Ahogy közeledik a tavasz, egyre szélesedik a programok felhozatala is, mutatja ezt például az Alcsúti Arborétum Hóvirágünnepe vagy a Városligetbe szervezett ingyenes közösségi kutyás séta. A február 15. és 18. közötti napok azonban mást is tartogatnak: lesz Cosmic Brunch, Finn Filmnapok, Shortparis-koncert, de kiállítások és vásárok felé is fordulhattok a hétvégén.

Február 15., csütörtök

Finn Filmnapok 2024

Február 14. és 18. között 13. alkalommal érkezik a Finn Filmnapok a Toldi moziba, ahol a kortárs finn filmművészet friss alkotásait nézhetjük meg.

Az idei fesztivál programjára olyan játékfilmeket válogattak be, mint a Nagyinál, a Hulló levelek, a Játékos, avagy a halál az élők problémája és a Négy kicsi felnőtt, továbbá a Hiúzokkal suttogó című, megindító dokumentumfilmet is műsorra tűzték. A filmvetítések mellett további programokra is számíthatunk: például a Hiúzokkal suttogó vetítése előtt hiúzmaszkkészítő workshopon is részt vehetünk.

További infók

Urbán Erotika Kortárs Művészeti Fesztivál

Február 14-én startol Magyarország első erotikafókuszú kortárs művészeti fesztiválja, az esemény a K6 Galériában veszi kezdetét, majd három héten át változatos kulturális és ismeretterjesztő programokon vehetünk részt különböző helyszíneken: az RS9 Színházban, a Roots bárban, a Kazimírban és a Stifler Házban, és számos programot ingyenesen látogathatunk!

Megnézhetjük Gyuricza új erotikusfestmény-kiállítását, sőt előrendelhetjük vagy február 14-én személyesen megvásárolhatjuk a K6 Galériában a művész első regényét, a Szabadesést, mely egy lélektani, erotikus felnőttregény.

Érdemes jegyet váltani Gulyás Ádám Urbán Erotika című színházi előadásának ősbemutatójára, mely Gyuricza regénye alapján készült, jegyet itt tudtok rá vásárolni. A fesztiválon megnézhetitek továbbá a Többszörös Orgazmus című előadást, de lesz kvízest, táncbemutató, élményfestés, kerekasztal-beszélgetés Puzsér Róberttel és buli is. (x)

További infók

Február 16., péntek

Pincétől a padlásig – Villaséta Bajor Gizi egykori otthonában

A Nemzeti Színház egykori dívája az 1930-as évektől a XII. kerület egyik, akkor még csöndes és városszéli utcájában egy kétszintes villában élt, egy óriási kert közepén. Mindez ma is áll, a Színészmúzeumnak ad helyet. A közel ezer négyzetméternyi épületnek a nagyközönség előtt eddig rejtett tereit fedezhetjük fel február 16-án, egy villaséta során.

További infók

MOME KIKI: 333

A „333 szabály” a szorongással való megküzdés egyik módszere, egy relaxációs technika, melynek lényege, hogy a szorongó ember érzékelje az őt körülvevő fizikai teret, ezzel visszakerüljön a jelenbe, és megszabaduljon a szorongást kiváltó gondolatoktól vagy pániktól. Ha a módszer alapján keresünk a térben 3 tárgyat, megérintünk 3 felületet, illetve azonosítunk 3 hangot, észleljük a fizikai valóságot, és visszaszerezzük az irányítást először a gondolataink, majd a testünk felett is.

Sokféle megküzdési stratégia létezik párhuzamosan, és a kiválasztott 13 hallgató is arra keres megoldást, hogy egyéni nézőpontjából kiindulva, a saját alkotói, szakmai eszköztárát felhasználva emelkedjen felül szorongásain. A munkák különbözőek, de közös bennük, hogy a mindannyiunkat foglalkoztató, szorongató problémákra reflektálnak, de azokat nem bemutatják, hanem azok feloldását, a továbblépés útjait keresik.

További infók

Február 17., szombat

Shortparis (RU)

A különböző avantgárd műfajokat keverő szentpétervári zenekar fellépése mindig kuriózum, színházszerű koncertjeik annyira magukkal ragadóak, hogy akkor is működnek, ha valakinek fogalma sincs, miről is énekelnek. Persze azzal azért érdemes tisztában lenni, hogy nem a jelenlegi orosz vezetés álláspontját képviselik dalaikkal. Koncertjükön február 17-én vehetünk részt, az A38 Hajón.

További infók

dR Máriás tárlatvezetése, albumbemutatója, dedikálása a kiállításán

Vajon miért érzi magát a kortárs művész csimpánzfejű balerinának? Miért van Jézus kezében revolver, s azt miért fogja a nézőre? Miért festették át Klimt fehér portréalanyát Michelle Obamára?

Ezekre és számos más izgalmas kérdésre kaphatunk választ A magyar–amerikai kapcsolatok javítása nemzetstratégiai és kortársművészeti prioritás! című kiállításon a művésztől. drMáriás tárlatvezetését követően a Tanmesék a világ legfejlettebb demokráciájáról című, új albumát mutatja be, és kérésre dedikálja.

További infók

Cosmic Brunch

A szombati napot egy lazulós programmal tölthetjük, amelyen a jógát és a brunchot ötvözhetjük a Turbina Kulturális Központban. A légzés és a zene ritmusára áramló gyakorlás lesz terítéken, közben pedig a Tom Select és Chillum Trio eklektikus all-day szettjei fognak szólni. A mozgás után megérdemelt brunch következik, különleges ajánlatokkal, édes és sós finomságokkal.

További infók

Káosz 21 a Turbinában

Február 17-én, szombaton a KÁOSZ csapata fogja felforgatni a Turbina helyiségeit, olyan DJ-k kezeskednek erről, mint például Kamafaka, Gigaset vagy Slyme. A buli 23 órakor kezdődik.

További infók

Február 18., vasárnap

Vintage garázsvásár a nyolckerben

Február 18-án, vasárnap kincsvadászatra invitálnak a Nyolcésfél hetedik emeletére. Kedves és megbízható árusoktól vásárolhatunk, akiktől nemcsak új tárgyakat, hanem azokkal együtt múltat és történetet is vihetünk haza. Lesznek retró bútorok, dekorációs elemek, kiegészítők, iparművészeti lámpák, vintage botanikarajzok, régi könyvek, nyomatok, litográfiák és sok más izgalmas tárgy.

További infók

Első budai disznótor a Fény Utcai Piacon

A Fény Utcai Piacon február 18-án a hurka és a kolbász mellett egyéb disznóságok is terítékre kerülnek. Az esemény kivételes gasztronómiai élmény lehet a disznóvágás iránt érdeklődőknek, ahol nem csupán az evés, hanem a folyamatokban való aktív részvételre is lesz lehetőség. A jegy tartalmaz welcome-pálinkát, korlátlan forraltbor- és teafogyasztást, valamint disznótoros ebédet.

További infók

Városi kutyás séta

Egy ingyenes, közösségi kutyás sétára várnak minden gazdit és négylábú kedvencét február 18-án a Városligetben. A séta végén mini-keresőtréninggel készül a DogBase, de lesznek játékok és közös képkészítés is.

További infók

Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Lassan, de biztosan érkezik az enyhe időjárás, tavaszodik, úgyhogy érkeznek a tavasz hírnökei is. Február 17-én kezdődik a Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban, amely mindennap 10-től 17-ig lesz látogatható. A virágzás függvényében kb. 4-5 hétig gyönyörködhetünk a helyi hóvirágmezőben.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Bódis Krisztián - Budapest Images)

Címkék