak a felnőtt dohányosoknak, akik az ismert kockázatok ellenére is tovább folytatják a dohányzást, van lehetőségük csökkenteni az ártalmakat, ha megbízható forrásból tájékozódnak az ártalomcsökkentés lehetőségeiről.
  4. A füstmentes technológiák által akár 70-95 százalékkal csökkenthető a károsanyag-kibocsátás. Ilyen füstmentes technológia az elektronikus cigaretta, a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna, vagy a dohányhevítéses technológia. Fontos tudni azonban, hogy ezen füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen tartalmaznak pl. Nikotint, amely többek között megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát, valamint függőséget okoz, a károsanyag-kibocsátás csökkenése és az egészségügyi hatás közötti összefüggés vizsgálatára pedig még további hosszútávú kutatások szükségesek..
  5. A füstmentes technológiák által elérhető ártalomcsökkentés csak a cigaretta teljes mellőzésével érhető el, együttes használatuk esetén nem érvényesül maradéktalanul az ártalomcsökkentés. A legjobb azonban továbbra is az, ha egyáltalán nem fogyasztunk semmilyen dohány- és nikotin tartalmú készítményt.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Címkék