Új kedvenccel indul az év az Állatkertben, január 1-jén ugyanis bemutatkozott az egy hónapja született tatubébi. Azt már lehet tudni, hogy fiú, ám nevet még nem kapott, búvóhelyét anyjával, Lunával együtt egyre többször hagyja el, így kis szerencsével mi is megfigyelhetjük a Pálmaházban.

A matakó, vagyis a déli háromöves tatu Dél-Amerikában őshonos, a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2016 óta foglalkoznak tartásával, az elmúlt években pedig már többször sikerült az állatokat szaporítani. Legutóbb egy hónapja bővült a matakóklán, a legifjabb jövevény pedig éppen a napokban lett elég nagy ahhoz, hogy anyjával, a nyolcéves Lunával együtt elhagyja rejtekhelyét.

A kis matakó egyelőre csak néhány arasznyira távolodik el anyjától, ám azt már tudni lehet róla, hogy fiú, bár nevet még nem kapott. A háromöves tatu az övesállatok húsznál is több faja közül a viszonylag kisebb termetűek közé tartozik, a rokon fajokkal ellentétben különleges csontpáncélja segítségével szinte tökéletesen képes összegömbölyödni puha, hasi oldalát védve. A most született kis matakót kis szerencsével bárki megcsodálhatja anyjával közös férőhelyén a Fővárosi Állat- és Növénykert Pálmaházában. Még több állatkölyökért kattints ideide és ide.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

(Borítókép:  Bagosi Zoltán -  Fővárosi Állat- és Növénykert)

Címkék