Ha azt gondolnátok, hogy már minden jó eseményt ellőttek a két ünnep között és szilveszter napján, akkor tévedtek! Az év első hónapjának első hétvégéjén, azaz január 4-e és 7-e között is várhatók izgalmak, nem is akármilyenek: a Babar Winter a Zenon Recordstól Hypogeót hozza el nektek, de astánga jógával is felmelegíthetitek a testeteket az új évben, ha pedig kíváncsiak vagytok a Veganuár mozgalomra, akkor erről is megtudhattok egy s mást workshopok, vásár és kerekasztal-beszélgetések keretében.

  Január 4., csütörtök

A24 – Mozinet Filmfesztivál

Január első hetében a Toldi moziban premier előtti filmeket láthatunk a legendás A24 gyártásában, és levetítik a 2023-as, Amitől félünk című filmet is. A csütörtöktől vasárnapig tartó eseményt kísérőprogramok tarkítják: lesz például beszélgetés, buli a Toldiban, a szombati vetítést követően pedig a Carson Coma Akusztik Trió koncertjén vehetünk részt.

További infók

hari_dharma: astángajóga-bevezetés

Január elején astánga jógával melegíthetjük be a testünket a MANYI-ban. Mushu Israel vezeti a négyalkalmas foglalkozást, amelyeket leginkább kezdőknek és középszintű gyakorlóknak javasolnak. 4-én és 5-én 9:30-tól, vasárnap pedig két időpontban, 9:30-tól és 14:30-tól is csatlakozhatunk a programhoz.

További infók

Tribute Maraton 2024

Bring Me The Horizon-, Linkin Park-, Nightwish-dallamok csendülnek fel január 4. és 6. között a Turbinában, az idei Tribute Maratonon. A nagytermet és a klubszobát 3 estén keresztül zenekarok és egy lelkes közönség tölti meg, hogy a nagy kedvencekre bulizzon.

További infók

Figyeljétek az eget!

Január leglátványosabb csillagászati eseménye a Quadrantidák meteorraj érkezése, amely ideális esetben óránként 130 hullócsillagot rajzol az égre, így az augusztusi Perseidákkal is vetekszik. A meteorrajt csütörtökön, a pirkadatot megelőző órákban tudjuk legjobban megfigyelni. Bár a hold fénye ezúttal nehezítheti az észlelést, a raj bővelkedik nagyon fényes tűzgömbökben, így jó eséllyel érdemes lesz korán felkelni, hiszen láthatunk majd hullócsillagokat.

További infók

Január 5., péntek

Babar Winter: Hypogeo (DE)

Groovy techno és dark psy finomságok lesznek a középpontban január 5-én a Turbinában, a Babar téli kiadásán. Idén HypoGeo is csatlakozik a fellépőkhöz a Zenon Recordstól, aki a szuper ütemekkel biztosan felmelegíti a helyet.

További infók

Mörk: In the Midnight Hour

Az Akváriumban többek között a Mörk koncertjével indul az új év. Január 5-én az In the Golden Hour dalai csendülnek fel, előzenekarként Noémot hallhatjuk, és olyan vendégek is érkeznek, mint a Brother Portrait, Dom Beats és Szarvas Dávid.

További infók

Lands of Dome: Domes Electroniques a Hangdómban

Nemrég debütált a Magyar Zene Háza új vetítése a Hangdómban, egy új audiovizuális sorozat első része, mely egyenesen a sarkkörön túlra repíti a nézőket. A film alkotója, a Molecule néven futó francia zeneproducer Grönlandon tett utazásai során rögzített hangfelvételekből készített elektronikus zenei művet, amelynek képi anyaga gleccserek közt, az északi fény alatt egy hideg virtuális világba kalauzolja a nézőket.

További infók

Január 6., szombat

Mijazaki Hajao: A fiú és a szürke gém

Az anyja után sóvárgó ifjú Mahito bemerészkedik egy világba, ahol az élők és a holtak együtt léteznek. Ezen a helyen megszűnik a halál, az élet pedig újraindul. Mijazaki Hajao (Chihiro szellemországbanA vándorló palota) legújabb animéje részben önéletrajzi ihletésű fantasy életről, halálról, alkotásról, és tisztelgés a barátság jelentősége előtt. A film premierjét magyar szinkronnal január 6-án láthatjuk a Bem moziban, 7-én pedig felirattal is vetítik ugyanitt.

További infók

Veganuár 2024

Workshopok, vásár és kerekasztal-beszélgetések várnak ránk január 6-án a K11-ben a Veganuár mozgalom kapcsán, ahol a Vászonzsákoslány lesz a házigazda. Készíthetünk például egészséges vegán édességeket, lesz kombuchaműhely, és elhangzanak tények, tévhitek és történetek is a veganizmusról.

További infók

Rejtélyes plakátlelet – A titokzatos magyar Warhol

Egy lebontásra ítélt borsodi nyaraló tetőszerkezetéből igazi kincsek kerültek elő: 1971 környékén készült plakátok. Mégpedig akkora mennyiségben, hogy a Marczibányi Téri Művelődési Központban most egy kiállítást nézhetünk meg belőlük január 5. és 26. között. Az ismeretlen művész, aki azóta megkapta a borsodi Warhol becenevet, magyar és külföldi filmekhez készített beharangozó plakátokat meglepő és erős színekkel. A plakátok egyediek, mert kézzel és komoly rajztudás birtokában készültek, vastag papírra.

További infók

Január 7., vasárnap

Nézzétek meg a kis tatut az Állatkertben!

Új kedvenccel indult az év az Állatkertben, január 1-jén ugyanis bemutatkozott az egy hónapja született tatubébi. Azt már lehet tudni, hogy fiú, ám nevet még nem kapott, búvóhelyét anyjával, Lunával együtt egyre többször hagyja el, így ha a szürkébb januárba cukiságot csempésznénk, akkor kis szerencsével mi is megfigyelhetjük a tatubébit a Pálmaházban.

További infók

Átrium-kulisszajárás

Január 7-én ismét beleshetünk az Átrium Színház kulisszái mögé! Bejárjuk az épületet a pincétől a padlásig, miközben izgalmas történeteket, titkokat tudhatunk meg a beavatott sétavezetőktől.

További infók

PöttömParty

Január 7-én újabb varázslatos kalandokra hív a Pöttömkert téli kis tesója. Rengeteg korcsolyázással, alkotóműhellyel, téli ügyességi játékokkal és csillámtetoválással várnak bennünket az év első PöttömPartyján a Budapest Parkban, egy több mint 2000 négyzetméteres pályán. A tavalyi évhez hasonlóan korcsolya és jégpingvin bérlésére is lesz lehetőség, hogy a kezdő és haladó jégkorisok egyaránt jól szórakozzanak. (x)

További infók

kijujgzuztutukklkgf

Címkék