Keresés EN

Látnivalók és kultúra Szponzorált

Így dolgozunk mi – Kulisszatitkok és kedvenc interjúk

Ha valaki megkérdezi, hogy milyen egy átlagos munkanapunk a We Love Budapest szerkesztőségében, akkor arra nehéz válaszolni, hiszen a munkánk rendkívül változatos. Állandóan járjuk a várost, és újdonságok után kutatunk, teszteljük az újonnan nyílt helyeket, vagy éppen régi klasszikusokat és helyi kedvenceket fedezünk fel, múzeumba, koncertekre, színházba megyünk, hogy beszámolhassunk a legmenőbb budapesti eseményekről és programokról. Mindemellett folyamatosan kutatjuk az interjúalanyokat, akik a város meghatározó szereplői, sőt tavaly podcastsorozatunkat is elindítottuk. De vajon hogy dolgozunk mi?

Természetesen mindig van nálunk toll és jegyzetfüzet, de a zsebünkben lapuló mobilunk segít a legtöbbet. Nemcsak fényképeken vagy videókon örökítjük meg, amit látunk, de rengeteg hangjegyzetet is készítünk, miközben beszélgetünk és interjúzunk. Sokszor emlékezetből dolgozunk, azonban van, amikor elengedhetetlen, hogy pontosan vissza tudjuk idézni az elhangzottakat, főleg az interjúk esetében. A többórás hanganyagok visszahallgatása és legépelése, majd az információk összefésülése, feldolgozása rengeteg időt vesz el, így nekünk is vannak olyan munkanapjaink, amikor hosszú ideig a számítógép előtt ülünk, és a cikkeink megírásán dolgozunk.

Így lesznek a beszélgetésekből cikkek

Sokáig csak álmodoztunk arról, hogy milyen jó lenne, ha ez az idő valahogy lerövidülne, és az interjúk, hangjegyzetek és beszélgetések, amiket a telefonunkra rögzítünk, varázsütésre szöveggé alakulnának. Szerencsére pár éve rátaláltunk az Alrite beszédfelismerő programra, ami pont erre kínál megoldást, hiszen a világ egyik legfejlettebb hangfelismerő rendszere magyar nyelvre optimalizálva is elérhető. A legújabb mesterségesintelligencia-algoritmusok használatával az Alrite 95%-os pontossággal képes a beszédet leiratozni és írásjelekkel ellátni.

Munkánk során sokszor nem csupán egy személlyel beszélgetünk, hanem van, hogy több szereplőt ültetünk le egy asztalhoz, vagy éppen egy új étterem tesztelése során beszélgetünk a tulajdonossal, a séffel és az ott dolgozókkal is. Ilyenkor visszahallgatva a beszélgetést nem mindig egyszerű kiigazodni azon, hogy éppen ki beszél, de az Alrite ebben is segítségünkre van. A kiemelkedően pontos hangfelismerés lehetővé teszi a hang- és videóanyagokban a beszélők azonosítását, így kötőjellel jelöli az új személy beszédét.

Pontos információk nyomában

Van olyan szituáció is, amikor nem kell visszahallgatnunk az egész beszélgetést, mégis szükségünk van egy elhangzott pontos adatra vagy idézetre, de ha nem tudjuk, hol keressük, akkor végig kell magunkat rágni többórányi hanganyagon. Az Alrite szerencsére erre is nyújt megoldást, a program másodpercpontosságra képes meghatározni, melyik fájlban és hol hangzik el egy keresett kifejezés.

A felvett beszélgetések, hangjegyzetek csak a munkánk kiindulópontját jelentik egy-egy cikk megírásához, így fontos számunkra, hogy ezekhez a fájlokhoz csak mi férjünk hozzá, az Alrite-fiókunkban pedig biztonságosan tudjuk tárolni dokumentumainkat. Ha csapatmunkára kerül sor, és többen dolgozunk egy anyagon, akkor könnyedén meg tudjuk egymással osztani a fájlokat, vagy különböző formátumokba (.mp3, .docx, .srt) exportálhatjuk őket. Az Alrite ráadásul nemcsak hangfájlokat ismer fel, de egyszerűen feliratozhatunk vele videókat, sőt az anyagokat különböző nyelvekre is lefordítja a program, ha épp erre van szükségünk, például egy nemzetközi interjú esetében.

Az Alrite használata rendkívül egyszerű, letölthetjük androidos vagy iOS-rendszerű telefonunkra, és használhatjuk bármilyen operációs rendszerrel működő gépen. Munkánk során nemcsak a beszélgetéseket vesszük fel, de sokszor hangjegyzeteket is készítünk egy-egy cikkhez, az Alrite alkalmazásba pedig feltölthetjük ezeket, sőt közvetlen diktálással akár rögtön leiratot is készíthetünk a memónkról. Ha elkészült egy-egy fájl, akkor a szöveget szerkeszthetjük, a bizonytalanul felismert szavakat egyszerre módosíthatjuk, végül pedig a kívánt formátumban letölthetjük az elkészült átiratot/feliratot, vagy megoszthatjuk online.

Most pedig jöjjenek a kedvenc interjúink, amiket az Alrite segítségével készítettünk:

Az Alrite hangfelismerő programról itt találtok további információkat.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Neked ajánlott

A