Az Analog Balaton egy budapesti bázisú, mégis az elmúlt néhány évben az ország több pontján is megforduló elektronikus zenei duó. Az utóbbi időkben pedig már az is védjegyükké vált, hogy Budapesten egy évben egyszer-kétszer dupla koncerteznek az Analog Balaton legnagyobb hívei örömére. Bár a zenekar 2017 óta aktív, első lemezük csak 2021-ben jelent meg, amire a közönség már nagyon várt, bár azért valljuk be, hogy indulásuk elején a színpadon mutatott „improvizációs″ időszaknak is megvolt a maga bája meg kultusza.

Első, Lent című albumukat az Akvárium Klub NagyHalljában mutatták be, azóta pedig két egymást követő este is megtöltötték a Turbinát, valamint az A38 Hajót is. Sőt, a Lent a legtöbb hazai év végi listán a legjobb lemezek között szerepelt, tavaly a Petőfi Zenei Díjon elnyerték Az év elektronikus zenei előadója díjat, idén Veszprémben pedig a Music Hungary-díjátadón övék lett a Showtime-díj is! A Lent után egy éven belül pedig megjelent a Csússz le című kislemez, amelyet több telt házas koncert és egy vidéki turné is követett. A srácok idén sem zárhatják az évet egy telt házas koncert nélkül, ami december 30-án lesz a Dürerben, bár már most sold out, de ha szerencsénk van, a TicketSwapen még elcsíphetünk egy-két jegyet. Ha lecsúsznánk róla, akkor amúgy otthon is ér betenni a Csússz le albumot az év végére…

Most pedig nézzük, hogyan látja az Analog Balaton Budapestet!

We Love Budapest: Mi az első dolog, ami eszetekbe jut Budapestről?

Vörös Ákos: Budapesttől nem messze voltunk gyerekek, ezért könnyen feljutottunk a városba már fiatalon is. Itt voltak az első meghatározó élmények.

Zsuffa Aba: Budapest egy nagy találkozási pont. A zenei fejlődésünk és a baráti társaságunk is ide köthető, itt alakult ki minden, ami a jelenlegi életünk.

WLB: Melyik a kedvenc budapesti kerületetek, környéketek, és miért?

Analog Balaton: 10 évet lehúztunk Pesten, a lakások, amikben laktunk, a próbatermek, amikben próbáltunk, az mind ott volt. Nagyon sok kerületben megfordultunk. Most a stúdiót Törökbálinton hoztuk létre, és kint lakunk a 11. és 12. kerületben. Ez már ilyen nyugisabb létezés. Szerintünk nincs kedvenc, minden időszaknak az volt a tökéletes helye, ahol éppen voltunk.

WLB: Hogyan nézne ki az ideális budapesti napotok, amikor nincs semmi dolgotok, és azt csináltok, amit akartok, oda mentek, ahova akartok?

V. Á.: Elutazni valahova vidékre, ahol kisebb a nyüzsgés.

Zs. A.: Ha ezt 10 évvel ezelőtt kérdezed, akkor valami olyasmi lett volna a válasz, hogy reggel elmegyek beverni egy 499 Ft-os gíroszt, aztán az Ákossal kimegyünk a Duna-partra egy doboz kólával enyhíteni a másnapunkat, utána meg a liget felé vesszük az irányt, és kimegyünk próbálni. Most valószínűleg valami hasonló ahhoz, amit Ákos mondott.

WLB: Budapest melyik korszakába utaznátok vissza az időben, és miért oda?

V. Á.: 2000-es évek eleje, amikor sokszínű volt a klubélet, és minden sarkon el tudtál menni valami tök más helyre.

Zs. A.: Én abba a korszakba utaznék, amikor ritkaságnak számított, ha 1-1 autó haladt az úton. Na az nagyon más feeling lehetett.

WLB: Hol esik a legjobban a sör/bor/pálinka/üdítő/kávé/tea?

V. Á.: Duna-part. Abával sokat jártunk oda, és a mai napig is szeretek lemenni.

Zs. A.: Otthon, régen a Hivatal volt a kedvenc helyem.

WLB: Kedvenc helyetek a városban, amit talán kevesen ismernek?

V. Á.: B**** kocsma, aminek csak azért nem írom le a nevét, hogy ne járjanak oda sokan.

Zs. A.: Van egy kínai gombócozó a Monori Centernél. Oda imádok járni.

WLB: Ha nem lenne határ, és oda költözhetnétek Budapesten, ahova csak akartok, hol élnétek legszívesebben?

V. Á.: Fent a hegyen. Zugliget, mondjuk.

Zs. A.: Én nagyon szeretek ott élni, ahol éppen élek. A 11–12., azok jópofa kerületek.

WLB: Mi lenne a top budapesti koncerthelyszínetek, ahol még nem volt lehetőségetek fellépni?

V. Á.: Budapest Parádé.

Zs. A.: Én valami olyan helyet adnék, amit amúgy kb. lehetetlen leállítani forgalmilag. Mondjuk, a Hungária körútnak egy szakasza. Ahhoz mekkorába kell lenni, hogy a koncerted miatt leállítsák a forgalmat a Hungárián?

WLB: Említettétek, hogy Budapest egy nagy találkozási pont, itt alakult ki minden, így egyértelműen kötődik hozzá a zenekar, hiszen itt alapítottátok, mégis Analog Balaton lett a duótok neve. Miért nem Analog Budapest?

A. B.: Nem ez jutott eszünkbe először. Jól van ez így.

WLB: Az összes számotok közül melyik az a sor, mondat vagy szövegrészlet, ami szerintetek leginkább azonosítható Budapesttel?

A. B.: Ha tudnád, mennyire megkarcolt ez a város.

(Borítókép: Szemerey Bence)

Címkék