A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megnyitotta Budapest legújabb, kifejezetten hajléktalan emberek ellátására kialakított, komplex ellátást nyújtó intézményét.

Háromszintes, ezer négyzetméteres, modern hajléktalanellátó központot létesített a főváros XI. kerületében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A Galvani úti szociális központban egyelőre még csupán az éjjeli menedékhely nyílt meg, mely máris telt házzal működik. A dél-budai területet ellátó, modern és méltó központtal teljessé válik a főváros budai oldalán a hajléktalanellátás intézményi háttere, melynek működtetéséért szintén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felelős.

Háromágyas, tágas szobák, könnyen tisztán tartható helyiségek, új és funkcionális berendezések, a helyiségek levegőjét frissen tartó szellőztetőrendszer, akadálymentes földszinti rész kerekesszékes emberek által is használható fürdővel – néhány jellemzője a XI. kerületi Galvani úti épületben kialakított modern intézménynek, melynek belső tereit kifejezetten az ellátásban dolgozó szakemberek szempontjai szerint alakították át. 

Az új szociális központban többféle ellátás működik majd, heti két órában még orvosi rendelés is lesz, elsőként azonban az éjjeli menedékhely nyitott meg, és az 59 férőhelyes intézmény néhány nap után már telt házzal működik. A menedékhelyre érkező hajléktalan embereket nemcsak ágy és szekrény várja az új intézményben, hanem többfunkciós közösségi terek, étkező, fürdő és mosási lehetőség is rendelkezésre áll. A fővárosban kialakult feladatmegosztás szerint a budai oldalon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gondoskodik a hajléktalan emberek ellátásáról. A Galvani úton nyílt új létesítménnyel Budán három komplex hajléktalancentrum látja el a feladatokat.

A karitatív szervezet szociális munkásai naponta 600 hajléktalan emberrel találkoznak, hat nappali melegedőben 500 ellátott fordul meg átlagosan, a szállást nyújtó intézményekben pedig 300 embert tudnak elhelyezni. Férőhelyhiány miatt azonban a Máltai Szeretetszolgálat senkit nem küld el, szükség szerint ideiglenes szállásokat nyit további épületekben.

A szervezet 24 órás egészségügyi centrumot, fertőtlenítő-, fürdetőállomást, valamint két lábadozót is üzemeltet, ahol egészségügyi problémával élő hajléktalan emberek gyógyulhatnak. Az egyes tevékenységi körök között ezen a linken lehet keresni. A szociális munka kiemelt feladata a hajléktalan emberek rehabilitációja, a hideg időben azonban az elsődleges cél, hogy senki se fagyjon meg az utcán.

Címkék