A hónap közepén vannak, akik egyre izgatottabbak a közelgő ünnepek miatt, mások pedig egyre feszültebbé válnak. Ki így, ki úgy van vele, december 14. és 17. közötti ajánlónkban megtalálhatjátok azt a programot, amely a legjobban kikapcsol titeket. Ha még ajándékra vadásznátok, lesz brunchcsal egybekötött vásár, ha pedig teljesen kiszakadnátok kicsit az ünnepi készülődésből, akkor jön Kevin de Vries berlini DJ, illetve egy vad bulival készül a Unity a téli szezonban is.

December 14., csütörtök

Resident Art: New Kids on the Wall

A 2018-ban debütáló Resident Art Fair kortárs képzőművészeti vásárt immár kilencedik alkalommal rendezik meg. Ahogy arra a vásár címe is utal, a kurátorok (Bánki Ákos és Schneller János) ezúttal a pályakezdő képzőművészekre helyezték a hangsúlyt. A rendszeresen kiállító művészek mellé közel 40 új kiállítót hívtak meg, akik nagy része még soha nem szerepelt képzőművészeti vásáron, sőt, legtöbbjük most debütál a kortárs műkereskedelmi piacon, azaz épphogy csak elkezdte művészi pályafutását. A december 14. és 22. közt látogatható vásár lehetőséget teremt a fiatalok számára egyfelől a bemutatkozásra, másfelől műveik értékesítésére.

További infók

0036 MARK: Beszél majd az utókor…

Szuper kiállítással várnak az Easyben december 12. és január 6. között: 0036 MARK annak a gondolatiságnak a képviselője, mely szerint a művészetet nem szabad elrejteni és múzeumokba zárni, hanem azt az életünk, mindennapi tereink szerves részeként kell értelmezni. Számára tulajdonképpen az egész világ egy nagy vászon, művészi kifejezésvilágával, mesefigurákat posztmodern kontextusban ábrázoló ragasztott képeivel lépten-nyomon találkozhatunk a városban, ha felnézünk a telefonunk képernyőjéről.

További infók

December 15., péntek

The Project: Unity6

Töretlenül robog tovább a Unity téli szezonja. A széria hatodik része december közepén egy erős hármas fogattal teszi még magasabbra a lécet. Az Afterlife & Innervisions kiadó vezéregyénisége, Konstantin Sibold vezeti a triumvirátust, mellé érkezik az Anymával közösen készített Syren atyja: Rebuke, ráadásnak pedig a Vasúttörténeti Park óriásit dobbantó közönségkedvencét, az Omnya duót hívták meg a szervezők. A Várkert Bazár rendezvénytermének közepén továbbra is ott trónol majd az átlátszó LED-fallal borított körszínpad, egy rakás robotlámpával és vizuális effekttel.

További infók

Kevin de Vries (DE)

A 2023-as Budapest Calling & Cinema Hall szezont Kevin de Vries nyitotta meg február 15-én egy hatalmas telt házas bulival, és december 15-én ő fogja gyönyörűen keretbe foglalni az évet.

A berlini zenész 2015-ben robbant be, és azóta az Afterlife kiadó egyik húzónevévé vált, de Sven Väth Cocoonjánál és Adam Beyer Drumcode-jánál is gyorsan betöltötte az űrt egyedi hangzásával. A Dance with me című slágerével belopta magát a szívünkbe, tavaly a Hi Ibiza szavazásán ez kapta a legtöbb voksot a 2022-es év zenéjére. Az Arzenálban extra dekorral, vizuállal, fényfestéssel, lézerrel, vetítéssel várnak a pénteki bulira. (x)

További infók

Csató József: Kollekciók. Na milyen volt Afrika?

Az Einspach Fine Art & Photography december 15-én nyíló kiállításán dr. Pogány János gyógyszerész és felesége egykori kollekciójához tartozó, a 60-as és a 70-es években Nigériában gyűjtött bronz- és faszobrok láthatók. Ehhez az anyaghoz kapcsolódnak Csató József legújabb művei, melyek a Deák Erika Galéria jóvoltából lesznek az Einspachban. A párosítás nem szokatlan a művészettörténetben, a művész válogatásában elénk táruló szobrok a teljesen eltérő kultúrák közötti kapcsolódási pontokra is rámutatnak. A megnyitón közreműködik DJ Radnai.

További infók

December 16., szombat 

Múzeumok Karácsonya

A Magyar Természettudományi Múzeum, karöltve a Budapesti Történeti Múzeummal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral megszervezi december 16-án a Múzeumok Karácsonyát. Az intézmények különböző ünnepi hangulatú előadásokkal és foglalkozásokkal készülnek: megtudhatjuk például, hogyan zajlott a reformkorban az ünnep, kipróbálhatunk egy 100 éves szaloncukorpapír-rojtozót, és lesz adventi barkácsműhely is kicsiknek-nagyoknak!

További infók

tMK & Friends Xmas Shopping & Brunch

Egy újabb repertory shoppingra készülhetünk a pesti oldalon, méghozzá egy olyan izgalmas és tágas helyszínen, mint a Kastner Kommunity, ahol december 16-án és 17-én várnak egy kellemes hangulatú karácsonyi vásárra. A Kastner Kommunity egy találkozóhely, kávézó, közösségi és munkatér, galéria, ahol érdemes a karácsonyi ajándékok beszerzését összekötni egy brunchcsal. 

Tervezők, akikre számíthatunk: the Mama Kin, Greenway Candle, This is Redy, Zoe&Co, Tar Luca Keramika és még sokan mások!

További infók

Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia: Extázis

Fenntartható-e a boldogság állapota? Ha igen, a közösségnek vagy az egyénnek van-e nagyobb szerepe benne? Hogyan látja Magyarország jövőjét az Y és a Z generáció? Ki lehet-e lépni a ciklikusan ismétlődő problémák örvényéből, vagy csak egy mesterségesen létrehozott menedék segíthet a társadalmi rendszeren belül?

Az Extázis című előadás felfedezésre szólítja a nézőt. Egy konstruált miniuniverzumba invitál, egy színpadra sűrített, alternatív Budapest-labirintusba. A több szálon és több idősíkon futó multimédia-esemény egy csapat fiatal mindennapjait követi végig, akik arra az egyszerű kérdésre keresik a választ: hogyan lehetne jól vagy legalább jobban lenni? A zene, a tánc, a színház és a film formanyelvét használva áll össze az Extázis sajátos világa. Ebben a világban elmerülve minden néző a saját narratíváját rakhatja össze dialógusokból és képekből. A bemutatón december 16-án vehetünk részt a Katonában. (x)

További infók

The Soundgarden Budapest: Nick Warren (UK), Sébastien Léger (FR), Khen, Peter Makto

December 16-án nem akármilyen line-uppal bulizhatjuk át magunkat a vasárnapba a Cinema Hall The Soundgarden Budapest című eseményén. Akik a zenéről gondoskodnak: Nick Warren, Sébastien Léger, Khen és Peter Makto. (x)

További infók

December 17., vasárnap

Line Knutzon: Közeleg az idő

Újabb közös produkcióra készül a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház: Line Knutzon népszerű házastársi komédiája először december 16-án és 17-én látható. A szerző a magyar színházi élet számára sem ismeretlen: legismertebb munkáját, a szívszorító bohóctréfaként elhíresült Közeleg az időt az Újszínház id. Vidnyánkszy Attila, a székesfehérvári Vörösmarty Színház Szabó K. István, a temesvári Csiky Gergely Színház László Sándor, a Neptun Brigád – a Váci Dunakanyar Színházzal együttműködésben – pedig Felhőfi-Kiss László rendezésében tűzte műsorára.

Knutzon házastársi abszurdjában mindenki egy kicsit hibbant, és ebben az egyre növekvő közös őrületben bontakoznak ki az együttélés örömei, kétségei, kudarcai, zsákutcái. E zsákutcákat ezúttal Kovács Lehel rendezésében térképezhetjük fel, aki a tavalyi Leenane szépe után második alkalommal dolgozik a Nézőművészeti Kft. csapatával.

További infók

MOST brunch & vásár

December 17-én rákészülhetünk az ünnepi hangulatra: eszünk, iszunk, piacozunk! De nem akárhogy, hanem magyar tervezők egyedi termékeivel, kerámiákkal, printekkel, ékszerekkel és könyvekkel, no meg a Budapest Bagel brunchmenüivel

További infók

Sétálj békebeli környéken!

Télen – a kopasz ágak között – sokkal jobban látszanak az elegáns régi villaépületek, a békebeli, nagypolgári hangulatot pedig sok helyen pazar kilátással és jó levegővel is megfejelhetjük. Ezért érdemes ilyenkor is kimozdulni és felfedezni egy-egy budapesti környéket és csodás épületet, ha már nehezen bírjuk a bezártságot.

További infók

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

(Borítókép: Major Kata - We Love Budapest)

Címkék