Hétvégére nem is jósolhatnak jobbat, mint szuper nyárias időjárást. Persze ez kiváló eseményekkel is társul. Április 4. és 7. között kirándulhattok egyet a Dunakanyarban, és egybeköthetitek a III. Tulipánszürettel, kulturális pezsgésre számíthattok az amúgy is vibráló Bartók Béla úton a Bartók Tavasz eseménysorozatnak köszönhetően, vagy pedig az 5. születésnapját ünnepelhetitek meg a Carson Comának egy igazán különleges koncert keretében. De érdemes lejjebb görgetni, mert más koncertet, valamint piacot és borkóstolót is tartalmaz az ajánlónk!

Április 4., csütörtök

Mordái 5. születésnap

A pszichedelikus folk, a rock és a jazz határmezsgyéjén kalandozó Mordái hosszú utat járt be az elmúlt években. Ezt az időszakot összefoglalandó a zenekar a kedves közönséggel együtt ünnepli 5. születésnapját az Akváriumban. A koncerten felcsendülnek dalok az első és a második nagylemezről, és az együttes korábbi felállásából ismerős Porteleki Áron (brácsa, ütőhangszerek) is tiszteletét teszi a színpadon. Ezután új, eddig ismeretlen tájak felé folytatják útjukat.

További infók

Fanni kertje / Fairy Garden dokumentumfilm-vetítés és beszélgetés a Toldiban

Közkívánatra újra vetítik Somogyvári Gergő Fanni kertje / Fairy Garden című, a Szarajevói és a Verzió Filmfesztiválokon díjnyertes dokumentumfilmjét, a Háttér Társaság támogatásával. A filmvetítés után Gyárfás Dorka moderálásával beszélgetés lesz az alkotókkal és a meghívott szakértővel, Föglein Karola szexuálpszichológussal.

Budapest közelében, az erdő szélén rejtőzik egy kunyhó, ahol két, a társadalomból elzárkózott, szinte mesebeli lény éli mindennapjait. Fanni, a családjából kitaszított 19 éves transz tinédzser, és Laci, a keménykötésű hajléktalan. A két egymásra utalt ember egyfajta apa-lánya kapcsolatban próbál családot és otthont létrehozni, együtt harcolnak a körülményekkel. Az intim hangulatú film egy ismeretlen világba enged bepillantást, miközben egy különös felnőttéválás-történeten keresztül mesél az emberi kapcsolatok fontosságáról és a feltétel nélküli elfogadásról.

További infók

Kertész, Moholy-Nagy, Capa… / Magyar fotóművészek Amerikában (1914–1989)

Az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkái első alkalommal láthatók átfogó kiállításon Magyarországon. A Bartók Tavasz keretében a Virginia Museum of Fine Artsszal együttműködésben megvalósuló tárlat több mint 30 fotóművész, köztük André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi és Robert Capa műveit mutatja be.

Több mint 170 művel 32 olyan alkotó szerepel, akik meghatározónak tekinthetők az Egyesült Államokban letelepedett magyar fotográfusok közül, s ha nem is lettek valamennyien világhírűek, az általuk választott fotográfiai műfajban lényeges szerepet játszottak új hazájukban. A modernizmus, a szürrealizmus és az absztrakció mindannyiuk munkásságában, esztétikai és technikai megközelítésében fontos szerepet játszott.

További infók

Április 5., péntek

Bartók Tavasz 2024

A Müpa 2021-ben indította útjára a Bartók Tavaszt azzal a céllal, hogy változatos produkciókat és előadásokat hozzon el Bartók Béla szellemi örökségének nyomán a komoly- és a könnyűzene, a színház, a táncművészet, az irodalom, a képzőművészet és a világzene terén, sokszor a műfajok határait feszegető, lehengerlő alkotásokkal. Idén április 5. és 14. között élvezhetjük a kulturális pezsgést Budapesten, ahol számtalan izgalmas helyszínen világsztárok és élvonalbeli hazai művészek előadásaival töltekezhetünk.

További infók

III. Tulipánszüret a Dunakanyarban

Április 5-től megnyitja kapuit a TulipGarden Dunakanyar, ami azt jelenti, hogy 70.000 tulipán között tölthetjük el a hétvégéinket, 4-5 hétvégén át. A virág 300 forintba kerül szálanként, a belépőjegy pedig 1000 forint. Érdemes saját metszőollót és kosarat vinni magunkkal, de korlátozott számban a szervezők is tudnak számunkra biztosítani.

További infók

Táncháztalálkozó 2024

A Táncháztalálkozó a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt-néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei és a moldvai magyarság, a világban bárhol máshol élő magyar közösségek, valamint a hazai nemzetiségek képviseletében.

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 1982 óta minden év tavaszán – idén április 5. és 7. között – várja az élő népművészet, a városi táncházmozgalom és az ahhoz kapcsolódó társművészetek kedvelőit.

További infók

C80 – A rák esztétikája?

A SOTE Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében kap helyet az a kortárs kiállítás, ahol korábban workshopok keretében beszélgettek onkológusok, patológusok, betegek, orvostanhallgatók, ráktúlélők, kurátorok és művészek a témáról. Ennek lenyomata a C80 – A rák esztétikája? című kiállítás, amely április 5-én mutatja be a művészek benyomásait, megéléseit.

Mindannyian tudjuk, hogy vannak láthatatlan betegségek, amelyek kívülről érzékelhetetlen tünetekkel támadják meg az emberi szervezetet. Ezek a betegségek azonban – többek között ilyen a rák is – a nem laikusok számára nagyon is láthatóak. Az egészségügyi szakemberek a sejtek szintjén kutatva határozott vizuális vetületeit ismerik megbetegedéseinknek. Ez a kettősség adja a C80 projekt kiindulópontját.

További infók

Április 6., szombat

Sakura ünnep a Füvészkertben

Az évente megrendezett Sakura ünnep az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, mi pedig – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetünk a kertben, gyönyörködhetünk a szakurafák virágzásában.

Az idén a megszokottnál jóval korábban kezdtek el virágozni a díszcseresznyék, de mivel a Füvészkertben többfajta is van, a virágzás elhúzódik. Az április 6. és 7., 13. és 14. közötti programokon a japán kultúra nagyon sok különleges és érdekes formában mutatkozik be. Idén is lesz japánnyelv-óra, japán zene, japán harcművészeti és fegyverbemutató, Go-oktatás, japán sakk, koncertek, ikebanakiállítás és workshop is.

További infók

Carson Coma 5. születésnap

A Carson Coma ötödik születésnapja alkalmából körbeveszi magát a közönséggel, a nézőtér közepén állítják fel a színpadot, hogy 360 fokból figyelhessük a pódiumon történteket. A zenekar közben ide-oda forog, cserélgetik a helyeiket, százezer decibellel töltik meg az MVM Dome csarnokát. Immunissá válunk, Feldobom a követ, Én még sohasem – az elmúlt öt év slágerein túl pedig néhány új dalt legelőször itt hallhatunk majd.

A Bóna Zsombor, Fekete Giorgio, Gaál Péter, Héra Barnabás, Jónás Attila és Kun Bálint alkotta formáció először ad sportcsarnokkoncertet, ilyen vizuális elemekkel pedig még sosem dolgoztak, a megismételhetetlen élményre életük meccseként készülnek.

További infók

Winelovers Grand 2024

A Winelovers Grand április 6-án magas színvonallal és borászatok százaival érkezik a Corinthia Hotelbe. A Grandon több mint 150 hazai bor- és pezsgőmárka képviselteti magát legalább 700 tétellel, valamint további csúcsborok és nemzetközi márkák legalább 100-féle bora is kóstolható.

A könnyedebb fehérborok, rozék és gyümölcsös vörösborok mellett hagyományos eljárással készült pezsgők, hordóban érlelt testesebb vörösborok és természetes édes borok, tokaji aszúk is szép számmal kóstolhatók a standoknál. A legnagyobb választékot felvonultató Trifecta Teremben az érdeklődők a kóstolás mellett a hazai borászokkal találkozhatnak, és személyesen tehetik fel kérdéseiket.

További infók

Galaxisok – Ellenszélben lemezbemutató

Az első csókok ízét őrző padok helyén szálloda vagy lakópark épül, a szél elfúj minket Nyugat felől Keletre, és mi hiába álmodunk a szépségről, folyton betonfalakba futunk.

Az Ellenszélben igazi protestlemez, a Galaxisok történetének leginkább közéleti ihletésű, legpolitikusabb kiadványa, sokszor dühös és szenvedélyes, néha pedig elkeseredett. Álmok és nosztalgia helyett most a jelenről szól, egy olyan korosztály szemével, amely gyakran tehetetlenül figyeli, ahogy közös hajóját számára elfogadhatatlan irányba kormányozzák számára elfogadhatatlan karakterek. A lemezbemutatónak április 6-án, szombaton a Dürer Kert ad otthon, az előzenekar pedig a Platon Karataev lesz.

További infók

Április 7., vasárnap

Kiskertpiac áprilisban

Áprilisban már semmi nem tarthat vissza bennünket, hogy igazán virágosan lássuk a világot. Ha ez magától nem menne ilyen könnyen, vagy egy kis segítségre vágyunk, április 7-én a kiskertpiac biztos meghozza a hangulatot. A MADHOUSE-ban 10 órától számos kiállító gondoskodik arról, hogy a színes virágoktól kezdve lakásdíszekig, kiegészítőkig mindent megtaláljunk.

További infók

Rozsda – eltűnő iparterületek: kollázskiállítás a VIII. kerületben

Budapest körül a 19–20. században kialakult iparterületek 65-70 négyzetkilométer területet foglalnak el. Ezek rehabilitációja, újrahasznosítása, környezetbarát módon való újjáélesztése komplex városfejlesztési feladat. Ezt a témát a művészeten keresztül ragadja meg a magyar kollázsközösség, az OLLO munkáiból készült Rozsda c. kiállítás, amelyet április 7. és május 11. között nézhetünk meg.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Hartyányi Norbert - We Love Budapest)

Címkék