Mesés színkavalkád, aromás fűszerek, varázslatos ízek, csupa jó minőségű, egészséges hozzávaló, kifogástalan minőség és hamisítatlan közel-keleti vendégszeretet jellemzi leginkább a Zenobiát az Andrássy úton. Ide látogattunk most el, hogy megkóstoljuk a libanoni, szír és arab konyha legjavát, és úgy távoztunk, hogy tervezünk még itt eltölteni vagy ezeregy éjszakát.

A Zenobia az Andrássy úton található, a négycsillagos Hotel Moments aljában, azonban ettől egyáltalán nem kell megijedni, itt abszolút nem egy túlárazott, csak turistákat megcélzó hotelétteremről van szó, és az árak sincsenek irreálisan elszállva, a lokációt és a minőséget tekintve abszolút korrektek. A közel-keleti, elsősorban a libanoni és a szír konyha legfinomabb fogásait kóstolhatjuk itt meg, miközben olyan vendéglátásban van részünk, hogy úgy érezhetjük magunkat itt, akár egy régi jóbarát.

Zenobia, a hódító

DE KI IS VOLT ZENOBIA?

Eszes politikus, bölcs vezető, rettenthetetlen szabadságharcos, legendás királynő. Palmyrai Zenobia az ókori világ egyik leglenyűgözőbb alakja volt, aki Kleopátra rokonának tartotta magát, és aki városából birodalmat kovácsolva elfoglalta Egyiptomot, miközben ellenállt mind a római, mind a perzsa birodalmak támadásainak.

A rövid életű Palmyrai Birodalom felett uralkodó Zenobiáról kevés pontos adat tudható, azonban Edward Gibbon 18. századi brit történész római forrásokra alapozva írt róla részletes leírást hatkötetes művében, A római birodalom hanyatlásának és bukásának történetében:

Zénobia talán az egyetlen nő, akinek kiváló géniusza áttört a szolgalelkű hanyagságon, amely nemére van erőltetve […] Férfias értelmi képességét megerősítették és ékesítették tanulmányai. Nem volt híján a latin nyelvtudásnak, de egyenlő mértékben elsajátította a görög, a szír és az egyiptomi nyelvet is.”

Az írások szerint csodálatos szépségnek örvendett Zenobia, ám közben erényes is volt. Négy nyelven beszélt, kiváló harcosként hódított, remekül lovagolt, és gyakran a katonáival együtt hosszasan menetelt, majd mulatott, és nem várt el különb bánásmódot. Találó tehát a név, ugyanis a budapesti Zenobia is meghódítja majd mindenki szívét, aki betér ide ebédelni vagy vacsorázni. Rendkívül tágas és kényelmes az étterem rengeteg férőhellyel és egy kis terasszal, így ide bátran érkezhetünk nagyobb társasággal is együtt lakomázni.

Zsolnay porcelán, profi minőség és csillogó szemű lelkesség

Fontos kiemelni, hogy látogatásunkkor több szereplővel is találkoztunk a pincérektől kezdve a két üzletvezetőn – Rolléder György és Rónai Zsolt –, a szír és libanoni szakácsokon át az egyik tulajdonosig, és mindenkin abszolút ugyanazt láttuk: a Zenobia és a hivatásuk iránti mélységes tiszteletet és szenvedélyt, egy jó, összetartó csapatot és lelkességet, amit öröm volt nézni. Itt tényleg minden szívvel-lélekkel készül, és úgy kerül elénk, ahogy azt egy igazi arab nagymama is az unokái elé tenné. Nem véletlenül mondják a visszajáró közel-keleti vendégek gyakran, hogy amit itt esznek, az pontosan olyan, mint otthon, a kiszolgálás pedig tényleg hibátlan.

Az egyik tulajdonos egyben a Zsolnay Porcelángyár tulajdonosa is, így neki köszönhetően az összes étkészlet Zsolnay porcelán, ami természetesen ad mindennek egy elegáns és színes külcsínt – eszméletlen jól mutatnak a színes fogások a gyönyörű, vastagabb és tömörebb Zsolnay tányérokon. A szír származású tulajdonos szinte mindennap meg is fordul az étteremben, és minden alkalommal megkóstol valamit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a minőség valóban kifogástalan. Aligha van ennél jobb garancia arra, hogy a Zenobiában tényleg jó kezekben vagyunk.

Fantasztikus fűszerek és mesés színkavalkád

A Zenobia a libanoni és szír konyha legjavát kínálja, amit gyakran méltatnak egészséges és tápanyagban gazdag fogásai miatt. Bár a közel-keleti konyhák – az izraeli, az arab vagy akár a török – alapvetően egy tőről fakadnak, és rengeteg köztük a hasonlóság, a libanoni talán azért különlegesebb egy kicsit, mert – mondhatni – mindenből kapott egy keveset, emellett pedig még a francia konyha is hatással volt rá.

Az étlapról válogathatunk különböző hideg vagy meleg mezzék közül, de ha nem tudunk választani, vagy többet is megkóstolnánk, mezzemixeket is rendelhetünk – mezzét enni egyébként is úgy érdemes, hogy többet rendelünk, majd ezeket megosztjuk egymással, és mindenből kóstolunk kicsit.

A hideg mezzék közül abszolút kiemelkedik a világbajnok hummusz, ami csodálatosan krémes, és gyorsan a kedvencünkké vált, a muhammara paprikakrém és az ezeréves titkos recept alapján készült labneh.

A melegek közül pedig a falafel, ami tökéletes fűszerezésű és tényleg isteni finom, a batata hara, vagyis pikáns, chilis krumplikockák, és a harissza szószos rák. Előételnek húslevest vagy fűszeres arab lencselevest is kérhetünk.

Friss grillhúsok és varázslatos desszertek

A grillen frissen készülnek a kebabok, legyen az tökéletesre sült bárány vagy fűszeres csirke, illetve a szír joghurtos pácban készült shish taouk – ezeket is rendelhetjük egy nagy tálon, ha egyszerre többet is megkóstolnánk. A főételek között pedig a bárány és a csirke további változatai mellett találunk halat, vegetáriánus fogást és friss salátákat is. A húsok közül természetesen minden halal.

A desszertnek is mindenképp érdemes helyet hagyni, illetve ezekből is akár többfélét rendelni, és megosztani őket, mert olyan finomságok szerepelnek az étlapon, mint a málnával tálalt szír puding, az édes sajttal készült halawet el jibn vagy a pisztáciás kanfeh.

Ami az italokat illeti, közel-keleti étterem lévén inkább a házi készítésű limonádék, teák/jegesteák és kávék vannak előtérben, de azért találunk bőven alkoholos italokat, sört, bort, koktélokat, sőt még izgalmas proseccós limonádékat is.

A Zenobiában tehát nemcsak kifogástalan minőségű az étel, hanem gyönyörűen tálalva is érkezik elénk kedves, odafigyelő kiszolgálással kiegészítve, szóval mindenképp érdemes megragadni a barátainkat, családunkat vagy párunkat, és együtt falatozni, ameddig csak belénk fér, hiszen ennél aligha van kiválóbb közös élmény.

ELÉRHETŐSÉGEK

Zenobia

Címkék