Magyar filmtörténeti szenzáció, hogy egy olyan, 100 éve forgatott némafilmből kerültek elő részletek, ami Gárdonyi Géza regénye alapján készült.

Várkonyi Zoltán 1968-as filmjét, a Gárdonyi Géza azonos című regénye alapján készült Egri csillagokat mindenki ismeri, a magyar filmművészet emlékezetes darabja, alapmű. Azt viszont viszonylag kevesen tudják, hogy már jóval korábban, a némafilmkorszakban is született belőle film, aminek ráadásul Egerben volt a bemutatója 1923-ban, egy évvel az író halála után. A szakmai berkekben már régóta ismert első verzióból most részletek kerültek elő, ami igazán nagy hazai filmtörténeti szenzáció. A filmet a később Hollywoodban karriert épített Fejős Pál rendezte, Vicuska szerepét pedig az akkori felesége, Jankovszky Mara játszotta. Az ő hagyatékából kerültek elő a filmrészletek, amelyeket most a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumának sikerült életre keltenie.

A film és részletei után már régóta kutat a Nemzeti Filmintézet, ám a 120 villanásnyi jelenetet nem ők, hanem a színésznő rokona, Dénes János karmester-zeneszerző találta meg Jankovszky Mara hagyatékában. Ő árulta el azt is, hogy a színésznőnek a teljes film megvolt, ám később kidobta, amikor megtudta, hogy gyúlékony anyag. Miközben a Filmarchívumban feldolgozzák az előkerült filmrészleteket, a további kutatást sem adják fel a teljes film után. Az 1923-as Egri csillagokat az akkori politikai és szakmai szervezetek is támogatták, sőt a belügyminiszter külön engedélyt adott a stábnak arra, hogy az egész ország területén forgathassanak.

Az egri vár ostromát ugyan a cseszneki várban vették fel, és a sümegi várban is forgattak, nagyon sok jelenetet a fővárosban és környékén vettek fel. Forgattak a Gellért-hegyen a Citadellánál, a budai Várban, a Kossuth Lajos téri Kúria épületének előcsarnokában, a Tabánban, a Pál-völgyi-cseppkőbarlangban és még az Állatkertben is. A stábnak azt is engedélyezték, hogy a Mátyás-templomban forgassanak, ez a terv azonban dugába dőlt egy botrányos esemény miatt. Éjszaka forgatott a stáb, amit a kocsmából hazafelé botorkáló részegek támadtak meg a templom kapujában.

Még két apró érdekesség a film kapcsán. Amikor Várkonyi Zoltánék forgatták a maguk Egri csillagok-filmjét, megnézték az 1923-as verziót, és összevetették a kettőt, hogy miben különböznek egymástól. Akkor még szerettek volna a régi és az új film szereplőgárdájával találkozót szervezni, de ebből végül nem lett semmi. A másik érdekesség, hogy ebben a filmben játszotta első filmszerepét egy később nevessé vált magyar színész: Makláry Zoltán formálta meg Jumurdzsák szerepét.

(Forrás: nfi.hu, borítókép: NFI Filmarchívum)

Címkék