Nyári művésztelepnek indult, aztán éjszakai menedék volt hajléktalanok számára, és amióta az bezárt, külsős programokra is bérelhető, nappali pihenőkertté alakult át.

A május első felében megnyitott Isola Budapestet ugyan a Népszigeten találjuk, de nem a parton (csak a part közelében), és nem a közkedvelt helyek (Perem, Kabin, Wasser és Szitakötő) mellett és között, hanem a sziget egy másik felén. Megközelíteni sem a vasúti hídon keresztül érdemes (bár arról is lehet), hanem a lakópark felől, a gyalogoshídon át, ahonnan mindössze 2 percre találjuk ezt a szebb napokat látott – és a közeljövőben újra csak szép napokat látó – helyet, az Isolát.

Az Isola egy hatalmas kert a betonút és a vízpart között, a két végében egy-egy egyemeletes épülettel, sőt az egyik tetején még terasz is található. Eredetileg képzőművészek számára készült nyaraló- és nyári alkotóhely volt, ahova egyedül vagy akár a családjukkal (már ha volt nekik) kivonulhattak egy-két hétre. Aztán a rendszerváltás környékén, amikor a hajléktalanság már kibeszélhető problémává vált, a hely koncepciót váltott, és évtizedeken át hajléktalanok éjszakai menedéke volt.

Azonban közben sem a kertet, sem az épületet nem gondozta senki, nagyon erősen robbant le az egész, ráadásul állandósultak a balhék és a késelések is, így az Isola tavaly végül bezárt. Idén pedig újra megnyitott, de megint más funkcióval.

Ha úgy vesszük, az Isola Budapest egyesíti magában a hely eddigi funkcióit. A képzőművészetet például úgy, hogy két alkotóműhely is működik most itt, egy asztalosé meg egy festőé – előbbinek ráadásul van egy tekintélyes szocialista-retró tárgygyűjteménye, amelynek jó pár darabja látható a műteremben –, és kiállításokat is terveznek tartani. Menedéknek pedig úgy értelmezhető az Isola Budapest, hogy aki kiszakadna kicsit a városból, de nem szeretne sokat utazni ehhez,

hétvégente elmenekülhet a betonból erre az ősfás, folyóközeli helyre, ahol déltől este 10-igpiknikezhet vidám, szelíd és barátságos emberek társaságában.

Az Isola nem a veretés, az éjszakai bulik színtere, hanem nappali, nyári lazulásra lett kitalálva. Ilyenkor kitesznek pár asztalt és székeket, leterítenek a fűbe pokrócot és szőnyeget, de van egy szauna is a kertben merülődézsával, ha valakinek arra szottyanna kedve. Van konyha és van DJ is, vagy akár csendesebb koncert, vagyis amolyan szolid kerti parti zajlik az Isolában szinte minden hétvégén. De nemcsak erre alkalmas a hely, hanem külsős rendezvényeket is befogadnak nagyon szívesen.

Volt itt már jazzkoncert és gasztrOrendezvény meg jógázás a tetőn, és akár privát nappali bulira is vihető a hely: a kert, a tető vagy akár a két műterem is, amelyek showroomként meg programhelyszínként is funkcionálnak annak ellenére, hogy alkotómunka is folyik bennük.

A haladási irány tehát ez lenne a jövőben, hogy amolyan kulturális-közösségi pihenőhely váljon az Isolából. Miközben egyre szépülnek és javulnak az épületek meg a kert is, merthogy a felújítás csináld magad módszerrel, fokozatosan zajlik: hol kicserélnek egy ajtót, hol kifestenek, hol felújítják a vizesblokkot. Tervek és elképzelések vannak bőven, és idővel biztosan megvalósul belőlük majd minden, hogy aztán megpihenhessünk itt hétvégente, egészen művészi színvonalon.

Elérhetőségek

Isola Budapest

1138 Budapest, Népsziget utca 9.

(Borítókép: Ladóczki Balázs – We Love Budapest)

Címkék