látnivalók és kultúra

szerkesztés

A Fehérlófia alakja elevenedik meg a Gyulai Pál utca egyik tűzfalán

Szerzők

  • We Love Budapest

2023. 05. 18. 14:27

A Nemzeti Kulturális Alap székházának tűzfalát mostantól Jankovics Marcell emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája díszíti.

Az idén 30 éves Nemzeti Kulturális Alap életének meghatározó szereplője volt a tavaly májusban elhunyt Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, az MMA tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze. Májustól falfestmény formájában a Fehérlófia alakja elevenedik meg a Gyulai Pál utca 13. szám alatti székház udvari homlokzatán.

Fotó: Színes Város

Fotó: Színes Város

A városképet is meghatározó falfestményen a sétáló Fehérlófia, másik nevén Fanyűvő egy modern város fekete színű sziluettjének hátteréből tekint le a járókelőkre. Az egészalakos hős karaktere arany- és narancssárga színekben ragyogó arcával és lángoló hajkoronájával a Napot szimbolizálva utal a film utolsó jelenetének sugallatára. 

Fotó: Színes Város

Fotó: Színes Város

Fotó: Színes Város

Jankovics Marcellnek a kultúra gazdagítása mellett a kultúra támogatása is szívügye volt. Ezért valósult meg a Fehérlófia összetett karakterét ábrázoló emlékfal is. „Megtisztelő volt ezt a csapatmunkát összefogni és lebonyolítani – tudatta Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára –, ugyanis amellett, hogy Budapest egy fontos műemlékének tűzfala újulhatott meg a falfestés előtt, az úttörő és újító művész,

Fotó: Színes Város

Fotó: Színes Város

Jankovics Marcell életműve minden grafikával és innovációval foglalkozó ember számára példaértékű, amelyhez ezzel a projekttel talán valamennyit mi is hozzátehettünk.”

Fotó: Színes Város

Fotó: Színes Város

Az animációs film egyedi képi világát idéző falfestmény tervét az Advertisz Reklám Iroda - Stúdió Kft. rajzolta meg és a Színes Város Csoport festette mementóként az épület tűzfalára. A projekt a Nemzeti Kulturális Alap Összművészeti Programok Kollégiumának támogatásával valósulhatott meg.

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode