Január leglátványosabb csillagászati eseménye a Quadrantidák meterorraj érkezése, amely ideális esetben óránként 130 hullócsillagot rajzol az égre, így az augusztusi Perseidákkal is vetekszik.

Az év elejének legfontosabb csillagászati eseménye a Quadrantidák meteorraj érkezése, a légköri jelenség január 4-én, a hajnali órákban lesz a leglátványosabb. A meteorraj ideális esetben átlagosan 130 hullócsillagot rajzol az északi égboltra, így felveszi a versenyt a jóval ismertebb augusztusi Perseidákkal és a decemberi Geminidákkal is. A meteorraj szülőobjektuma egy mindössze 3 kilométer átmérőjű kisbolygó, ami valószínűleg egy 500 éve távol-keleti csillagászok által megfigyelt üstökös magja. Az objektum mögötti porfelhő minden évben (január első napjaiban) találkozik a Földdel, keresztezve bolygónk Nap körüli pályáját.

A Quadrantidákat csütörtökön, a pirkadatot megelőző órákban tudjuk legjobban megfigyelni. Bár a Hold fénye ezúttal nehezítheti az észlelést, a raj bővelkedik nagyon fényes tűzgömbökben, így jó eséllyel érdemes lesz korán felkelni, hiszen láthatunk majd hullócsillagokat. A jelenségről a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán olvashatunk bővebben, a megfigyeléshez pedig ezeket a helyeket ajánljuk.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikk: 

Címkék