Egy hosszú nap vagy fárasztó hét után nincs is jobb, mint ellátogatni egy fürdőbe és lazítani a vízben, melynek számos pozitív hatása van lelki és fizikai egészségünkre. Ez az élmény már nemcsak a felnőtteknek elérhető, hanem az egykori olimpikon úszóbajnok és a babaúszás itthoni meghonosítójának, Mattesz Csillának hála a kisbabák is megtapasztalhatják a víz erejét. A Czeizel Intézet által is ajánlott Mattesz-módszer vízi foglalkozása egy speciális, babák számára kifejlesztett jakuzziban történik, mely nemcsak segíti a mozgásfejlesztést, lazítja és stimulálja az izmokat és az idegrendszert, de szuper hatással van a szülők és a baba kapcsolatára is. A Mattesz Baby Spa Pesten, Budán és Újpesten is elérhető, de országszerte is számos helyen megtaláljuk őket.

„Mozgás, az lételem, mely nélkül nem fejlődik az értelem” – ez Mattesz Csilla mottója, aki gyerekkorától kezdve szinte elválaszthatatlan a víztől, részt vett az 1980-as moszkvai olimpián, ahol az éremért úszott, és ő volt az, aki hidroterapeutaként Magyarországon meghonosította a babaúszást. Az ép és fogyatékkal élők vízhez szoktatását és mozgásfejlesztését célzó egyesületével pedig közel 36 000 gyermekkel foglalkozott, így tapasztalata és elhivatottsága megkérdőjelezhetetlen. Kifejlesztette a Mattesz-módszert, az egyedülálló vízi foglalkozás, wellness és spa élményt nyújt a kisbabák számára, melynek számos pozitív hatása van a kicsik testi és lelki fejlődésére.

A Mattesz-módszer a baba igényeire fókuszál

A víz minden kisbaba számára ismerős, hiszen az anyaméhben 9 hónapon keresztül ez jelentette számukra a biztonságot, így a víz kiváló közeget biztosít a mozgás szabad felfedezéséhez. Számos külföldi kutatás bizonyítja, hogy azok a babák, akik akár már 1 hónapos koruktól kezdve visszakerülnek a vízbe, gyorsabban fejlődnek.

„A Mattesz-módszer tulajdonképpen egy játékos, mondókás feladatsor, egy prevenciós program, amely egy hónapos kortól felméri és ezután figyelemmel kíséri a baba életkorának megfelelően a mozgási szakaszokat. A Mattesz-módszer alapelve, hogy nem erőltet semmit, mindent a baba igényei szerint végez – tudhatjuk meg részletesen a Czeizel Intézet által is ajánlott mozgásfejlesztő programról.

Túl a pancsoláson

A Mattesz-módszernek számos előnye van: fejleszti a mozgást és az egyensúlyt, lazítja a feszes izmokat, stimulálja az idegrendszert, segít a tüdőkapacitás növelésében, a kúszás és mászás elsajátításában, a relaxációban, valamint szerepet játszik az anyagcsere és az emésztés aktivizálásában is. Mindezen felül pedig erősíti az anya és baba kapcsolatát, de persze az apukákat is érdemes bevonni a közös programba!

A foglalkozásokat minden esetben szakmailag képzett és felkészült instruktorok tartják, extra figyelmet fordítva a higiéniára. A program egy szárazföldi, átmozgató babatornával indul, majd a vízzel a kicsik egy speciális, a számukra kifejlesztett jakuzziban ismerkednek, és speciális segédeszközök segítségével itt veszi kezdetét a fejlesztés.

A foglalkozásokon három fontos területet céloznak meg: a mozgásfejlődést, az idegrendszeri érést és a szenzoros ingerfeldolgozást. A módszert a Czeizel Intézet fejlődésneurológusa vizsgálta be. Fontos, hogy nem úszásoktatásról van szó, hanem korai vízhez szoktatásról, mely a babák életkorát, mentális és fizikai állapotát egyaránt figyelembe veszi.

„A speciális nyakúszó, amely a foglalkozás része, meghagyja a baba szabadságérzetét, és a függőleges helyzet erősíti a baba gerincét, javítja az egyensúlyát. Emellett előkészítjük a babát arra, hogy ne maradjon ki a kúszás és a mászás. A Mattesz-módszer megmutatja és megtanítja a szülőket a helyes fogásokra, melyeket a vízben gyakorolhatnak.”

Fényterápia, pezsgőfürdő, babamasszázs

Sajnos ma már a legtöbb babát érinti a kötött izomzat, a feszesség, és sokszor kimarad a kúszás és mászás fázisa a mozgásfejlődésben, ami aztán idegrendszeri fejletlenséget, később tanulási zavarokat okozhat, így ennek megelőzése különösen fontos. A foglalkozásokhoz a vízi fejlesztésen túl hozzátartozik a relaxáció is fényterápiával és pezsgőfürdővel, a végén pedig lazító babamasszázzsal ér véget a program, mely szintén pozitív hatással van a mozgásfejlődésre.

A Mattesz Baby Spa foglalkozásait Pesten Zuglóban, Budán a III. kerületben, valamint Újpesten (ahol a Mattesz központját is találjuk) és Törökbálinton érjük el, de az ország számos más pontján is megtaláljuk őket, a pontos helyszínekről itt tájékozódhattok.

Időpontot a honlapon lehet foglalni, csoportos és egyéni foglalkozásokra is benevezhetünk, sőt magától Csilla nénitől is tanulhatunk. A Mattesz Baby Spa megbízhatóságát pedig a számos pozitív visszajelzés mellett az is igazolja, hogy Kocsis Korinna, Rácz Jenő és Gyuricza Dóri, Nádai Anikó, Solti Berni és Ádám, Hajdú Péter, Szigligeti Ivett, Molnár-Szilágyi Szilvi, Szőcs Reni és Bódi Dóri is Csilla néni módszerével támogatták kisbabájuk fejlődését.

Elérhetőség:

  • Weboldal
  • Facebook-oldalak (ÚjpestBuda, Zugló)
  • Címek:
  • Újpest, a központ: 1042 Budapest, Petőfi utca 35. (a Horváth Cukrászda emeletén)
  • Buda: 1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 77. (a Sunpalace-ban, Buda szívében)
  • Zugló: 1149 Budapest, Vezér utca 147/C

(Borítókép: Bognár Bogi)

Címkék