21 ország 64 városát megelőzve nyerte el Budapest a 2023-as Európai Mobilitási Hét programjaiért és fejlesztéseiért évente odaítélt díjat.

Az Európai Bizottság által minden évben meghirdetett Mobilitási Hét célja a fenntartható közlekedés népszerűsítése és elérhetőbbé tétele, és ebben Budapest kifejezetten jól teljesített tavaly szeptember 16. és 22. között. Ennek része volt a BKK közreműködésével megszervezett Autómentes Hétvége, a pesti alsó rakpart emberbarát és zöld megújítására vonatkozó tervek bemutatása, valamint a Bécs városával közösen szervezett, gyalogos- és kerékpárosbarát fejlesztések jó gyakorlatait bemutató, a nyilvános és a szakmai közönségnek szóló események. 

A tavaly szeptemberi események a korábbiaknál több embert szólítottak meg, a kampány ideje alatt átadott fejlesztések pedig elsősorban külvárosi családok biztonságos gyalogos- és kerékpáros-közlekedését szolgálták. Az Európai Bizottság díját Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes és Ámon Ada, a Városháza mobilitási heti programokért felelős Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője vette át csütörtök este Brüsszelben.

A Főpolgármesteri Hivatal részéről az Európai Mobilitási Hetet szervező Klíma- és Környezetügyi Főosztályt vezető Ámon Ada szerint a díj azt bizonyítja, hogy Budapest a nehéz pénzügyi helyzetben is európai elismeréseket tud szerezni a fenntartható közlekedés terén.

Forrás: Budapest Városháza

(Borítókép: Hirling Bálint - We Love Budapest)

Címkék