Mi az a fenntartható színház, és milyen a lassúság öröme? Fontos kérdéseket feszegetnek a budapesti színházak januári előadásai, és több klasszikust is elcsíphetünk ebben a hónapban. Megnézhetjük például a várva várt Pinokkiót, Presser Gábor és Sztevanovity Dusán közös munkáját, a Szkénében pedig egy házastársi komédiának lehetünk tanúi. Bár kevés januári premierre számíthatunk, bőven van még mit pótolni az elmúlt hónap bemutatóiból. Ezekből ajánlunk most 5+1 néznivalót!

Jérôme Bel (FR)– Udvaros Dorottya – Ördög Tamás: Jérôme Bel

Ki hallott már a fenntartható színházról? Jérôme Bel, a kortárs tánctörténet meghatározó alakja saját élettörténetében merült el és készített önéletrajzot, mellyel a Sustainable theater? projektjét – ami egy 12 jelentős európai kulturális intézményt összekötő nemzetközi együttműködés – bővítette. Az „auto-bio-koreo-gráfiának” lehetett volna az az alcíme, hogy „tánc az AIDS-től a klímaválságig”, Jérôme Bel szerepében a Trafóban Udvaros Dorottya lép fel, aki sok egyéb mellett a Greenpeace elszánt aktivistája is. A Dollár Papa Gyermekeiből ismert Ördög Tamás pedig a darab helyi rendezője.

További infókat itt találtok.

Presser–Sztevanovity: Pinokkió

Nagyon vártuk már a Vígszínház új zenés darabját, a Pinokkiót, ami nemcsak az újdonság varázsa miatt nagy dolog, hanem mert A padlás óta ez az első zenés előadás, amin Presser Gábor és Sztevanovity Dusán közösen dolgozott, holott évente egyszer legalább egy felkérést kaptak.

Carlo Collodi 1883-ban megjelent regényét ma már kevesen olvassák. Mindenki a feldolgozásokra támaszkodik, pedig az eredeti mese hihetetlenül szórakoztató, fordulatos, humoros, és néhol persze kicsit ijesztő is. Ennek az eredetinek a csapongó fantáziáját, játékosságát és humorát ragadja meg a Vígszínházban látható előadás. A bemutatón mi is ott voltunk, itt olvashatjátok az ajánlónkat, ami biztosan meghozza a kedveteket a varázslatos-abszurd, gyerekek és felnőttek számára is élvezhető musicalhez!

További infókat itt találtok.

Ödön von Horváth: Istentelen ifjúság

A Radnóti Színház új bemutatója a hitleri Németország idejéből mesél el egy történetet, melyben egy tanárt és a gondjaira bízott kamasz diákcsoportot követünk a civilizációtól egyre távolabb, az erdő mélyére, egy katonai felkészítést szolgáló, szörnyű tragédiába torkolló táborozásra.

Ödön von Horváth utolsó két, szorosan összetartozó, Istentelen ifjúság, illetve Korunk gyermeke című regényéből Nagy Péter István rendező Sándor Júliával és Hárs Annával készített adaptációt. Az előadás a kisember egyéni felelősségének kérdését tematizálja egy megalkuvásokkal teli korban, miközben a mindenkori ifjúság elementáris élni akarásáról szól.

További infókat itt találtok.

Line Knutzon: Közeleg az idő

A Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház újabb közös produkcióját, Line Knutzon népszerű házastársi komédiáját nézhetjük meg januártól a Szkénében. A szerző a magyar színházi élet számára sem ismeretlen: legismertebb munkáját, a szívszorító bohóctréfaként elhíresült Közeleg az időt az Újszínház id. Vidnyánkszy Attila, a székesfehérvári Vörösmarty Színház Szabó K. István, a temesvári Csiky Gergely Színház László Sándor, a Neptun Brigád – a Váci Dunakanyar Színházzal együttműködésben – pedig Felhőfi-Kiss László rendezésében tűzte műsorára.

Ebben az előadásban mindenki egy kicsit hibbant, és ebben az egyre növekvő közös őrületben bontakoznak ki az együttélés örömei, kétségei, kudarcai, zsákutcái. E zsákutcákat ezúttal Kovács Lehel rendezésében térképezhetjük fel, aki a tavalyi Leenane szépe után második alkalommal dolgozik a Nézőművészeti Kft. csapatával.

További infókat itt találtok.

Bertolt Brecht: Kurázsi mama és gyermekei

A Nemzeti Színházban Bertolt Brecht klasszikusát láthatjuk a világhírű Theodórosz Terzopulosz rendezésében. A II. világháború kitörése előtt, emigrációban íródott előadás a túlélni próbáló kisember történetét mutatja be, közben nem mellőzve a szerző baljós előérzetét, mellyel az egyetemes emberi lét önpusztító, végzetes hajlamát vizionálja. Ebből az apokaliptikus jóslatból indul ki a görög rendező is, aki az aktuális brechti történet egyes részleteit nagyító alá helyezve elemzi, reflektálva arra a háborús mechanizmusra, amelybe az emberiség újra és újra belesodródik. Az előadást januárt 12-től láthatjuk.

További infókat itt találtok.

+1: Réder Ferenc, Regős Simon: Lassúság

Miért tűnt el a lassúság öröme? Mit kezdhet a valódi gyönyörre, testi találkozásra vágyó ember a végsőkig töredezett, a sebesség bűvöletében élő társadalomban?

A 2023-ban elhunyt cseh regény- és drámaíróra, Milan Kunderára emlékezve készült el a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgaelőadása, melynek a Turbina Kiállítótere, Bisztrója és Nappalija ad otthont január 19-én és 20-án. A szerző azonos című regénye egyetlen kalandos éjszaka történetét és előzményeit tolmácsolja, melyben három szerelmi szál ábrázolja az érzékiség különböző stádiumait, tempóit. Réder Ferenc és Regős Simon előadása kísérletet tesz a gyorsuló lassúság megjelenítésére. A szereplők karamboloznak és szétpattannak, megalázzák, felizgatják és elcsábítják egymást a sebesség eksztázisában, miközben kényszeresen megosztják velünk gondolataikat az európaiságról, a nyilvánosság torzító tekintetéről, Epikurosz filozófiájáról és mindenekelőtt a lucskos gyönyörről.

További infókat itt találtok.

 (Borítókép: Dömölky Dániel - Vígszínház)

Címkék