A légkondicionáló ma már nem számít luxuscikknek – egyre több ember választása hazánkban, és a légkondicionálóval felszerelt lakások/házak száma is folyamatosan növekszik. Elsődleges funkciója a helyiségek hűtése, így lehetővé teszi a kellemes belső hőmérséklet fenntartását még a legmelegebb napokon is, ugyanakkor, egyre népszerűbbé válik a légkondicionálóval való fűtés is a téli szezonban.

Hogyan működik a klímaberendezés hűtéskor és fűtéskor?

A klímaberendezés működése a termodinamikai elven alapszik, azaz a hűtőközeg elpárolgásán és kondenzációján. A klímaberendezés szíve a kompresszor, amely összenyomja a hűtőközeget, növelve annak nyomását és hőmérsékletét. A forró, nagy nyomású anyag ezután a kondenzátorba kerül. A külső egységben található kondenzátor hűti le a forró gőzt, amely a lehűlés során folyadékká alakul. E folyamat során a hőenergia a külső levegőbe kerül. A folyadék ezután áthalad a fojtószelepen, ahol a nyomás és a hőmérséklet csökken. A hűtőközeg ezáltal hideg, alacsony nyomású folyadékká alakul. A hideg folyadék ezt követően a belső egységben található párologtatóba kerül, ahol elpárolog és újra gőzzé alakul. A párolgás során a hűtőközeg elvonja a hőt a helyiség levegőjéből, így hűtve le azt. A ventilátorok segítségével a lehűtött levegő a helyiségbe áramlik.

Mi történik a klímaberendezéssel, amikor hűti vagy fűti a helyiséget? Amikor a légkondicionáló a hűtés funkciójára van állítva, a belső egység hideg, míg a klíma külső része meleg marad. Fűtés esetén ez fordítva működik: a belső egység meleg, míg a külső egység lesz hideg. Ennek megfelelően a különbség csak az anyag áramlásában van, azaz hogy a külső vagy a belső egységben párolog-e el, illetve hűl le.

Mennyibe kerül a klímaberendezés, annak beszerelése és karbantartása?

Mielőtt tájékozódna a klímaberendezések előnyeiről, fontos, hogy tisztában legyen azok árával, valamint a telepítési költségekkel. A Daibau platform alapos elemzést végzett a költségekről, és feltérképezte a klímaberendezések karbantartásával járó árakat is, hiszen a karbantartás fontos a légkondicionáló megfelelő működése és hosszú élettartama szempontjából.

A Daibau adatai szerint, Magyarországon a legkeresettebb hűtéstechnikai készülék típus az oldalfali split klímaberendezés, ami azt jelenti, hogy a klíma beltéri, illetve kültéri egységből áll, amelyet 1 pár hőszigetelt rézcső köt össze. A hőszivattyúk teljesítményének figyelembevételével kiderül, hogy a legkeresettebbek a 2,5 kW-os (9 BTU) klímaberendezések. A második legkeresettebb teljesítményű eszköz az 5 kW-os (18 BTU) klímaberendezés. Az árak könnyebb összehasonlítása érdekében, a Daibau összevetette a leggyakrabban alkalmazott, a 2,5 kW és 5 kW teljesítményű split klímaberendezések árait, beleértve a telepítési díjat is. Az információk szerint a 2,5 kW-os klímaberendezés beszerzése és telepítése 180 000 és 300 000  Ft között mozog. A legnépszerűbb 5 kW-os klímaberendezések ára telepítéssel együtt jellemzően 250 000 és 400 000 Ft között mozog.

A Daibau platformon számos szakmai cikket találhat, amelyek segítenek a megfelelő légkondicionáló kiválasztásában, illetve tájékozódhat a klímák karbantartásáról is. Az Árkalkulátor segítségével megismerkedhet a különböző típusú klímaberendezések és szervízelési munkálatok tájékoztató árairól, teljesítménytől függően, így feltérképezheti a várható kiadásokat még mielőtt megvásárolná a klímaberendezést vagy felvenné a kapcsolatot a szerelőkkel vagy szervizekkel.

Amennyiben klíma telepítéshez keres szerelőt vagy szervizt, a Daibau platformon található ajánlatkérő űrlap kitöltésével könnyen és gyorsan megtalálhatja őket. Az űrlap kitöltése és elküldése mindössze néhány percet vesz igénybe: az űrlapon van lehetőség feltüntetni, hogy milyen munka elvégzésésére lenne szüksége, a klímaberendezések számát, a munkálatok preferált időpontját és helyét. Az adatok alapján rövidesen jelentkeznek az Ön igényeinek megfelelő szakemberek.

A klímával való hűtés kifizetődő megoldás

A klímaberendezéssel történő hűtés gazdaságos megoldás, hiszen a modern klímák gyorsan és hatékonyan képesek lehűteni a helyiségeket, az inverteres technológia pedig még tovább növeli az eredményességet. Az inverteres klímaberendezések lehetővé teszik a kompresszor és a ventilátor sebességének folyamatos szabályozását az aktuális hőmérsékleti viszonyokhoz igazítva, ami kevesebb energiafogyasztást és alacsonyabb üzemeltetési költségeket eredményez. Végül, de nem utolsósorban, az inverteres klímák gyorsabban elérik a kívánt hőmérsékletet és azt stabilan tartják, minimalizálva a hőmérséklet-ingadozásokat.

A klímaberendezések számos további előnnyel is rendelkeznek. A hűtési funkciójuk mellett javítják a levegő minőségét is, mivel különböző szűrőrendszerekkel vannak felszerelve, amelyek eltávolítják a levegőből a port, polleneket és egyéb allergéneket. Emellett, sok klíma rendelkezik páramentesítő funkcióval is, ami segít megőrizni az optimális páratartalmat a lakásban, csökkentve a penész és a nedvesség által okozott problémákat.

Praktikus hűtési megoldás

Mivel a klímaberendezést magasan a falra szerelik, így szabadon élvezheti az otthon tágas és kényelmes terét. A klímák ezen előnye különösen a kisebb alapterületű lakások és házak esetében nyilvánul meg.

A funkcionalitásra és az esztétikára való tekintettel, egyre kifinomultabb típusokkal találkozhatunk, hiszen a piacon kapható klímaberendezések különböző üzemmódokkal rendelkeznek, ami még könnyebbé teszi használatukat. A technológia folyamatos fejlődésének és az állandó innovációs megoldásoknak köszönhetően, a légkondicionáló berendezések is egyre okosabbak. Egyes klímák esetében lehetőség van az időzítés beprogramozására, azaz beállítható, hogy mikor kezdje el a klíma a helyiség hűtését és mikor kapcsoljon ki automatikusan. Az új típusú klímák roppant kényelmes megoldásokat nyújtanak, hiszen beállíthatja, hogy a klíma még az Ön hazaérkezése előtt működésbe kezdjen, így munka után hazaérve, azonnal élvezheti a kellemes és frissítő levegőt. A költségesebb típusok egyedi programokkal vannak ellátva, például az automata funkcióval, amelynek köszönhetően a berendezés a helyiség hőmérsékletéhez igazítja működését. A dizájn is változott, napjaink klímaberendezései könnyen illeszkednek a helyiségek belső terének stílusához.

A klíma típusának kiválasztásánál ügyelni kell az energiaosztályra, a legjobb, ha A+, A++, A+++ besorolású készülékeket választ, valamint a COP (Coefficient of Performance), azaz a teljesítmény-együttható értéke legyen minél magasabb, lehetőleg 2 és 5 közötti kategóriában mozogjon. Ezek a klímaberendezések a leghatékonyabbak. Emellett ügyeljen a klíma rendszeres tisztítására és a szűrők cseréjére. Csak így tarthatja fenn a levegő jó minőségét az otthonában.

Fontos megjegyezni, hogy a forró nyári hónapok elteltével a klímaberendezések továbbra is az Ön és családja szolgálatára állnak, hiszen egyetlen beruházással két funkciót is ellátnak. A klíma télen fűt, nyáron pedig hűt.

(Borítókép: Getty Images)

Címkék