Ismét 2 hetes iskolai szünet és mellé jó programok is várják a családokat Budapesten, az ünnepi hangulatú eseményektől a szilveszteri bulikon át az évköszöntő múzeumi programokig. Ezekből válogattunk most ki 10-et, többféle korosztálynak.

A téli szünetben több karácsonyi vásár még nyitva tart, és ünnepi hangulatú programok is várnak ránk a fővárosban. A korcsolyapályákat is érdemes felkeresni egy kiadós ünnepi ebéd után, vagy még január 7-ig felpattanni a Fényflotta valamelyik járművére. Az ünnepek előttre, közöttre és utánra is találtok néhány jó ötletet.

1. Szabad-e bejönni ide betlehemmel? – a Kaláka ünnepi koncertje

1987-ben jelent meg a Kaláka karácsonyi lemeze, és azóta járnak a Kaláka-betlehemesek adventkor „házról házra”, templomról templomra, iskoláról iskolára, színházról színházra, hogy elhozzák a régi karácsonyok hangulatát. Gyerekkorunkban még kazettán és bakeliten, most már gyerekeinkkel együtt hallgatjuk őket otthon vagy élőben, a karácsonyi vásárokban. December 23-án 10:30-tól a budai Várban, a Szentháromság téren várnak mindenkit egy ingyenes koncerttel, de december 25-én a Marcziban is találkozhatunk velük.

2. Az utolsó bárány a Budapest Bábszínházban

Tavaly mutatta be a Budapest Bábszínház Ulrich Hub vicces könyve alapján készült, Az utolsó bárány című előadást. Zöld mező, idilli rétek és a legfinomabb jutalomfalatok egész Keleten, amire egy nyáj ácsingózhat. A báránycsapat álmát három komoly pásztor vigyázza terebélyes subáikban. Ám egy este új csillag jelenik meg Betlehem fölött, és a bárányok arra ébrednek, hogy a pásztoraik eltűntek. Vajon az ufók rabolták el a pásztoraikat, vagy igazat mondott az a kecske, és valóban ahhoz a híres újszülötthöz siettek el, aki állítólag, ha nagy lesz, megmenti majd a világot? Az előadásból kiderül. Még néhány jegyet elcsíphettek december 23-ra, 24-re vagy 27-re. Az előadás zenéjét pedig eléritek a Spotifyon!

3. Karácsonyi filmek a Bem moziban

December 23-án 14 órától a Bem moziban megnézhetitek a Reszkessetek, betörök 1. és 2. részét egymás után, ráadásul mindössze 2900 Ft-ért. De ha úgy érzitek, hogy nektek Kevin nélkül is van karácsony, akkor olyan filmeket is műsorra tűznek az ünnepek felé közeledve, mint december 21-én 18 órától A Grincs 2000-ben készült változata vagy 23-án 18:30-tól a Karácsonyi lidércnyomás.

4. Családi programok két ünnep között a Gyermekvasúton

A Gyermekvasúton a téli szünetben hosszabb, hétvégi üzemidőben, jellemzően óránként indulnak a vonatok, csak december 24-én és január 1-jén indul kevesebb járat. A két ünnep között, december 28-án és 29-én igazi családi program is várja a vonatokért rajongó gyerekeket: Széchenyihegy állomáson kisvasúti járműbemutatót tartanak, ahol közelebbről is meg lehet nézni a forgalomban ritkábban közlekedő járműveket, fel lehet menni a mozdonyok vezetőfülkéjébe, és az állomás üzemi épületében a 75 éves évfordulóra berendezett időszakos kiállítás is nyitva lesz. A részletes menetrendet itt éritek el.

5. PomPom NYE ′23 – Akvárium Klub

December 31-én 16 órától kicsiket és nagyokat is megmozgatnak a PomPom Party évzáró buliján. A lemezeket pörgeti majd Naga&Beta (House2House), akik a Kishallba varázsolnak négynegyedet, míg a Lokálban egy rég várt drum and bass szettel készülnek, a friss anyuka DJ Ren és a régi PomPom-járó apuka, Chris.SU társaságában. Az Akvárium Klub előterében természetesen nagy babajátszó, izgalmas workshop, asztal, arcfestés és csupa meglepetés is vár ránk. Belépés csak gyerekkel!

6. Újévi koncert fiataloknak a Müpában

A Müpa régi hagyománya, hogy az új esztendő első napja a nagy osztrák zeneszerző, Haydn jegyében telik. Haydn A teremtés című oratóriumából gondosan válogatott, változatos tematikájú részletek tökéletes bevezetést nyújtanak az új évhez és a szimfonikus zene, illetve az oratórium műfajához egyaránt. A koncert12–16 éveseknek ajánlott.

7. Téli szünetelő a Magyar Nemzeti Galériában

Tudtátok, hogy a Magyar Nemzeti Galériában nem mindig kell csendben maradni, és a múzeumban bármilyen kérdésre választ kaphattok? Menjetek el a gyerekeknek szóló kalandos tárlatvezetésekre, és járjátok be együtt a Nemzeti Galéria zegzugos tereit! Január 3-án Újévi csengő-bongó foglalkozással, január 4-én Morzsapartival, január 5-én pedig Bemozgató izgő-mozgó foglalkozással készülnek a 6–9, illetve a 10–13 éves korosztály számára. Részletek itt.

8. Fénykiállítások és -installációk városszerte

Ezen a télen a fényinstallációkat és a -kiállításokat tekintve is igen jó dolgunk van Budapesten, hiszen mindjárt 7 olyan hely is van, ahova elmenekülhetünk a szürkeség és a sötét elől. A legújabb attrakció a december 16-tól az Állatkert szomszédságában található Biodómban megrendezésre kerülő Lampion Fesztivál. Ráadásul a helyszínek az ünnepek alatt is nyitva tartanak, csak december 24-én és 31-én lesz egy részük zárva, a pontos nyitvatartásokat érdemes megnézni az oldalaikon.

9. Jégpályák és korcsolyapályák

Ha a téli szünetre nem jut is hó Budapest környékére, a korcsolyapályákat érdemes felkeresni, akár a Budapest Parkban, Óbudán, a Fő téren, a Városháza parkban, a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol ugyan műanyag pálya van, de a Jégvilág című kiállításban korizhatunk a kardfogú tigris társaságában. Itt gyűjtöttük össze 12 kedvencünket.

10. Fényflotta, Mozgó Múzeum – különleges járművek a téli szünetben is

Már részletesebben is írtunk róla, hogy a Fényflotta járművei szinte az egész várost behálózzák, így teremtve ünnepi hangulatot a téli szünetben is. December 24. és 31. kivételével számos vonalon találkozhatunk velük. A 60-as villamosként üzemelő, feldíszített, ünnepi kivilágítású fogaskerekű is újra közlekedik majd. A fényjárműveken normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni, és egészen január 7-ig közlekednek majd. Részletek itt. Emellett december 27-én, 29-én és 31-én, valamint január elején több időpontban különleges Ikarus autóbuszokkal is bejárhatjátok a várost a Mozgó Múzeum segítségével, így megismerhetitek az ikonikus járműveket és a korszak történetét is.

Borítókép: Getty Images

Címkék